În România una din patru persoane suferă de hipertensiune arterială, una din două persoane este tratată și doar una din patru persoane tratate urmează tratamentul corect, potrivit studiului SEPHAR II. În ce context a fost înființată Fundația „Viața fără hipertensiune”. Ceremonia de lansare a Fundației va avea loc la Ateneul Român, în data de 18 februarie 2015.
Fundația „Viața fără hipertensiune” și-a propus să lupte împotriva hipertensiunii arteriale prin intensificarea eforturilor, prin realizarea unor parteneriate strategice în rândul societății civile, dar și printr-o apropiere între specialiști în hipertensiune și pacienți.
„Fundația <<Viața fără hipertensiune>>a luat naștere din dorința de a crește gradul de conștientizare a societății civile privind problemele ridicate de hipertensiune arterială, dar și asupra importanței diagnosticării cât mai precoce și a urmăririi unui tratament corect. Dorim să educăm acești pacienți să urmeze strategia terapeutică recomandată de medic și să organizăm campanii de informare, precum și să oferim cadrul de acoperire a nevoilor pacienților hipertensivi de către serviciile medicale din România. De asemenea, ne dorim să contribuim și la dezvoltarea cercetării științifice, prin susținerea materială a cercetătorilor din domeniu și organizarea de cursuri de perfecționare a specialiștilor, contribuind astfel la optimizarea nivelului de îngrijire al pacienților hipertensivi”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, președinte Fundația „Viața fără hipertensiune”.
Hipertensiunea arterială este principalul factor de risc al apariției bolilor cardiovasculare. Netratată sau tratată intermitent, hipertensiunea arterială poate determina apariția accidentului vascular cerebral, a infarctului de miocard sau a insuficienței renale, afecțiuni care se soldează cu o mortalitate crescută și / sau invaliditate severă. România ocupă actualmente locul 4 în Europa în clasamentul țărilor cu mortalitate cardiovasculară crescută. Aceste complicații pot apărea la toate grupele de bolnavi hipertensivi, inclusiv la cei tineri.
Sursa: Sanatatea Press