spot_img

Cancerul de prostata – o noua speranta

     Luni, 29 martie 2016, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) cu sprijinul companiei farmaceutice Janssen, a organizat conferinta “ O noua speranta pentru pacientii romani cu cancer de prostata”.

     Evenimentul a fost moderat de Dr. Marius Geanta iar ca invitati, Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie, Dr. Florin Băcanu, vicepreşedinte Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România, Dl. Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România precum si Dl. Mihai Stoiculescu, pacient diagnosticat cu cancer de prostată.

     Cu aceasta ocazie, distinsii invitati au facut urmatoarele declaratii:

     Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie: “Toți bărbații care ar ajunge la vârsta de 120 de ani ar suferi de cancer prostatic. Situându-se ca incidență pe locul I, cancerul de prostată îi însoțește, pe mulți dintre bărbați, o lungă perioadă de timp. Cancerul de prostată nu poate fi prevenit, dar depistarea afecțiunii în stadii incipiente oferă șanse reale de vindecare. Orice bărbat trecut de vârsta de 50 de ani trebuie să fie evaluat anual, pentru a i se confirma sănătatea prostatei. Evaluarea constă în determinarea nivelului seric al antigenului specific prostatic (PSA), ecografia aparatului urinar și tușeul rectal. În stadii precoce, cancerul prostatic este asimptomatic. Apariția unor semne clinice de tipul urinării frecvente, dificile, senzația de evacuare vezicală incompletă etc. impun evaluarea urologică chiar înainte de vârsta de 50 de ani. Depistarea precoce a cancerului prostatic oferă șansa controlului bolii pe termen lung sau chiar a vindecării. Spre deosebire de alte forme de neoplazie, cancerul de prostată permite o supraviețuire mai lungă, cu o calitate a vieții mai bună, în condițiile diagnosticului precoce și a tratamentului adaptat stadiului evolutiv al afecțiunii”.

cancerul de prostata 600x300

     Dr. Florin Băcanu, vicepreşedinte Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România: “Majoritatea pacienţilor nou diagnosticaţi cu cancer de prostată răspund iniţial bine la tratamentul chirurgical sau medical. Rată de supravieţuire a cancerului de prostată este mare. Studii din SUA raportând o rată de supravieţuire la 5 ani de 100% când boala se manifestă la nivel localizat sau regional. Cu toate acestea, la peste 5 ani de la diagnostic, vasta majoritate a pacienţilor dezvoltă o boală progresivă, rezistentă la tratamentele hormonale. În timp, evoluţia bolii devine mai rapidă, iar 40% dintre pacienţii diagnosticaţi cu boala localizată progresează la stadiul metastatic (95% la nivelul sistemului osos). În general, la doi ani după apariţia metastazelor, pacienţii dezvoltă rezistenţă la tratamentele hormonale. Până de curând, opţiunile de tratament pentru cancerul de prostată metastatic rezistent la tratamentele hormonale erau limitate (chimioterapie) şi erau asociate cu efecte adverse ce aveau un impact negativ asupra calităţii vieţii. După chimioterapie, singura opţiune era îngrijirea paleativă. Aprobarea de către EMA, în 2011, a primului agent non-chimioterapeutic pentru această categorie de pacienţi (abiraterona) a însemnat schimbarea paradigmei de tratament în cancerul de prostată metastatic rezistent la tratamentele hormonale. Tratamentul cu abiraterona este disponibil acum şi pacienţilor români, rezolvând astfel una dintre situaţiile critice din oncologie, în care nu aveam alte soluţii terapeutice etiologice la îndemână”.

     Dl. Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România: “Faţă de alte forme de cancer, în privinţa cancerului de prostată stăm ceva mai bine din perspectiva accesului la noile tratamente inovatoare. Anul trecut, a fost aprobat pentru compensare şi unul dintre noile medicamente care se adresează pacienţilor cu cancer de prostată metastatic şi care nu mai răspundeau la celelalte tratamente medicamentoase disponibile. S-a acoperit astfel o nevoie terapeutică majoră, în lipsa acestui tratament pacienţii find practic condamnaţi la moarte. Sperăm că pacienţii cu cancer de prostată să aibă acces gratuit şi complet şi în anii următori la aceste medicamente de ultima generaţie”

     Dr. Marius Geantă, co-fondator şi preşedinte Centrul pentru Inovaţie în Medicină: “23 de luni trec, în medie, din momentul în care apar primele semne de afectare a aparatului urinar şi momentul în care bărbatul se decide să rupă tăcerea şi să se adreseze medicului pentru investigaţii suplimentare. De cele mai multe ori, nu o face singur, ci la îndemnul partenerei. Cei aproape doi ani de suferinţă în linişte pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Cu cât diagnosticul de cancer de prostată se pune mai repede, cu atât şansa de supravieţuire pe termen lung creşte considerabil. Medicina modernă, genomică, ne pune la dispoziţie instrumente sofisticate de diagnostic, care pot indica riscul de boală în situaţia în care, în familie, au mai existat cazuri de cancer de prostată sau care pot să indice dacă o formă de cancer de prostată este agresivă şi necesită intervenţie chirurgicală sau este lent evolutivă şi trebuie doar supravegheată clinic cu atenţie. Alături de clasica analiză PSA, în practica medicală curentă trebuie să-şi găsească locul şi aceste teste genetice din ce în ce mai performante, împreună cu mijloacele inovatoare de tratament chirurgical, radioterapeutic şi medicamentos”.

     Dl. Mihai Stoiculescu, pacient diagnosticat cu cancer de prostată: „La 59 de ani, împins de la spate de soția mea, am mers pentru prima dată la un consult la medicul urolog. Nu aveam nici o supărare, nici un simptom, trebuia să fie doar un control de rutină. Doar că în urma acelui consult, mi s-a spus că am probleme cu prostata. Primul tratament recomandat de dr. Sinescu de la Spitalul Fundeni, a fost de radioterapie. Am urmat 40 de ședințe zilnice, în urma cărora valoarea testului PSA a scăzut de la 16, la 1,31. Lucrurile au început să evolueze destul de rapid după trecerea acestor ani, astfel că după un nou control, de această dată la dr. Băcanu, mi-a fost recomandat tratamentul cu hormonoterapie. Câțiva ani, până la sfârșitul anului 2014, medicamentele au ținut în frâu valorile PSA, dar curând au început să crească din ce în ce mai mult, de la 130-160, la valoarea 603 în luna februarie a acestui an. Atunci, am început tratamentul cu abirateron, iar după doar o lună, valoarea PSA a scăzut la 188.

    Am urmat toate terapiile cunoscute pentru această boală: radioterapie, hormonoterapie, chimioterapie și aceasta a fost tot ce puteam face ca pacient diagonosticat cu cancer de prostată. Pe mine, acest nou tratament mă face să fiu optimist, să privesc înainte, mă face să cred că voi apuca să împlinesc și 80 de ani sau poate chiar mai mult, să-mi văd strănepoții!

     Îmi păstrez optimismul, nu mă gândesc că sunt bolnav și aș vrea să le transmit tuturor pacienților cu aceeași boală, să nu intre în panică! Medicina are răspuns pentru toate!”

      Ca o sinteza a celor discutate putem distinge urmatoarele:

• O nouă speranţă pentru pacienţii români cu cancer de prostată în fază terminală: ei beneficiază acum de un nou tratament. Abiraterona este inclusă în programul național. Pacienții români pot avea acces la acest tratament în mod gratuit, pe baza recomandării de la doctorul oncolog.

• Un diagnostic precoce poate salva viața fiecărui bărbat. Mulți dintre români ignoră primul semn al prostatei (urinatul frecvent pe timpul nopții) și nu se duc la medic decât în urma insistențelor partenerei de viață. În cazul unui istoric în familie, primul consult medical trebuie făcut la 40 de ani, iar fără istoric în familie, la 50 de ani.

• Cele mai folosite modalități de tratament în cancerul de prostată erau până acum radioterapia, tratamentul cu hormoni (hormonoterapia) și chimioterapia, fiecare dintre ele asociate cu efecte adverse ce au impact negativ asupra calității vieții pacienților. Noul tratament (abiraterona) este neinvaziv, prelungește și îmbunătățește viața bolnavului.

Despre cancerul de prostată

Cifre pentru România
• Este a 5-a cauză de deces prin cancer în România (pe primul loc se situează cancerul de plămâni). *
• Incidența apariției acestui tip de cancer în rândul populației masculine este de 10,5%, conform unui studiu din 2012. *
• 4.532 de cazuri noi de cancer de prostată sunt estimate anual.
• 2.018 bărbați mor anual din cauza cancerului de prostată. *
Cifre mondiale
• 1,1 milioane de cazuri au fost diagnosticate în 2012. ****
• 400.000 de cazuri noi sunt depistate în Europa. ****
• Este a 2-a cea mai frecventă diagnosticată formă de cancer la bărbați – 15% din toate cancerele.****
• 307.000 de decese înregistrate anual. *****

Ce trebuie să știi despre cancerul de prostată

• Cancerul de prostată este o afecțiune malignă a glandei prostatice, un organ de mărimea unei castane, situată sub vezica urinară a bărbatului. **
• Cele mai des întâlnite simptome ale cancerului de prostată sunt: urinarea frecventă, dificultăți la începutul urinării, trezitul în timpul nopții pentru a urina de mai multe ori, senzația că trebuie să urinezi imediat. ***
• Un test de sânge (PSA – Antigenul specific prostatic) poate detecta cancerul de prostată în stadiu precoce, deci vindecabil. **
• Cele mai frecvente tratamente împotriva cancerului de prostată sunt tratamentele cu hormoni antitumorali și medicamentele citostatice. **
• Principalii factori de risc: vârsta (peste 50 de ani, riscurile cresc exponențial în fiecare an), etnia (bărbații albi și asiatici au un risc mai mic de a dezvolta boala), ereditatea, nivelul crescut de testosteron). Alți factori sunt: dieta dezechilibrată (conform unor studii, consumul excesiv de carne roșie crește ușor riscul de cancer de prostată), stilul de viață (fumatul). ***
• Cancerul de prostată apare rar sub vârsta de 40 de ani şi este cu precădere o boală a bărbatului după 65 de ani. **
• Bărbații cu indice de masă corporală mai mare de 32.5% au un risc de apariție a cancerului de prostată cu o treime mai mare decât ceilalți. ***

Luni, 29 martie 2016, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) cu sprijinul companiei farmaceutice Janssen, a organizat conferinta “ O noua speranta pentru pacientii romani cu cancer de prostata”.
* International Agency for Reasearch on Cancer (http://eco.iarc.fr/eucan/Country.aspx?ISOCountryCd=642)
**romaniancancerleague.org ***www.esmo.org
**** European Commission. CORDIS Express: Prevention, diagnosis and treatment of prostate cancer (http://cordis. europa.eu/news/rcn/122705_en.html)
*****globocan.iarc.fr/Pages/fact_sheets_cancer.aspx

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst