Depresia reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial și o cauză importantă de morbiditate. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) preconizează că până în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de morbiditate în lume. Mai mult de atât, depresia este prezentă la aproximativ 20% dintre pacienții cu boli cardiace. Asocierea dintre depresie și diferite afecțiuni cardiovasculare (Hipertensiune arterială esențială, Tulburări de ritm și de conducere cardiacă, Insuficiență cardiacă, Infarct miocardic, Angină Instabilă) are un impact negativ asupra evoluției ambelor patologii conducând la rezultate terapeutice mai slabe, creșterea ratei apariției complicațiilor cardiovasculare, scăderea calității vieții, spitalizări mai frecvente. Astfel, depistarea precoce a depresiei și inițierea unui tratament antidepresiv adecvat la pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sunt aspecte foarte importante pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului și prevenirea instalării complicațiilor.
Ce este depresia? Care sunt semnele şi simptome depresiei ?
Depresia este o afecțiune severă, în general cu o evoluție cronică care ne limitează funcționarea în aproape toate domeniile de activitate. Principalele manifestări ale depresiei sunt: dispoziție depresivă, diminuarea interesului și a plăcerii și oboseală. Pacienții care au suferit recent un eveniment cardiovascular prezintă un risc mai mare de apariție a depresiei decât populația genereală.
La acești pacienți este importantă identificarea următoarelor manifestări ale depresiei:
- dificultăți de concetrare,
- tulburări de somn,
- reducerea apetitului alimentar,
- anxietate, tensiune interioară, iritabilitate,
- oboseală,
- pesimism (gânduri de vinovăție, de inferioritate)
În anumite cazuri mai severe, pacienții descriu existența unor idei de inutilitate și incurabilitate uneori chiar și idei sau gânduri recurente de autovătămare sau suicid.
Cine stabilește diagnosticul? Cine monitorizează evoluția pacienților depresivi cu afecțiuni cardiovasculare asociate?
Un procent semnificativ dintre pacienții care suferă de depresie, cu sau fără afecțiuni cardiovasculare asociate nu sunt diagnosticați la timp sau nu primesc îngrijirile terapeutice adecvate. De aceea medicul de familie deține un rol cheie în depistarea precoce a simptomelor depresive și îndrumarea acestor pacienți către un serviciu de psihiatrie. În mod particular, la pacienții cu antecedente cardiovasculare medicul cardiolog poate fi cel care recomandă o evaluare psihiatrica în vederea stabilirii unui diagnostic de depresie.
Care este conduita terapeutică recomandată la pacienții depresivi cu afecțiuni cardiovasculare asociate?
Cea mai utilizată și eficientă abordarea terapeutică s-a dovedit a fi asocierea dintre tratamentul psihologic și cel farmacologic
Tratamentul psihologic
Poate fi reprezentat de una dintre următoarele forme de psihoterapie: terapia cognitiv comportamentală sau interpersonală. În anumite cazuri consilierea suportivă s-a dovedit a fi cea mai bună metodă de tratament psihologic.
Tratamentul farmacologic
Dintre agenții farmacologici utilizați în mod curent în tratamentul depresiei, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) par să aibă cel mai bun profil de siguranță în ceea ce privește apariția efectelor adverse. Cu toate acestea, aceștia ar trebui să fie utilizați cu precauție la pacienții cu afecțiuni cardiovasculare asociate datorita efectului pe care îl au asupra agregării plachetare, crescând riscul apariției unei hemoragii, în special atunci când sunt administrate concomitent cu medicația anticoagulantă. Medicii care oferă îngrijire pacienților cu afecțiuni cardiace trebuie să fie familiarizați cu manifestările depresiei și să-i conștientizeze pe aceștia de prezența acestei afecțiuni. Acest lucru este important, deoarece depresia influențează in mod negativ evoluția afecțiunii cardiace, și de asemenea, afectează toate aspectele vieții unui pacient, inclusiv familie și relațiile personale, educație, carieră, activitatea și starea generală de sănătate.