spot_img

Interviu Prof. dr. Gheorghe Popescu: „Ortopedia – specialitate din ce în ce mai dorită de către studenţi”

 

 

Interviu

Prof. dr. Gheorghe Popescu

  • Președinte Societatea Română de Ortopedie și Traumotologie

 

 

În perioada 16-18 Octombrie 2019 se va desfășura la București al XVIII-lea Congres Naţional de Ortopedie și Traumatologie, care vor fi noutăţile ediţiei de anul acesta?

În cadrul acestui congres vor fi prezentate îmbunătăţiri de tratament, de investigaţii, îmbunătăţiri ale managementului. Prin lucrările prezentate în cadrul congresului încercăm să ne ridicăm la un nivel mai ridicat decât la ediţiile precedente. Societatea evoluează și este meritul știinţei și al tehnologiei actuale.

Tematica acestui eveniment este extrem de diversă. Ce puteţi să ne spuneţi despre aceasta?

În cadrul tematicii de anul acesta se va discuta despre complicaţiile în artroplastiile de șold și genunchi, foarte des întâlnite la revizie. La ora actuală se fac mult mai multe revizii în comparaţie cu acum 6 – 7 ani. Începând cu anul 1996 au început la noi în ţară să se pună proteze și totodată și reviziile făcute au început să se facă atât pentru degradarea montajului, revizii pentru infecţiile care pot apărea datorită inacceptării protezelor și revizii pentru accidente. Reviziile sunt mult mai scumpe decât proteza primară iar durata complicaţiilor este mai mare.

Un alt subiect în cadrul congresului este infecţiile în ortopedie. Ar trebui să existe un tratament comun cât mai bine făcut și unitar pe toată România. Noi nu putem vedea un rezultat bun în endoprotezare din cauza faptului că fiecare medic aplică alt tratament și nu există o parere general acceptată. În ajutorul medicilor români vor veni și medici din afară care au început protezările cu mult înaintea noastră și au o experienţă mult mai mare în protezare.

În ce proiecte este implicată Societatea Română de Ortopedie și Traumatologie în perioada actuală?

Societatea Română de Ortopedie și Traumatologie este implicată în protocoalele operatorii, muncim la obţinerea unui punct de vedere unitar asupra tratamentelor efectuate pentru traumatisme. Este adevărat, că toate zonele universitare au un punct de vedere diferit, dar se lucrează la lucru în echipă, la comunicarea între noi și găsirea unor puncte comune pentru rezolvarea corectă a actului medical.

În urma fiecărui congres se îmbunătăţesc relaţiile între colegi iar comunicarea devine din ce în ce mai bună.

Cum se implică Societatea Română de Ortopedie și Traumatologie în susţinerea tinerilor rezidenţi? Este ortopedia o ramură mai rar îmbrăţişată de viitorii medici?

Tinerii rezidenţi sunt din ce în ce mai interesaţi de ortopedie și mai ales fetele. Se reevaluează ortopedia în sistemul medical românesc. Actul medical în sine, este ușurat datorită aparaturii moderne, tehnicilor noi apărute.

Care sunt problemele majore cu care se confruntă breasla ortopezilor din România la ora actuală? Exodul medicilor reprezintă o problemă și în această specialitate?

Până la ora actuală problema majoră cu care ne confruntăm a fost exodul medicilor cu o rată foarte mare datorită salariilor mici dar și a condiţiilor de muncă. Această problemă continuă și în prezent dar într-un proces mult mai mic. Este mult mai ușor să-ţi faci meseria într-un spital orășenesc cu o dotare foarte bună în comparaţie cu ceea ce este la noi în spitalele mici. Trebuie să existe o dotare la nivelul spitalului care să-ţi permită să faci aproape tot mai ales în partea de urgenţă și apoi în partea de ortopedie.

 

Subfinanţarea acestei specialităţi reprezintă o problemă?

Cu siguranţă subfinanţarea este una dintre problemele cu care ne confruntăm.  Medicina costă extrem de mult. În ortopedie cu atât mai mult, costurile sunt mai mari pentru implanturile de calitate. Nu poate fi asigurată baza materialelor utilizate în ortopedie, de aceea medicii sunt lăsaţi să plece și să practice ortopedia în afara ţării.

Care sunt cele mai noi inovaţii și cum vedeţi evoluţia acestei specialităţi medicale pentru următorii 10-15 ani, ţinând cont de evoluţia tehnologiei precum și a cercetării din domeniul medical?

Ortopedia va beneficia în următorii ani de o dezvoltare excepţională. Se discută despre chirurgia reconstructivă în ortopedie. Se pune problema ca fiecare articulaţie să poată fi înlocuită, se discută să se poată înlocui oasele. Acum 30 de ani nici nu ne gândeam la așa ceva, în schimb acum este realizabil.

Cât de mare este diferenţa dintre ortopedia practicată în România faţă de cea din ţările dezvoltate?

Nu există o diferenţă foarte mare între practica din străinătate și cea din ţara noastră la nivel de pregătire al medicilor. Diferenţa se vede în alegerea materialelor utilizate. Materialele utilizate în afară sunt de o calitate superioară, mai scumpe. Problema nu este numai financiară, este și de mentalitate. În afară, pacientul este conștient că trebuie să susţină sistemul de sănătate, în schimb la noi în ţară nu este așa. Din punct de vedere al tratamentelor, medicina practicată în România este apropiată de cea din străinătate.

Dintre toate afecţiunile aparatului locomotor care înregistrează o incidenţă în creştere?

Afecţiunile aparatului locomotor care înregistrează o incidenţă foarte mare sunt traumatismele, atât traumatismele provocate de accidente de sport și accidente de circulaţie. Nu cred că patologia cronică a suferit o modificare foarte mare, dar a crescut și numărul persoanelor bolnave de cancer osos.

 

Ce puteţi să ne spunţi despre tratamentul fracturilor de genunchi?

Genunchiul este articulaţia cea mai frecvent afectată de traumatisme, în special de traumatismele sportive în ultima perioadă. Există foarte multe traumatisme de genunchi și nu toate pot fi tratate bine datorită oaselor.

Majoritatea oamenilor care vin cu traumatisme sportive la genunchi sunt oameni tineri și încercăm din răsputeri să tratăm, să refacem articulaţia, s-o salvăm și în ultimă instanţă să protezăm iar dacă lucrurile se complică ajungem, din păcate și la amputare.

De ce în ultima vreme a crescut numărul persoanelor care se plâng de dureri de spate?

Motivul creșterii numărului persoanelor cu dureri de spate este sedentarismul și obezitatea. Copii din ziua de azi nu mai fac suficientă mișcare, iar cei care fac sport de performanţă suferă și ei de diverse probleme la oase.

Ce ne puteţi spune despre microchirurgia reconstructivă în cazul traumatismelor de la genunchi, șold?

Viitorul va fi al microchirurgiei atât în ortopedie cât și în alte specialităţi, se poartă intervenţia minim-invazivă.

Aveţi un mesaj pentru colegii dumneavoastră care vor participa la congres?

Să fie sănătoși, să aibă răbdare pentru că în viitor vor fi răsplătiţi de meseria aleasă.

Ortopedia este o meserie frumoasă, deosebită, cu multe posibilităţi de tehnică, o meserie în care se pot face multe lucruri într-o perioadă scurtă de timp. Este nevoie de răbdare pentru a ajunge și tinerii noștri medici să lucreze în spitale etalon la noi în ţară.

1 COMENTARIU

  1. Am fost operat de domnul Profesor, este un om deosebit si foarte pregatit.Ii multumesc frumos si îi doresc multă sănătate atât dumnealui cat si întregi sale familii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst