188 de medici, asistenţi medicali, psihologi, asistenţi sociali și alți profesioniști din toata țara, implicați sau interesați de îngrijiri paliative au participat la conferința organizată de Asociația Națională de Îngrijiri Paliative (ANIP) www.anip.ro și Fundația HOSPICE Casa Speranței www.hospice.ro, în parteneriat cu Hospice Emanuel Oradea.
Membrii comitetului știintific al conferinței au fost: Conf. Dr. Daniela Moșoiu (președinte), As. Univ. Dr. Estera Boeriu, Dr. Silviu Corbu, Dr. Răzvan Curcă, Mălina Dumitrescu (președinte ANIP), Dr. Alison Landon (UK), As. Med. Nicoleta Mitrea, Dr. Diana Moldovan, As. Soc. Marinela Murg, SL Dr. Vladimir Poroch, Dr. Stefănel Vlad.
Medicii și asistenții medicali participantii la conferinta au primit certificate creditate EMC prin Colegiul Medicilor din Romania (16 credite EMC) si prin Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (15 credite EMC).
În dimineața primei zile de conferință, Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea a găzduit patru sesiuni de îngrijiri paliative cu acces liber pentru studenții la medicină și asistență medicală, susținute de membrii ai comitetului știintific al conferinței, care au fost încantati să constate interesul participanților și să răspundă întrebărilor acestora:
- Îngrijirea Paliativă – abordarea holistică a pacientului cu boală cronică progresivă- Mălina Dumitrescu, președinte al Asociației Naționale de Îngrijri Paliative
- Cum comunicăm o veste proastă- Dr. Alison Landon, medic la Hospice StChristopher’s London, UK
- Aspecte de bază în managementul durerii în cancer- Conf. Dr. Daniela Moșoiu, Universitatea Transilvania Brașov, HOSPICE Casa Speranței
- Evaluarea suferinței spirituale la pacientul cu cancer- As. soc. Marinela Murg, director al Hospice Emanuel Oradea
Conferința de presă care a precedat evenimentul a adus date despre îngrijirile paliative la nivel local prin Dr. Silviu Corbu de la Spitalul Municipal din Oradea care a subliniat că din cei aproximativ 5.000 de bolnavi oncologici și nononcologici din județul Bihor care au nevoie de îngrijiri paliative doar 800 beneficiază de acestea. În județ sunt 28 de medici de diverse specialități cu atestat în îngrijiri paliative și un total de 46 de specialişti oncologi la o populație de 592.242. Există structuri specializate în paliaţie în spitalele din Beiuş (12 paturi), Aleşd (6 paturi), Ştei (6 paturi) şi Oradea (6 paturi). Hospice Emanuel asigură îngrijiri paliative la domiciliu pentru bolnavii din județ din anul 1996 și are în costrucție un nou centru cu 20 de paturi pentru adulți și 5 paturi pentru copii, care este finalizat în proporție de 15%, după cum a declarat Marinela Murg- directorul fundației.
Situația prezentă a îngrijirii paliative în România expusă de Mălina Dumitrescu- președinte ANIP, în plenul conferinței a reliefat câteva aspecte de actualitate:
- Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a Romaniei Orizonturi 2013- 2020-2030, (în M.Of.nr.824bis/2008) prevede acoperirea în proporție de 60% a necesarului de îngrijiri paliative, la nivel național până în anul 2020.
- Unul din obiectivele Proiectului de Reformă a Sectorului de Sănătate finanțat prin Banca Mondială pentru Reconstructie și Dezvoltare este dezvoltarea coordonata și uniformă a îngrijirii paliative în toate județele, prin înființarea a 29 de secții de îngrijiri paliative de spital, 90 de echipe de îngrijiri paliative la domiciliu și 90 de ambulatorii de îngrijiri paliative.
- În acest context principalele puncte pe agenda de lucru pentru următoarele luni a Grupului Tehnic de Lucru în Îngrijiri Paliative din cadrul proiectului Ministerului Sănătății sunt: Evaluarea nivelului de dezvoltare al serviciilor de îngrijiri paliative în România; Adoptarea regulamentului de funcționare a serviciilor de îngrijiri paliative; Înaintarea unor propuneri de modificare a Contractului cadru; Propunerea foii de observație specifice serviciilor de paliație; Introducerea specializării în îngrijiri paliative pentru asistenți medicali; Introducerea atestatului scurt în îngrijiri paliative de bază pentru medici; Adoptarea listei de medicamente de bază în îngrijiri paliative.
- Modelul de îngrijire paliativă de bază elaborat și testat de HOSPICE Casa Speranței propune ca în următorii 5 ani, prin suplimentarea bugetului pentru asistență medicală primară cu 1,6% să poată primi acest tip de îngrijire de la medicii lor de familie cu 60.000 mai mulți bolnavi de cancer din România, costrurile instruirii medicilor fiind prevăzute déjà în bugetul proiectului Ministerului Sănătății finanțat de Banca Mondială. Medicii interesați au acces gratuit la Ghidul de îngrijire paliativă de bază (se poate solicita de la sediul HOSPICE)
Joi, 27 octombrie 2016, la Bălile Felix a avut loc în premieră decernarea de către ANIP a certificatelor de acreditare a calității serviciilor de îngrijiri paliative în unități cu paturi și la domiciliu pentru 5 furnizori (organizații neguvernamentale și spitale de stat din 6 județe) care s- au supus voluntar, în primavăra acestui an procesului de evaluare. Momentul este unul deosebit de important pentru dezvoltarea paliatiei în Romania și marcheaza preluarea de către ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate) a unor criterii și cerințe specifice pentru îngrijiri paliative în cadrul noilor Standarde de acreditare a spitalelor. Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 871/2016 din 19 iulie 2016 prin care au fost aprobate Procedurile, standardele si metodologia de evaluare si acreditare a spitalelor include acum și standardul 02.08- de îngrijiri paliative- cu 5 criterii și 19 cerințe specifice. Organizațiile și instituțiile cărora le-au fost înmânate certificatele sunt:
- Fundația HOSPICE Casa Speranței BRAȘOV– EXCELENȚĂ în furnizarea de îngrijiri paliative în unitatea cu paturi (97,02%); EXCELENȚĂ în furnizarea de îngrijiri paliative la domiciliu (90,48%)
- Fundația „Emanuel” ORADEA– EXCELENȚĂ în furnizarea de îngrijiri paliative la domiciliu (94,05%)
- Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui” CONSTANȚA– EXCELENȚĂ in furnizarea de îngrijiri paliative în unitatea cu paturi (98,96%)
- Fundația HOSPICE Casa Speranței BUCUREȘTI– NIVEL RIDICAT în furnizarea de îngrijiri paliative în unitatea cu paturi (88,24%); NIVEL RIDICAT în furnizarea de îngrijiri paliative la domiciliu (79,76%)
- Spitalul Municipal CÂMPIA TURZII– NIVEL RIDICAT în furnizarea de îngrijiri paliative în unitatea cu paturi (83,63%)
- Institutul Regional de Oncologie IAȘI– NIVEL RIDICAT în furnizarea de îngrijiri paliative în unitatea cu paturi (70,39%)
Asociația Națională de Îngrijiri Paliative a preluat responsabilitatea evaluării calității serviciilor de îngrijiri paliative. Orice furnizor de servicii de paliație (din unități cu paturi și la domiciliu) din țară poate solicita evaluarea, din dorinta de a oferi servicii de calitate pacientilor prin adoparea standardelor și cerințelor de calitate din Ghidul furnizorului de servicii de îngrijiri paliative în vederea acreditării, disponibil în format printat și online pe www.studiipaliative.ro.
Din cele 11 plenare, 11 ateliere practice, 7 sesiuni paralele, 29 de comunicari orale, prezentate de 65 de lectori din Romania si Marea Britanie primele 10 cele mai apreciate de participanti au fost:
- Exerciții de tratament al plagilor cronice – Dr. Mihaela Lese;
- Adevărata comunicare – o provocare in îngrijirea paliativă – Dr. Manuela Rusu și Ovidiu Mărușteri;
- Managementul durerii cronice: de la teorie la practică – Conf. Dr. Daniela Moșoiu;
- Rotația opioidelor – Dr Cerasela Petrescu și Dr. Petre Mihail;
- Comunicarea empatică și conspirația tăcerii. Cum aplicăm un algoritm? – Conf. Dr. Daniela Moșoiu și Flavia Hurducaș;
- Manevre și tehnici în îngrijirea paliativă de bază – management limfedemului, administrarea subcutanată, tapingul – Kinetoterapeut Anda Babiuc, As. Med. Letiția Buzea, As. Med. Alina Pop, As. Med. Dorina Dumitraș;
- Greața și vărsăturile la pacienții în curs de chimioterapie – ghiduri internaționale și rolul echipei de îngrijiri paliative – Dr. Răzvan Curcă;
- Leadership în îngrijiri paliative – As. Med. Camelia Ancuța și As. Med. Nicoleta Mitrea;
- Implicarea medicilor de familie în oferirea îngrijirii paliative de bază – Dr. Gabriela Rusu și Dr. Sorina Pop;
- Ateliere cazuri dificile – Dr. Liliana Stănciulescu, Dr. Alexandra Kovacs și Dr. Mariana Neamțu;
Sesiunile de pediatrie de sâmbăta, 29 octombrie au fost dedicate Zilei Internaţionale de Conștientizare a Nevoii de Îngrijire Paliativă Pediatrică inițiată de The International Children’s Palliative Care Network (ICPCN), prin care comunitatea internațională este încurajată să se alăture efortului echipelor hospice și asemeni lor „să poarte pălăriile” sub care pot oferi cea mai bună ingrijire și pot răspunde nevoilor complexe ale copiilor care luptă cu boli incurabile. 21 de milioane de copii din întreaga lume suferă de boli cu prognostic limitat de viaţă, 5.000 dintre aceștia trăiesc în România și doar 10% dintre ei beneficiază de îngrijiri paliative.
Dr. Delia Birtar, membru în boardul ICPCN, medic pediatru la HOSPICE Casa Speranței Brașov estimează că la noi în țară există servicii paliative pediatrice doar în 5-6 județe. În mod simbolic ea și toți ceilalți participanți la sesiunile de pediatrie s-au alăturat campaniei internaționale #HatsOn4CPC, purtând câte o palarie și postând fotografii în fluxul social media (vezi foto).
Conferința a fost dedicată Zilei Mondiale Hospice și a Îngrijirii Paliative (8 octombrie 2016) inițiată de The Worldwide Hospice Palliative Care Alliance (WHPCA), sub sloganul „A trăi și a muri în durere este inacceptabil!”, prin care se intenționează evidențierea barierelor în accesul la medicația pentru tratamentul durerii și găsirea unor soluții eficiente adaptate la nivel național, care să ducă la scăderea rapidă a numărului celor care trăiesc cu durere necontrolată. 75% din populația globală (5,5 bilioane de oameni) nu au acces la medicația pentru ameliorarea suferinței. Potrivit estimărilor actuale în România 160.000 de români cu boli cronice progresive și incurabile (din care 64.000 cu cancer) au nevoie de îngrijiri paliative.
Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative este o organizatie neguvernamentala infiintata la Brasov, in anul 1998, la initiativa Conf. Dr. Daniela Mosoiu si a unui grup de profesionisti dornici sa dezvolte acest concept in Romania, cu scopul facilitarii accesului la informatia de specialitate si a comunicarii intre profesionistii care lucreaza in ingrijiri paliative sau sunt interesati de acest domeniu. Membrii individuali sunt medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, psihologi, consilieri spirituali dar şi de alte profesii. Membrii colectivi sunt organizatii ce furnizeaza ingrijiri paliative in diferitele judete ale tarii. ANIP este membru al European Association for Palliative Care (EAPC) din 2008 si al Worldwide Palliative Care Alliance (WPCA) din 2009.
Sponsori si finantatori ai conferintei au fost Hartmann, Taissis, Yolans, Bella, Bristol-Myers Squibb Foundation- Bridging Cancer Care™ initiative (SUA).
Parteneri media: Jurnal de Sănătate, RO Medic, Medical Manager, Viata Medicala, Pagina Medicala, Explore Medicine TV, Gala Societatii Civile.