„COMPORTAMENTUL AUTOLITIC. TULBURĂRILE AFECTIVE ŞI DE ANXIETATE. SOCIETATE, PSIHIATRIE ŞI CULTURĂ”
Suntem după terminarea unei conferinţe, deja tradiţionale, a cărei organizare a demarat pe 17 februarie 2017, prin solicitarea Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie (A.R.P.P.) de acceptare a coparteneriatului cu Asociaţia Maghiară de Psihiatrie (A.M.P.). Pe parcursul timpului însă conducerea ARPP a luat o asemenea decizie privind cooperările pe plan internaţional, care a făcut imposibil acest demers. Din mers, într-o fază deja înaintată a organizării, cu acceptul A.M.P. coparteneriatul a fost preluat de către Asociaţia Română de Reabilitare Psihosocială, organizarea locală revenindu-i tot în mod tradiţional Fundaţiei Cry for Help.
Datorită tumultului de conferinţe din perioada premergătoare, sincronă cu a noastră, ca şi cele care vor urma, (Conf. Naţ. de Psihiatrie din mijlocul lunii mai de la Timişoara, conferinţa Asoc. Române de Studiu a Personalităţii – 31. V- 3. VI./, conf. şi şcoala de vară a Asoc. Rom. de Psihiatrie Socială, suprapusă conferinţei noastre, conf. intern. de Psihiatrie Perinatală din Sinaia – 27-30.VI., Şcoala de vară de la Iaşi – 6-8. VI) a fost înregistrat un număr relativ mic de participanţi, comparativ cu conferinţele anterioare (95 de diplome eliberate). Acest inconvenient determină conducerea A.R.P.P. să monitorizeze mai atent evenimentele viitoare, impunând o diferenţă de timp de 1-1,5 luni între 2 reuniuni ştiinţifice girate de către A.R.P.P.
Programul conferinţei a cuprins 2 referate generale (Prof. Dr. Acad. Mircea Lăzărescu, Timişoara şi Prof. Dr. Perczel-Forintos Dóra, Budapesta), 7 secţiuni de lucrări în cadrul cărora s-au prezentat 12 lucrări din partea colegilor din Ungaria (Budapesta, Seghedin, Baja) şi 15 lucrări al colegilor din România. Prof. Dr. Németh Attila (Budapesta) a prezentat o lucrare despre Efectul tulburării de
personalitate a Fridei Kahlo asupra activităţii artistice şi a legăturilor ei sentimentale. O masă rotundă moderată de Prof. Dr. Cozman Doina (Cluj-Napoca) s-a axat pe tematica căutării de drumuri în prevenţia suicidară. O demonstraţie practică, care a urmat unei prezentări teoretice, ne-a familiarizat cu Meditaţia flow prin sunete şi vibraţie cu boluri nepaliene, bazată pe experienţa personală a lui Ilyés Zsolt şi Regős Csaba (Tg. Mureş).
Două cursuri educative (Dr. Botezat-Antonescu Ileana, dr. Duică Lavinia) au etalat noutăţile legislative ale sistemului sanitar, în speţă ale sănătăţii mentale precum şi o conceptualizare generală a
depresiei – cu şi…fără DSM.
Deschiderea festivă a fost onorată de către Primarul Municipiului Miercurea-Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, de Prim Consulul Consulatului Ungariei la Miercurea-Ciuc şi de vicepreşedintele AMP, Prof.
Dr. Szendi István. La recepţia, de acum tradiţională, oferită de către edil, d-lui primar i s-a acordat Premiul ,,Veress PRO VITA” pentru sprijinul moral şi material oferit participanţilor la toate conferinţele noastre anterioare, iar subsemnatului i-a fost acordată Diploma de excelenţă a A.M.P. pentru efortul depus în vederea creării ,,podului de colaborare” între psihiatrii celor două ţări vecine. Homorogan Claudia, rezidentă anul III. la Timişoara, după o jurizare cu rezultat 3:2, a obţinut Premiul I. (şi 150 euro) pentru cea mai bună lucrare prezentată de rezidenţi.
Ansambul de dansuri populare Fürgőlő al copiilor din comuna Misentea a adus o culoare artistică deschiderii festive.
O întâlnire de lucru a reprezentanţilor celor două asociaţii de Psihiatrie şi A.G. a Asociaţiei Române de reabilitare Psihosocială cu alegerea Biroului pentru un nou mandat au fost cadrate de lucrările
conferinţei.
Cina de adio a avut loc pe terasa restaurantului hotelului Balvanyos, participanţii având ocazia să fotografieze o familie de urşi, care a dat târcoale restaurantului, simáindu-se parca la un safari „secuiesc”