Un studiu facut in campania ”Nu am facut destul” pentru depistarea cancerului de san arata ca in Romania rurala a anului 2017, 1 femeie din 7 are o problema la sani, dar nu se duce la medic de frica sau rusine!
Numarul femeilor depistate cu probleme la sani in cadrul campaniei ”Nu am facut destul” este, de la an la an, in continua crestere. Examinarile gratuite din octombrie si noiembrie, facute de medici rezidenti si studenti medicinisti din Iasi, au scos la iveala faptul ca peste 15% dintre femeile testate prezentau anormalitati la sani si aveau nevoie de un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formatiuni de natura canceroasa.
Caravana campaniei ”Nu am facut destul”, initiata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, ajunsa la cea de-a IV-a editie, a acoperit in aceasta toamna 5 judete din zona Moldovei si, cu totul, jumatate din judetele tarii. Cadrele medicale au reusit astfel sa informeze peste o mie de femei atat despre importanta autoexaminarii sanilor, cat si despre cea a controalelor regulate. Pe langa informatiile primite de la medici, pacientele au beneficiat de o examinare gratuita a sanilor, EKG, un control oftalmologic, dar si de testari ale glicemiei si tensiunii.
Mai mult decat atat, este primul an in care femeile descoperite cu noduli sau alte afectiuni la san au putut beneficia pe loc de o ecografie mamara, gratie donatiei facuta de Avon.
Din totalul femeilor examinate in editia din acest an, 80% nu au facut niciodata un control la sani (o medie care se pastreaza de-a lungul anilor). 5% au un istoric de cancer de san in familie. Mai mult decat atat, dintre femeile depistate cu probleme, aproape jumatate prezentau suspiciuni de cancer de san, motiv pentru care au fost indrumate catre un medic specialist pentru investigatii suplimentare.
Mai mult decat in anii trecuti, voluntarii au intalnit la aceasta editie foarte multe femei reticente, care au refuzat pur si simplu sa vina sa faca o examinare gratuita. Chiar si atunci cand erau informate despre riscurile bolii, tot nu se lasau convinse.
Multe dintre ele considera ca sunt deja batrane, iar un control la o varsta mai inaintata nu-si mai are rostul. ”Eu sunt batrana, mama, de ce sa mai vin la control” sau ”Vai, dar cum sa ma dezbrac eu asa, in fata oamenilor”, sunt doar doua dintre replicile pe care le-au auzit voluntarii de la femeile din zona Moldovei. Au fost si cateva cazuri, in care, dupa indelungi rugaminti de a veni totusi sa faca o examinare, unele femei au spus ca fie, vin, dar ca in nici un caz ele nu se dezbraca. Totodata, foarte multe dintre femeile din zonele rurale spun ca se tem sa mearga la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decat sa agraveze situatia. Multora dintre acestea le este frica sa afle ca sufera de vreo boala grava, altora le este jena sa se dezbrace in fata medicului si mai este si categoria femeilor care nu au bani si nu pot plati un consult la medicul specialist.
”Ne bucuram totusi ca am reusit sa le facem pe cateva dintre femeile pe care le-am intalnit in cadrul acestei campanii sa constientizeze ca nu au de ce sa se teama si, mai mult, ca isi fac lor insesi un bine daca apeleaza la medicul specialist atunci cand simt ca ceva nu este in regula”, spune Cezar Irima, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
In urma cu aproximativ o luna, chiar in timpul desfasurarii celei de-a IV-a editii a campaniei ”Nu am facut destul”, autoritatile au anuntat ca, de la inceputul anului 2018, in Romania, va incepe Programul pilot de prevenire, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san care ar urma sa se desfasoare pe o perioada de 5 ani. Acesta ar presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumatate apartinand categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, somere, grupuri entice vulnerabile.
”Este un inceput! Insa ceea ce ne dorim este ca tara noastra sa se poata alinia celorlalte tari civilizate unde exista programe naţionale de screening, aceasta fiind şi recomandarea UE. Este nevoie ca si in Romania sa se implementeze rapid un program de screening pentru toate femeile cu varsta peste 50 de ani, si chiar mai repede pentru cele din grupele de risc, in concordanţa cu recomandarile europene. Vom urmari indeaproape daca fondurile europene destinate acestui Program pilot de depistare a cancerului de san vor fi cheltuite in acest sens. Noi ne-am dori ca de anul viitor, sloganul campaniei noastre ”Nu am facut destul” sa poata fi schimbat in ”Am facut ceva!”. Insa acest lucru se va intampla numai in cazul in care va fi implementat un program national de screening”, adauga Cezar Irimia.
De foarte mare ajutor in campania de anul acesta au fost voluntarii de la Societatea Studentilor Medicinisti din Iasi (SSMI), dar si medici rezidenti imagisti din Iasi care au facut ecografiile mamare. In ceilalti ani, examinarile au fost facute de medici rezidenti din Bucuresti si de voluntari de la Societatea Studentilor Medicinisti Bucuresti (SSMB).
Odata cu editia de anul acesta (a patra a campaniei), caravana a acoperit 50% din judetele Romaniei. FABC isi propune sa mearga mai departe, sa ofere examinari medicale gratuite unui numar cat mai mare de femei si sa le invete pe acestea despre importanta autopalparii sanilor, metoda prin care pot descoperi singure o eventuala problema si pot merge catre un control de specialitate.
Despre FABC
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiinţata in anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forţa cu o voce puternica. FABC este interfaţa intre organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numara peste 75.000 de membri in intreaga ţara, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federaţie formata din 28 asociaţii care activeaza pe plan local, la nivelul judeţelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati: www.fabc.ro.
Despre Radio Trinitas
Prin activitatea sa misionara, Radio TRINITAS contribuie la o mai buna cunoastere a valorilor si frumusetilor credintei ortodoxe, cultiva comuniunea ortodoxa intre eparhii, parohii, manastiri, scoli de teologie, institutii culturale si sociale, asigura un liant spiritual intre romanii din tara si cei din diaspora, contribuie la pastrarea si promovarea identitatii si spiritualitatii crestin-ortodoxe si romanesti in relatie cu alte Biserici si popoare in context european. Programele Radio TRINITAS se adreseaza tuturor categoriilor de ascultatori. Pe langa emisiunile religioase, grila de programe contine informatii culturale, sociale si economice. In prezent, Radio TRINITAS emite pe 52 frecvenţe terestre, acoperind peste 85% din teritoriul Romaniei, la care se adauga o frecvenţa via satelit.
Despre Radio Romania Actualitati
24 de ore din 24, 7 zile din 7, Radio Romania Actualitaţi ofera ştiri şi muzica pentru cel mai vast teritoriu (99%) acoperit la nivel naţional de un post de radio din Romania. O reţea extinsa de corespondenţi din ţara şi din strainatate aduc informaţii dintre cele mai diverse care susţin emisiunile de tradiţie ale postului, printer care se numara brandul „Radiojurnal”, principala emisiune de ştiri,
dar şi radioprograme complexe şi dinamice. Conţinutul social, cultural, educativ, politic, economic şi de divertisment este livrat in formate atractive. De asemenea, numele postului Radio Romania Actualitaţi este legat de promovarea muzicii romaneşti şi internaţionale de calitate, de susţinerea şi premierea artiştilor romani in voga.
Despre Radio Romania Antena Satelor
Radio Romania Antena Satelor este singurul post de radio specializat pe problemele satului romanesc, unic in Europa prin specificul sau de reflectare a civilizaţiei rurale. Programele postului se concentreaza pe informarea obiectiva, clara şi concisa a locuitorilor de la sate, cu accent pe informaţiile de utilitate şi pe emisiuni specializate pentru o agricultura performanta. Muzica populara de cea mai buna calitate, foarte apreciata de ascultatori, valorifica cea mai bogata şi valoroasa arhiva a folclorului muzical romanesc: Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Romane. Succesul postului este confirmat de notorietatea şi audienţa sa, Antena Satelor fiind apreciat zilnic de peste 720.000 de ascultatori.
Despre Radio Iasi
Radio Iaşi – cel mai cunoscut post regional din sistemul radioului public romanesc (lider de piaţa şi, in acelaşi timp, cea mai importanta organizaţie de presa din Moldova) – se adreseaza locuitorilor din judeţele: Bacau, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea. Radio IAŞI va continua sa privilegieze evenimentul şi analiza culturala, va cauta sa (re)interpreteze rolul educaţiei in spaţiul radioului public. Ne-am propus sa privim spre cultura intr-un mod disociat: atat ca produs, obiect, domeniu etc., cat şi ca mod de abordare a realitaţii.