spot_img

Cauze de pierdere a memoriei în diabetul zaharat

Cauzele de pierdere a memoriei sunt nenumărate, însă s-a observat o tendinţă de pierdere a memoriei frecventă la diabetici.

Dacă menţinem glicemia între limitele normale reducem riscul de pierdere a memoriei. De reţinut însă că majoritatea, nu toţi oamenii, însă majoritatea oamenilor prezintă un anumit grad de pierdere a memoriei din când în când. Însă în cazul în care pierderea memoriei devine comună, severă şi începe să producă dificultăţi în viaţa de zi cu zi, este foarte important să aflăm de ce.

Mai jos vă prezentăm câţiva dintre factorii ce pot fi în mod frecvent asociaţi cu pierderea memoriei mai ales la diabetici.

Cauze de pierdere a memoriei în diabetul zaharat

Pierderea memoriei în diabetul zaharat poate fi produsă de nenumăraţi factori printre care menţionăm: l glicemie scăzută (hipoglicemie);glicemie crescută (hiperglicemie);demenţa şi boală Alzheimer;accident vascular cerebral;anxietate, stres şi depresie;somn ineficient; statine.De reţinut că unii factori pot afecta temporar memoria de scurtă durată, în timp ce efectul altora poate fi permanent si poate produce pierderea completa a memoriei.

Vom prezenta în cele ce urmează în detaliu fiecare factor ce poate duce la pierderea memoriei.

Hipoglicemia

Hipoglicemia poate duce la pierderea temporară a memoriei. În cele mai multe cazuri memoria ar trebui să îşi revină la normal de îndată ce nivelul glicemiei se va stabiliza. Un studiu din 2007 efectuat pe 1144 de pacienţi cu diabet zaharat tip 1 ce şi-a dorit să evalueze efectul hipoglicemiei asupra memoriei nu a găsit nicio legătură între episoadele de hipoglicemie severa şi declinul important al funcţiei cognitive pe termen lung. Cu toate că acest studiu nu a gpsit nicio legpturp, este important sp reşinem cp hipoglicemia şi mai ales hipoglicemia severp trebuie evitatp cât mai mult posibil pentru a reduce riscul de alte probleme medicale, cum ar fi problemele cardiace.

Hiperglicemia

Spre deosebire de efectele hipoglicemiei asupra memoriei, hiperglicemia şi-a demonstrat legătura cu pierderea memoriei pe termen lung.

Un studiu din 2012 a arătat legătura dintre hemoglobina glicată crescută la pacienţii în vârsta şi declinul în funcţia cognitivă (inclusiv memoria) pe o perioadă de 9 ani, în comparaţie cu cei care prezentau valori ale hemoglobinei glicate mai scăzute.

Hiperglicemia înregistrată pe o perioadă mai mare de timp (ani în şir) este legată de reducerea în dimensiune a hipocampului, o parte importantă a creierului responsabilă cu memoria. Un control optim al glicemiei va ajuta însă prevenirea şi eventual reducerea fenomenelor de pierdere a memoriei.

Demenţa şi boala alzheimer

Pierderea memoriei reprezintă unul din principalele semne ale bolii Alzheimer sau a altor forme de demenţă. Există studii ce au demonstrat legătura între demenţă şi diabetul zaharat tip 2.

Hipertensiunea şi dislipidemia (valori crescute ale colesterolului) la vârsta mijlocie sunt deasemenea legate cu un risc pronunţat de demenţă. Schimbările stilului de viaţă sugerate în tratamentul diabetului zaharat tip 2 (exerciţiul fizic regulat, dieta echilibrată şi scăderea în greutate în caz de obezitate) reprezintă deasemenea principalele recomandări atunci când vorbim despre reducerea riscului de demenţă.

Accidentul vascular cerebral

Pierderea memoriei poate apărea în urma unui accident cerebral vascular, iar cel mai bun mod de a reduce riscul de pierdere a memoriei este începerea  prevenirii apariţiei unui asemenea accident sau în cazul în care s-a produs deja să ne asigurăm că nu se mai repetă.

Ca şi în cazul demenţei sau al diabetului zaharat tip 2 optimizarea stilului de viaţă reprezintă cele mai puternice recomandări pentru prevenirea unui accident vascular cerebral.

Anxietatea, stresul şi depresia

Anxietatea, stresul şi depresia sunt frecvent legate de afectarea memoriei de scurtă durată. În acest caz memoria îşi va reveni la normal de îndată ce perioada de stres, anxietate şi depresie a trecut.

Somnul ineficient

Dacă nu dormiţi suficient sau dacă somnul vă este tulburat este posibil să fie probleme atât cu memoria, cât şi probleme cognitive în ziua ce va urma. Situaţia se agravează atunci când se trece printr-o perioadă de insomnie cronică, somn insuficient sau somn întrerupt. Hipoglicemia, dar şi hiperglicemia pe parcursul nopţii poate deasemenea să ducă la un somn mai puţin odihnitor.

Statinele

Statinele sunt medicamente ce reduc nivelul colesterolului în sânge şi care sunt prescrise în mod obişnuit pacienţilor cu diabet zaharat. Pierderea memoriei este notată pe prospectul medicamentelor ca efect secundar de scurtă durată mai puţin frecvent. În cazul în care statinele au fost de vină, memoria ar trebui să îşi revină la normal de îndată ce este întrerupt tratamentul. Cercetările arată că pe termen lung, statinele pot avea un efect protector împotriva bolii Alzheimer, însă acest lucru rămâne să fie demonstrat.

Autor: Dr. Daniela Petrache, Medic diabet, nutriţie şi boli metabolice www.danielapetrache.ro

Sursa: http://diabet-si-nutritie.ro/cauze-de-pierdere-memoriei-diabetul-zaharat/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst