Platforma EuVreauSaStiu.Ro te ajută să înțelegi și să previi unele boli cronice grave
Despre cancer auzim des în ultima vreme, însă nu de multe ori facem pasul următor și încercăm să aflăm mai multe despre cele mai la îndemână opțiuni de prevenție sau despre importanța controalelor medicale periodice. Întotdeauna trebuie să ne informăm din surse de încredere. De asemenea, depistarea la timp a unei afecțiuni medicale ne poate ajuta în gestionarea corectă și eficientă a tratamentului ce trebuie urmat.
Din păcate, la nivelul Uniunii Europene, cancerul reprezintă a doua cauză de deces, iar estimările arată că acesta poate deveni principala cauză a deceselor până în 2035. Melanomul este un tip de cancer ce se dezvoltă, cel mai adesea, la nivelul pielii, reprezentând una dintre cele mai agresive forme de cancer, întrucât are o capacitate foarte mare de a metastaza, adică de a se răspândi cu ușurință și la celelalte organe. Poate apărea la oricine și la orice vârstă și ce îl face mai periculos este faptul că poate fi greu de depistat, întrucât poate fi confundat cu o aluniță sau cu un semn din naștere. Principala cauză a acestei afecțiuni este expunerea neprotejată la radiațiile UV, ce provoacă apariția și înmulțirea celulelor canceroase. Doar o mică parte (aproximativ 10%) din cazuri sunt transmise genetic, de la părinți la copii.
În lume sunt descoperite anual 324 635 de noi cazuri de melanom, dintre care 57 043 de cazuri sunt fatale. La nivelul Uniunii Europene, sunt diagnosticate anual 106.369 de persoane, dintre care 16.488 își pierd viața din cauza acestei afecțiuni. În cazul populației României, incidența cazurilor de melanom este de 7,9 cazuri la 100 000 de locuitori, dezvoltarea bolii în rândul bărbaților fiind mai mare decât la femei, relația fiind păstrată și în ceea ce privește rata mortalității (3,3 pentru bărbați și 2,1 la femei).
A ne îngriji propria sănătate și pe cea a celor dragi ar trebui să fie principala noastră grijă. Astăzi putem să ne documentăm cu privire la prevenție din surse online de încredere. Pentru a-ți fi mai ușor să identifici ce surse online sunt de încredere, verifică dacă acestea sunt actualizate în mod constant, aprobate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, sunt site-uri oficiale sau sunt fondate din punct de vedere medical. Aceasta este și misiunea platformei euvreausastiu.ro, ce cuprinde informații medicale aprobate de medici, pentru mai multe arii terapeutice, cum ar fi oncologia, neurologia și dermatologia.
“Astăzi putem vorbi mai deschis despre bolile grave întrucât accesul deschis la resurse de încredere, de informare, reprezintă o formă excelentă de autoeducare și încurajează un comportament preventiv. Însă un aspect ce nu mai ține de tehnologie, ci de disciplina controlului regulat, este momentul diagnosticării. Acesta rămâne un punct de referință în parcursul tratamentului bolnavului de cancer. O sursă online ce promovează o informare proactivă, de responsabilizare a pacienților cu privire la propria sănătate, este ca o veste bună pe care ar trebui sa o auzim și să o citim zilnic”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Un lucru încurajator este faptul că, în cazul unei diagnosticări timpurii, cei cu tumori localizate doar la nivelul pielii prezintă o rată de supraviețuire de 96-99%, aceasta scăzând dacă melanomul se răspândește în corp. De aceea, primul pas în această direcție este să ne informăm cu privire la toate aspectele ce țin de boală. Astfel, atunci când știm mai multe despre simptome, opțiuni terapeutice și specialități medicale, ne va fi mai ușor să acționăm.
Platforma EuVreauSăȘtiu.Ro, avizată de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), oferă principalele răspunsuri de care ai nevoie, prin rubricile dedicate înțelegerii afecțiunii si gestionarii acesteia, dar și lucruri ce țin de partea practică, precum colaborarea cu echipa medicală.
Luând în considerare principala cauză a apariției melanomului, este important să înțelegem influența stilului de viață și a expunerii zilnice la soare (chiar și atunci când nu o facem în mod planificat). O bună cunoaștere pornește de la propria informare, atât prin intermediul medicului specialist, cât și prin surse online de încredere.
Mai multe informații despre prevenția și diagnosticarea melanomului, dar și a altor afecțiuni grave precum cancerul de sân, scleroza multiplă sau psoriazisul, pot fi consultate pe platforma EuVreauSăȘtiu.ro, lansată de Novartis România, în parteneriat cu asociațiile pacienților cu boli autoimune, afecțiuni oncologice și neurologice.