Situat în centrul orasului Braşov – „probably the best City in the world”, spitalul privat Clinicco dotat cu aparatură şi tehnică de ultimă generaţie, oferă de la începutul anului 2009 servicii de calitate superioară în domenii de vârf ale medicinei. La Clinicco secţia de ortopedie condusă de Dr. Balint Andor – Medic primar ortopedie-traumatologie, Doctor în ştiinţe medicale, deserveşte atât necesităţile pacienţilor din judeţ şi împrejurimi, cât şi din restul ţării.
Când spui Clinicco, spui excelenţă în servicii, spui sănătate, mişcare şi vitalitate. Echipa de profesionişti este formată din medici renumiţi, cu stagii de pregătire în importante Centre Universitare din ţară şi de peste hotare.
Cu ajutorul echipamentelor medicale moderne şi tehnicilor chirurgicale stăpânite de specialiştii noştri, toate intervenţiile reprezintă un real succes. Terapia durerii este un obiectiv important în tratamentul pacienţilor noştri, controlul durerii fiind rezultatul muncii în echipă chirurg-anestezist, care face tot posibilul pentru confortul postoperator al pacientului.
Dispunând de materiale şi implanturi de cea mai bună calitate, produse de companii recunoscute la nivel mondial, în toţi aceşti ani au fost efectuate peste 5600 de intervenţii chirurgicale ortopedice, cum ar fi: implanturi protetice pentru şold şi genunchi, artroplastii de revizie la nivelul şoldului şi genunchiului, artoscopii la nivelul articulaţiilor (genunchi, umăr, glezna), ligamentoplastii, reduceri chirurgicale şi ortopedice ale fracturilor şi luxaţiilor, corecţii ale deformărilor degetelor picioarelor, excizii tumorale etc. În ambulatorul de specialitate au fost consultaţi peste 20.000 pacienţi care şi-au regăsit rezolvarea problemelor de sănătate în mâinile specialiştilor noştri.
Spitalul dispune şi de un Centru de recuperare medicală şi sportivă, unde pacienţii internaţi care au suferit o intervenţie chirurgicală ortopedică, pot beneficia de asistenţă de specialitate, în vederea recâştigării rapide a funcţionalităţii aparatului locomotor şi a capacităţii de mişcare. Tehnicile moderne în materie de recuperare, stăpânite de specialiştii noştri, conduc la o refacere precoce a sistemului locomotor. Nu doar pacienţii care au suferit intervenţii ortopedice necesită un program de recuperare riguros, ci şi cei asupra cărora s-a intervenit cardiovascular, neurologic sau nerurochirurgical.
Patologia tratată în cadrul spitalului nostru este variată: de la simple leziuni de menisc, până la cele mai complicate revizii ale implanturilor articulare (şold, genunchi). Unul dintre cel mai des întâlnite şi tratate diagnostice în clinica noastră, este Coxartoza sau artroza şoldului, întâlnită cu preponderenţă în rândul vârstei a 3 a.
Despre Coxartroză sau Artroza şoldului
Mersul depinde în foarte mare măsură de articulaţia şoldului, sau cum este numită medical, în termeni ştiinţifici – articulaţia coxo-femurală. Ea îndeplineşte funcţia de suport a greutăţii corporale şi ne ajută să ne menţinem poziţia verticală. Acesta este formată din două oase, coxalul şi femurul şi prezintă două suprafeţe acoperite de o structură elastică, numită cartilaj, ce are un rol foarte important, întrucât permite alunecarea uşoară şi nedureroasă a oaselor.
Artroza şoldului apare atunci când cartilajul se uzează progresiv şi dispare, lăsând osul dezgolit. Cu timpul, structura osoasă se deformează şi dezvoltă denivelări sub formă de ciocuri, numite în limbaj medical osteofite, care blochează şi mai mult articulaţia şoldului.
Principalele simptome ale coxartrozei sunt:
- Dureri la nivelul şoldului, care iradiază sau nu în lateral sau la nivelul genunchiului;
- Înţepenirea matinală sau generală, după un repaus prelungit;
- Mers îngreunat din cauza ridigităţii articulaţiei;
- Atrofie musculară la nivelul grupelor de muşchi care permit mobilitatea articulaţiei.
Consultul medical
Pentru diagnosticare, sunt urmăriţi o serie de factori:
- Frecvenţa administrării medicaţiei împotriva durerii;
- Şchiopătatul la mers;
- Distanţa parcursă fără dureri;
- Gradul de scădere a calităţii vieţii cotidiene.
Cu ajutorul examenului radiologic al articulaţiilor de şold, se pot observa:
- Îngroşările de pe suprafaţa laterală a osului coxal;
- Ingustarea spaţiului dintre articulaţii;
- Denivelările sub formă de ciocuri.
Investigaţiile imagistice, între care se numără computerul tomograf sau rezonanţa magnetică nucleară, sunt foarte rar utilizate în evaluarea artrozei şoldului.
Tratamentul artrozei de şold
Primul şi principalul tratament pentru durerea şi inflamaţia articulară este administrarea de medicamente. Optarea pentru anumite medicamente condroprotectoare poate duce la protejarea cartilajului şi la încetinirea evoluţiei artrozei de şold, dar nu o poate opri definitiv, din păcate. Pentru a întreţine muşchii şi a le menţine elasticitatea, sunt recomandate gimnastica, plimbările pe jos şi reeducarea mersului. Retineţi însă că tratamentul medicamentos şi recuperarea fizică doar ameliorează siuaţia pentru o perioadă de timp şi nu împiedică evoluţia artrozei şoldului. Procesul de degradare articulară va continua, din păcate, în mod natural.
La un moment dat, stadiile de rigiditate şi de durere devin insuportabile, provocând un disconfort foarte crescut. Acest lucru se întâmplă, de obicei, pentru că medicamentele nu îşi mai fac efectul, fapt care duce la necesitatea unei intervenţii chirurgicale.
Intervenţia chirurgicală poartă numele de artoplastie totală de şold (ATS) şi presupune înlocuirea articulaţiei şoldului cu piese artificiale cu aceeaşi formă, numite endoproteze. Implantarea acestei proteze duce la o îmbunătăţire majoră a calităţii vieţii pacientului. El scapă de durere şi îşi recâştigă mobilitatea, deci îşi reia fericit viaţa activă!
Recuperarea
Pacientul începe recuperarea încă din perioada spitalizării, reînvăţând cu ajutorul kinetoterapeutului mersul, coborâtul şi urcatul scărilor şi cum să facă diverse exerciţii de unul singur. Pe lângă recuperarea făcută acasă, pacientului îi este recomandată şi recuperarea supravegheată de către specialisti. După o perioadă de aproximativ trei luni, acesta îşi poate relua în totalitate comportamentul activ de dinainte de apariţia artrozei de şold.
Pentru mai multe detalii despre patologia ortopedică abordată la Clinicco Ortopedie Braşov, accesaţi www.clinicco.ro/ortopedie .