Beneficiile terapiei CPAP pentru sindromul de apnee in somn sunt binecunoscute noua ca specialisti. Cu toate acestea acceptarea terapiei si aderenta pacientilor la aceasta terapie sunt scazute, la 1 an<50% din pacienti raman complianti la terapie.
Desi nu exista un consens privind numarul de ore/noapte de utilizare a terapiei CPAP pentru a considera pacientul cu SASO compliant, majoritatea studiilor considera 4 ore/noapte un numar suficient de ore pentru normalizarea somnolentei in timpul zilei, a calitatii vietii si a functiei neurocognitive, minim 70-80% din nopti.
Se estimeaza ca intre 29% si 83% dintre pacienti sunt non-complianti, atunci cand nonaderenta este definita ca o medie de ≤ 4 ore de utilizare pe noapte.
Principalele cauze de non-complianta la CPAP sunt:
- Disconfortul dat de interfata (masca) utilizata
- Uscaciunea mucoasei nazale
- Iritatii cutanate date de interfata (masca CPAP)
- Intoleranta la presiune
- Durerea toracica la folosirea CPAP
- Rinita cronica alergica/non-alergica netratata
- Interventia pacientului in meniul de presiuni cu modificarea presiunilor prescrise incidental
Cum sa imbunatatim complianta la terapia CPAP?
- Identificarea comorbiditatilor, a medicamentelor folosite de pacient pentru diverse alte afectiuni, evaluarea sferei ORL, particularitatile masivului cranio-facial, identificarea factorilor psihoemotionali care pot duce la o aderenta scazuta, anxietatea, depresia, si nu in ultimul rand insomnia de diverse forme.
- Asocierea umidificatorului din prima noapte de terapie – noaptea de titrare a presiunii CPAP, imbunatateste complianta, in special la pacientii cu rinita alergica sau rinita cronica non-alergica, acestia avand o mucoasa nazala mai sensibila, prin inflamatie, la aerul uscat.
- Adaptarea pacientului la CPAP in noaptea de titrare este esentiala pentru obtinerea unei bune compliante la CPAP pe termen lung. Noaptea de titrare trebuie sa inceapa cu acomodarea pacientului la CPAP si alegerea mastii celei mai confortabile pentru pacient.
Pacientul este pus sa respire cu masca aleasa impreuna la o presiune minima de 4 cmH2O, inainte de a adormi, pentru a se putea adapta initial la dispozitiv; se regleaza functiile de confort ale dispozitivului.
- Educatia pacientului incepe in cadrul primei consultatii, se continua de catre asistenta in timpul noptii de diagnostic si apoi de terapie. La fiecare contact cu pacientul se continua educatia acestuia privind terapia CPAP, beneficiile acestei terapii, ce probleme tehnice pot sa apara.
- Vizitele de follow-up – prima vizita de monitorizare se recomanda dupa prima luna de terapie. Prima luna este considerata ca fiind esentiala pentru adaptara pacientului la aceasta terapie.
- Controlul terapiei se realizeaza prin citirea cardurilor de complianta, modificarea parametrilor CPAP in cazul in care indicele AHIrezidual>5/h de somn, sau daca au aparut probleme de complianta. De multe ori, o modificare aparent minora, de 0,5 cmH20 sau Flex de la 1 la 2 cmH2O, poate fi esentiala pentru complianta si confortul pacientului.
- Ulterior, vizitele de follow-up se programeaza la 3 luni si 6 luni. Atingerea terapiei optime si satisfacerea nevoilor de confort a pacientului pot fi o provocare pentru specialistul in somnologie, care necesita o evaluare continua, prin cardul de complianta si discutii cu pacientul.
- Ce informatii ne ofera cardul de complianta? Se obtin date despre indexul AHI rezidual, utilizarea medie/noapte sau lipsa de utilizare, pierderile de aer non-intenţionale (leaks), presiune medie CPAP utilizata.
- Telemedicina in monitorizarea pacientilor cu SASO: in ultimii ani, a devenit disponibila si in Romania posibilitatea de monitorizare de la distanta a terapiei pacientilor, conform legilor GDPR in vigoare. Specialistul poate avea date in timp real despre compilianta si terapia pacientilor aflati in tratament CPAP, precum si posibilitatea de a modifica in timp real parametrii dispozitivului.
Medicina este o arta, iar cheia terapiei CPAP in apneea in somn este arta specialistului somnolog de a-si tine pacientul compliant la terapia CPAP.
Este usor sa prescrii un CPAP, cel mai greu insa este sa asiguri complianta pacientilor la terapia CPAP!
Dr. Lavinia Davidescu
Medic primar pneumolog-somnolog
Doctor in Stiinte Medicale
Sef de lucrari – Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea