spot_img

Siguranța pacientului și farmacovigilența

În perioada 20-21 septembrie la București se desfășoara Conferința Națională a Medicamentului cu tema „Siguranța pacientului și farmacovigilența, Reglementare – Comunicare etică – Acces”, eveniment organizat în premieră în România, în parteneriat instituțional cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) care asigură caracterul tehnic, sub egida Ministerului Sănătăţii, a Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului și a Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților.

La conferință participă autorități din domeniul sănătății și din zona de reglementare a medicamentului, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, ai profesioniștilor în sănătate –  medici, farmaciști, care dezbat cele mai importante subiecte și aspecte referitoare la siguranța medicamentului în beneficiul pacientului.

„Sănătatea populației este un deziderat important al oricărei societăți. Medicamentele înseamnă în anumite situații șansa la viață, mai ales în afecțiunile grave, și, când vorbim despre medicamente trebuie să ne referim în primul rând la siguranța medicamentelor, la administrarea corectă a acestora doar la recomandarea specialiștilor. De aici, importanța acestui eveniment organizat în premieră în România, care reunește peste 40  de speakeri români și străini, experți în domeniul sănătății, al medicamentelor, al politicilor de sănătate, precum și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți din România. În monitorizarea siguranței medicamentelor este foarte importantă practica clinică. Mă refer aici la gradul de informare a clinicienilor în ceea ce privește principiile farmacovigilenței și practica în conformitate cu acestea, deoarece are un impact important asupra calității asistenței medicale. Formarea și educarea profesioniștilor din sănătate în domeniul siguranței medicamentelor, crearea unui schimb de informații coerent între centrele medicale naționale, coroborarea experienței clinice cu politicile de sănătate precum și informarea publicului larg în acest domeniu sunt elementele care servesc împreună unei îngrijiri eficiente a pacienților.a declarat  Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, coordonatorul științific al evenimentului.

Reprezentanții ANMDM au prezentat cifre raportate la situația reacțiilor adverse în România  actualizată la 15 august 2018:

  • Numărul reacțiilor adverse suspectate raportate pe teritoriul României.
    • 2015 – 2401 reacții adverse (RA) la medicamente (inclusiv vaccinuri) dintre care 6.5% RA la vaccinuri;
    • 2016 – 4928 RA la medicamente, dintre care 6.5% RA la vaccinuri;
    • 2017 – 5235 RA la medicamente, dintre care 6.5% RA la vaccinuri;
    • 2018 – 3615 RA la medicamente, dintre care 6.5% RA la vaccinuri.

 

Problematica medicamentului este un subiect important atât la nivel internațional cât și național. Ne-am alăturat acestui eveniment deoarece obiectivul central al conferinței, și anume lansara unei platforme de discuții și colaborare între toți factorii din România implicați în problematica medicamentului, vine în completarea priorității Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale de a contribui la protejarea şi promovarea sănătăţii publice prin activități specifice” a declarat Dr. Alexandru Velicu, Președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

Teme importante pe agenda evenimentului se referă la Obiectivele în domeniul medicamentului în contextul preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, Implementarea politicilor și a structurilor de HTA în România, Farmacovigilența si raportarea reacțiilor adverse, profilul de siguranță al vaccinurilor, Falsificarea medicamentelor vs. siguranţa pacientului.

Evenimentul își propune să lanseze o platformă  de discuții independente pentru dezbaterea celor mai importante subiecte referitoare la siguranța medicamentului în beneficiul pacientului și să aducă în atenția experților și autorităților din România cele mai relevante informații privind siguranța pacientului și farmacovigilența, precum și reglementările naționale și internaționale în domeniu.

Despre ANMDM:

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale reprezintă de peste 50 de ani autoritatea de reglementare în domeniul medicamentului din România și, din 2014, autoritatea națională competentă și în domeniul evaluării tehnologiilor medicale.

PR & Comunicare: Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare în domeniul medical

Media Kompass – monitorizare presă

Pentru alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi: Ioana Lucescu, PR Manager Sănătatea Press Group

Mobil: 0735.175.051, E-mail: press@sanatateapress.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst