Interviu cu Prof. Dr. Catalina Tudose, Presedinte al Societati Romane Alzheimer
In perioada 21-24 februarie 2018, la Willbrook Platinum Business & Convention Center din Bucuresti se va desfasura a VIII-a editie a Conferintei Naţionale Alzheimer, manifestare emblematica, ce ne-a obisnuit cu un inalt nivel stiinţific.
Cu aceasta ocazie am avut onoarea de a discuta cu doamna Prof. Univ. Dr. Catalina Tudose, Presedinte Societatea Romana Alzheimer si Presedinte Conferinta Nationala Alzheimer 2018, care ne-a oferit mai multe informatii despre conferinta pe care o prezideaza precum si despre noutati din domeniul cercetarii fundamentale, al practicii medicale si ingrijirii, ocazie importanta pentru dezbateri si schimb de experienta.
Stimata doamna Prof. Dr. Catalina Tudose in calitate de Presedinte al Societatii Romane Alzheimer va rugam sa aveti amabilitatea sa ne spuneti ce elemente de noutate aduce Conferinta Nationala Alzheimer de anul acesta, eveniment care a ajuns la cea de-a 8-a editie?
Programul evenimentului nostru va continua traditia, debutand preconferinta prin cursuri cu tematici specifice domeniului neurostiinte clinice, respectiv cursul de neuropsihologie cu tema ,,Dementele frontotemporale- aspecte specifice de examinare, abilitati de abordare a pacientilor si familiilor acestora, perspective privind strategiile terapeutice”, cursul de neuroimagistica si cursul destinat asistentilor medicali cu titlul ,,Abilitati in comunicarea cu persoanele varstnice, persoanele suferinde de dementa; recunoasterea tulburarilor neurocognitive in stadii incipiente si in contextul comorbiditatilor asociate”; la acestea se adauga in acest an un curs destinat studentilor in medicina, cu titlul ,,Abilitati in comunicare si elemente introductive in examinarea persoanelor cu tulburari neurocognitive”.
Conferinta va debuta cu un simpozion cu titlul ,,Long Term Care in 2050, o viziune si o solutie alternativa croita pe masura necesitatilor prevazute”, simpozion destinat ingrijirii persoanelor cu tulburari neurocognitive, unde specialisti din Italia, Israel, Grecia si Romania vor prezenta cele mai noi modele de bune practici.
Dorim sa atragem atentia asupra prezentarii celor mai noi terapii nonfarmacologice care se aplica acum in Grecia in managementul dementei.
Ca si la editia anterioara, Conferinta va asigura desfasurarea in paralel a sesiunilor stiintifice adresate profesionistilor cu simpozioane si workshopuri la care participa persoane cu tulburari cognitive, membrii de familie, ingrijitori, publicul larg.
Se va discuta despre nevoile de sanatate mintala ale varstnicilor; de ce reprezinta o problema complexa si care sunt solutiile posibile, dar si despre reconectare printr-o interventie multimodala, senzorial-cognitiva.
Tema centrala a Conferintei din acest an este „Actualitati in domeniul dementelor”. Ce ne puteti spune despre aceasta ?
Tema centrala a conferintei va continua dezbaterea inceputa in editia anterioara a conferintei legata de legislatia elaborata de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, precum si cea despre nivelul educatiei populatiei, capacitatea familiei si a persoanei suferinde de a-si identifica nevoile specifice si, in consecinta, de a solicita ajutorul potrivit.
Conferinta de presa va avea ca principale subiecte:
- posibilitaţile de dezvoltare a serviciilor medicale de asistenţa in psihogeriatrie in cadrul legislativ actual
- Armonizarea recentei legi adoptate a asistentei medicale comunitare si a normelor de aplicare cu Legea sanatatii mintale nr. 487/2002 republicata in 2012 si cu Strategia nationala de sanatate 2014-2020.
Care vor fi personalitatile marcante de anul acesta care vor participa la conferinta?
Speakeri renumiti pentru competenta in domeniu si calitatea prezentarilor vor conferentia despre aceste teme, ca si despre asistenta medicala comunitara, terapii specifice, evaluarea si combaterea stigmei fata de aceasta patologie in populatia romaneasca, aspecte legislative, modele de bune practici in ingrijire.
Dintre speakerii care au acceptat invitatia noastra mentionam: Kounti Zafeiropoulou Fotini, Luigi Paccosi, Maor Gilboa, Costis Prouskas, Ileana Botezat Antonescu, Mihaela Roco, Ovidiu Bajenaru, Gabriel Prada, Bogdan Popescu.
Ce ne puteti spune despre Strategia Naţionala pentru Demenţa si despre Registrului National de Dementa?
Nu a fost adoptata Strategia Naţionala pentru Demenţa, de altfel, nici psihiatria, nici psihogeriatria nu fac parte din domeniile prioritare din cadrul Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020. In schimb Registrul National de Dementa este un obiectiv prioritar care face parte din preocuparile Ministerului Sanatatii in vederea intocmirii de registre pentru majoritatea bolilor cronice, precum registrul national de control al bolilor oncologice, al diabetului, al bolilor cardiovasculare si cel al bolilor rare. Responsabilitatea intocmirii Registrului National de Dementa este asumata de Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie si de Societatea Romana de Neurologie.
Cat de importanta este preventia cand discutam despre dementa? Cum putem evita o astfel de boala?
Preventia este un element important in mentinerea starii de sanatate, daca ne gandim la nivelul de stres din viata de zi cu zi, factor principal al declansarii multor probleme de sanatate. Un alt element pe care ar trebui sa il avem in vedere cand discutam despre preventie este nutritia si stilul de viata sanatatos, miscarea fizica, antrenamentul cognitiv. Intentionam ca o mare parte din preocuparile si programele Societatii Romane Alzheimer sa aiba ca obiectiv preventia primara.
Ce proiecte aveti in desfasurare in aceasta perioada care vizeaza bolnavii de Alzheimer?
In acest moment avem in implementare doua proiecte, iar unul se afla in faza de contractare. In septembrie 2016 am demarat proiectul AD-GAMING (Dezvoltarea unui Program de Formare pentru Imbunatatirea Calitatii Vietii Persoanelor diagnosticate cu Boala Alzheimer prin “Jocuri Serioase”) finantat cu sprijinul Comisiei Europene in cadrul programului ERASMUS Plus si care este aproape de final.
In martie anul trecut am demarat proiectul „Strategii de comunicare eficienta si sprijin in gestionarea situatiilor de zi cu zi pentru persoanele implicate in ingrijirea dementei –SUCCESS”, proiect finantat prin programul ACTIVE AND ASSISTED LIVING (AAL).
De curand a fost aprobata finantarea proiectului ,,Sanatatea mintala – prioritate pe agenda publica!” pe linia de finantare CP 2 – POCA.
Urmarim sa desfasuram mai multe proiecte de educatie destinate specialistilor din domeniul psihiatriei, geriatriei, neurologiei, neuropsihologiei, dar ne gandim si la asistentii sociali si asistentii medicali care lucreaza nu numai in serviciile de psihogeriatrie, dar si din alte servicii si care doresc sa afle mai multe despre modalitatea de abordare a pacientului varstnic.
In incheiere, doriti sa transmiteti un mesaj colegilor dumneavoastra care vor fi prezenti la eveniment?
Dorim sa menţinem atenţia publicului larg si a profesionalistilor oferind un nivel de informare ridicat privind importanta tulburarilor neurodegenerative, cunoasterea factoriilor de preventie si de risc pentru tulburarile cognitive, promovarea unui stil de viata sanatos, ca si educatia publicului larg in vedererea recunoasterii semnelor de boala.
In acest scop vom continua sa organizam atat Conferinta Nationala Alzheimer, organizata anual in cursul lunii februarie, cat si Ziua Internationala Alzheimer din 21 septembrie, precum si alte evenimente, activitaţi , proiecte.
Vom continua demersurile in vederea adoptarii de politici de asistenta medicala si sociala care sa vina in sprijinul persoanelor suferinde si a familiilor lor. Pentru aceasta domeniul psihiatriei si psihogeriatriei ar trebui sa reprezinte un domeniu prioritar in strategia de sanatate, adica sa prezinte un interes special din partea guvernului.