În timpul pandemiei de COVID-19, profesioniștii din îngrijirile de sănătate (asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali) din prima linie se confruntă cu provocări profesionale deosebite, dar și cu niveluri mai mari de stres ocupațional[1].
O meta-analiză publicată în Journal of Clinical Nursing arată că asistenții medicali și moașele sunt supuși riscului de a dezvolta sindrom de stres post-traumatic din cauza expunerii lor directe și/sau indirecte la situații traumatice în timp ce oferă îngrijire pacienților vulnerabili[2].
Starea de burnout, anxietatea, frica, depresia se accentuează în prezența diverșilor factori precum:
- sentimentul de vulnerabilitate personală, prin expunerea la surse de infectare
- numărul mare de pacienți și nerespectarea măsurilor de prevenire a bolii de către populație;
- pauzele insuficiente sau lipsa acestora;
- limitări specifice (supraîncălzire, deshidratare, epuizare) cauzate de echipamentul de protecție împotriva coronavirusului;
- frustrări care trebuie tolerate o perioadă îndelungată;
- expunerea continuă la suferința pacienților (trauma vicariantă) și chiar moartea acestora;
- nevoia de a menține o vigilență ridicată în ceea ce privește protocolul de igienizare;
- presiunea privind respectarea strictă a procedurilor de lucru;
Toate acestea au fost descrise în diferite studii și analize, dar datele epidemiologice privind stările de sănătate mintală ale asistenților medicali și moașelor sunt încă foarte puține.
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le recomandă3 tuturor angajaților din domeniul sănătății să aibă grijă de sănătatea lor mintală în această perioadă, subliniind că aceasta este la fel de importantă ca cea fizică.
OMS recomandă o serie de strategii de a face față în această perioadă – printre care odihna suficientă, alimentația sănătoasă, activitatea fizică și legăturile cu familia și prietenii, dar și să apeleze la suport psihologic atunci când simt nevoia.
Reprezentanții filialei București a O.A.M.G.M.A.M.R. vin în întâmpinarea nevoilor membrilor săi și prin articole pe teme de psiho-educație și comunicare săptămânale, publicate în revista on-line a filialei București eAsistent.ro și de asemenea începând din 30.07.2020 vor fi lansate o serie de evenimente on-line de tipul Webinar, având ca obiectiv principal formarea unui bagaj de cunoștințe și aptitudini necesare pentru gestionarea stresului, eficientizarea personală și profesională precum și comunicarea.
Conducerea Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (O.A.M.G.M.A.M.R.) a venit în întâmpinarea membrilor săi încă din luna Mai 2020, prin lansarea Serviciului de suport și consiliere psihologică telefonică și on line – Psiho Assist.
„Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România este tot timpul alături de membrii săi. Prin acest serviciu-suport am dorit să venim în întâmpinarea unor posibile probleme pe care le pot întâmpina colegii noștri aflați atunci ca și acum în linia întâi în lupta cu noul coronavirus. Să fii asistent medical sau moașă, în spital, în ambulator sau într-un cabinet medical în această perioadă este o provocare. Îngrijirile de sănătate acordate oamenilor sănătoși sau bolnavi, în general este o misiune dificilă care necesită cunoștințe, abilități deosebite și o vocație „de a face bine”. În timpul acestei pandemii situația de fapt devine din ce în ce mai complicată, nivelul de stres este accentuat, oboseala și chiar starea fizică a colegilor noștrii este afectată.
Am cooptat în proiectul Psiho-Assist o echipă de psihologi dedicați, care să poată ajuta, cu competențele lor, toți asistenții medicali sau moașele care au nevoie de sprijin și consiliere. Asistenții medicali generaliști, asistenții medicali și moașele nu trebuie să se simtă singuri, împreună construim o cultură profesională de suport și încredere care să ne ajute să parcurgem această perioadă dificilă. Suntem și vom fi alături de asistenții medicali și moașele din București utilizând toate mijloacelor și prerogativelor de care dispunem”, a declarat Carmen Mazilu, președintele Filialei București a O.A.M.G.M.A.M.R.
În cadrul serviciului activează o echipă de 4 psihologi cu experiență în domeniul psihoterapiei și psihologiei clinice cu vechime în domeniul sănătății mintale. Printre activitățile desfășurate de aceștia se numără:
- Suport și consiliere psihologică telefonică/ online, în cadrul cărora au fost deja realizate aproximativ 520 de minute de suport și consiliere individuală.
Problemele abordate se referă cu precădere la stările de anxietate sau atacuri de panică, pe fondul pandemiei, îngrijorare la adresa celor dragi, tensiuni familiale provocate de schimbările de program și expunerea la riscul contaminării, dificultăți de adaptare. În plan comportamental, s-a remarcat o tendință la retragere socială și evitare a situațiilor care alimentează anxietatea, reacții acute la stres precum tulburări ale somnului, somatizare, epuizare. În plan emoțional, apelanții au acuzat stări de panică, deprimare, vinovăție și iritabilitate, teama de a se reîntoarce la serviciu sau bariere în comunicarea cu colegii.
- Psiho-educație pentru dezvoltarea abilităților profesionale și personale, creșterea gradului de informare și conștientizare a problematicilor legate de stres, epuizare (Burn-out), comunicare și relaționare cu diferite tipuri de pacienți, precum și pentru gestionarea situațiilor de criză și menținerea echilibrului personal.
- Elaborarea de articole și postere informative, fiind realizate până în prezent o serie de 32 de articole și 32 de postere care au fost distribuite pe pagina de Facebook a OAMGMAMR filiala București și pe pagina web organizației.
- Activitate de cercetare a unor aspecte psiho-sociale relevante în contextul pandemiei de coronavirus, în rândul asistenților medicali.
Cine poate apela la Psiho-Assist?
Orice membru OAMGMAMR filiala București și nu numai, poate suna sau trimite un e-mail la adresa psihoassist@oammrbuc.ro pentru a intra în contact cu unul dintre psihologii specializați implicați în proiect.
Cum poți apela Psiho Assist?
Pentru a apela la serviciul de suport și consiliere psihologică Psiho-Assist puteți suna la numerele de telefon puse la dispoziție în orarul afișat mai jos:
Zi/Interval orar/
Nr. telefon |
09.00-12.00 | 12.00-15.00 | 15.00-18.00 | 18.00-21.00 |
LUNI | 0784.255.046 | 0784.255.040 | 0784.255.051 | 0784.255.052 |
MARȚI | 0784.255.046 | 0784.255.040 | 0784.255.051 | 0784.255.052 |
MIERCURI | 0784.255.046 | 0784.255.040 | 0784.255.052 | 0784.255.051 |
JOI | 0784.255.046 | 0784.255.040 | 0784.255.051 | 0784.255.052 |
VINERI | 0784.255.046 | 0784.255.040 | 0784.255.051 | 0784.255.052 |
De asemenea, puteți trimite un e-mail la adresa psihoassist@oammrbuc.ro, la care specialiștii vă vor răspunde în cel mai scurt timp.
Cine se află la celălalt capăt al liniei?
Diana Amza, Psiholog, Coordonator al echipei
Sursă foto: Site Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România |
Psihoterapeut specialist autonom, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, activă de 12 ani în domeniul sănătății mintale și pasionată de terapia prin mijloace expresiv-creative. Mă orientez spre rezolvarea problemelor cu respect, compasiune și mai ales încredere în resursele interioare ale omului. Coordonator? Mai degrabă om de echipă, dornic să creioneze structura și direcția – de funcționare practică și emoțională – pentru ca fiecare să se dezvolte oferind ce are mai bun. |
Irina Sauca, Psiholog
Sursă foto: Site Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România |
Psihoterapeut/ psiholog clinician specialist autonom, cu o experiență de peste 10 ani în lucru cu și pentru oameni, dar și cu mine personal, mă declar o susținătoare pasionată a ideii că „acolo unde apar probleme, se ivesc întotdeauna și soluții”. Studiul mai multor orientări terapeutice și experiența mi-au oferit posibilitatea observării și intervenției asupra aspectelor subtile ale ființei umane manifestate în situațiile concrete de viață. |
Elena Pană, Psiholog
Sursă foto: Site Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România
|
Psiholog clinician și psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală, cu experiență de peste 15 ani în domeniul sănătății mentale. Fiecare demers terapeutic este o experiență unică, ne poartă prin emoții și gânduri dificil de tolerat, ne provoacă limitele și ne oferă, în același timp, posibilitatea de a descoperi și aduce la lumină atât resursele cât si dorințele personale. Când suntem însoțiți cu răbdare, blândețe, atitudine nonevaluativă, suportivă, acest demers poate deveni o călătorie asumată cu o destinație care ne oferă bucuria și motivația de a trăi.
|
Elvira Teodorescu, psiholog Sursă foto: Site Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România
|
Psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental, cu o experiență vastă, înclinată în permanență către nevoile și problemele semenilor. Nefiind străină de activitatea pe care membrii personalului medical din linia întâi o desfășoară în spitale, am o capacitate ridicată de a empatiza cu aceștia. Cu sprijin și suport psihologic se poate ajunge la o stare de spirit pozitivă și constructivă și la concluzia că pentru orice problemă există minimum două soluții.
|