spot_img

Cystone inhibă aderenţa bacteriilor uropatogene şi creşte nivelul antioxidanţilor

DR_Luminita ParaschivDr.Luminita Paraschiv, Product Manager Prisum

Aderenţa bacteriană la nivel uroepitelial este primul pas în declanşarea infecţiilor urinare şi este responsabilă de inducerea unor reacţii imunopatogene generatoare de specii reactive ale oxigenului, cu efect citotoxic.

Cystone este unul din cele mai eficiente produse fitoterapeutice în combatere urolitiazei, dar şi a infecţiilor urinare, fiind apreciat de peste 70 de ani în toată lumea. Întrucât capacitatea de aderare a bacteriilor la epiteliul urinar este un important factor de virulenţă,  s-a presupus că eficienţa produsului Cystone în combaterea infecţiilor urinare se datorează implicit inhibării aderării acestor germeni uropatogeni.

Într-un studiu în vitro publicat în Journal of Experimental Pharmacology în 2010 ( ”Cystone – An ayurvedic polyherbal formulation inhibits adherence of uropathogenic E. coli and modulates H2O2-induced toxicity în NRK-52E cells”S. Vidyashankar, P. Maheshkumar, P. S. Patki ) s-a urmărit rolul exercitat de Cystone asupra inhibării aderării bacteriilor Escherichia coli la nivelul celulelor tubulare proximale renale, precum şi efectul antioxidant al acestui produs  fitoterapeutic.

S-au folosit în studiu culturi de celule din linia NRK-52 E (celule tubulare proximale renale de şoarece). Pentru a determina gradul de aderenţă, s-a utilizat metoda marcării  E.coli cu izotopi radiactivi ai fosforului, după care bacteriile  au fost co-incubate cu celulele NRK-52 E, cu sau fără Cystone. Culturile celulare din mediul cu Cystone au indicat o scădere  cu 50% a aderenţei bacteriilor E.Coli marcate radioactiv faţă de culturile de control.

01

În acelaşi studiu s-a urmărit şi acţiunea antioxidantă exercitată de Cystone. Cantitatea mare de acizi graşi polinesaturaţi de la nivelul rinichiului cresc vulnerabilitatea acestui organ la atacul radicalilor liberi. Iar nevoia de antioxidanţi este cu atât mai mare cu cât rinichiul are rol de bază în excreţia diverselor toxine.

Pentru evaluarea acţiunii antioxidante a produsului Cystone, celulele renale au fost tratate cu H2O2ca agent pro-oxidant, determinând creşterea peroxidării lipidice (măsurată prin nivelul malonildialdehidei)de 4.5 ori. La nivelul celulelor tratate cu Cystone,datorită creşterii nivelului de antioxidanţi,  fenomenele peroxidative au fost reduse cu 36% . Nivelul de glutation (GSH), cel mai important antioxidant celular, a crescut  cu 136% în culturilecu H2O2+Cystone faţă de celulele cu H2O2.

În acelaşi timp, s-a înregistrat şi o creştere a activităţii principalelor enzime cu rol antioxidant, SOD, catalază, glutation peroxidazăîn culturile cu Cystone. Activitatea SOD a crescut de 3 ori, în timp ce catalaza şi glutation peroxidaza au crescut cu 53%, respectiv cu 68%.

Reducerea activităţii peroxidative determinată de Cystone a condus la scăderea citotoxicităţii cu 73.5 %, demonstrând efectul citoprotector exercitat de acest produs la nivel renal.

02

A fost evaluată şi activitatea antibacteriană a produsului Cystone şi a gentamicinei, în concentraţii diferite, folosind medii de agar. Rezultatele au indicat capacitatea de inhibare a creşterii E.coli de către Cystone, de intensitate moderatăcomparativ cu gentamicina.

 

image description

Acest studiu a demonstrat că Cystone inhibă aderarea bacteriilor uropatogene, manifestă acţiune antibacteriană şi un intens efect citoprotector, determinând creşterea antioxidanţilor şi combaterea fenomenelor peroxidative la nivel renal. Mecanismele de acţiune evidenţiate în studiu susţin utilitatea produsului Cystone atât în prevenirea, cât şi combaterea infecţiilor urinare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst