Autor:
Dr. Oana POSTOLACHE
Medic Primar Oftalmolog – Clinica Oftalmologică Gauss, Bacău
28%din populaţie prezintă un astigmatism mai mare de o dioptrie.
47% din totalul prescripţiilor de ochelari în USA au cilindru mai mare de 0,75 D. Procentul de astigmatism miopic este de 2 ori mai mare decât procentul de astigmatism hipermetropic. Pacienţii cu implant cristalinian toric au o independenţă de 70-100% faţă de ochelari comparativ cu 30-50% pentru ochii astigmici cu implant de cristalin non-toric.
Ar trebui corectat tot astigmatismul în timpul operației de cataractă?
Cristalinul toric se recomandă pentru astigmatism contrar regulei mai mare de 0,75 D sau pentru corectarea astigmatismului conform regulei mai mare de o dioptrie. Astigmatismele contrar regulei depind de inciziile verticale. Modificând poziția axului va fi afectată acuitatea vizuală și calitatea vieții pacientului.
Cristalinele torice se utilizează atât în astigmatismele mari cât și în astigmatismele mici. Se admite maxim 0,5 D de astigmatism rezidual. Un astigmatism necorectat mai mare de 0,75 D duce la reducerea acuității vizuale.
Preoperator se efectuează biometrie și topografie corneană. Nu se optează pentru cristalin toric în caz de astigmatism neregulat (keratoconus, cicatrici, pterigion) sau în distrofia endotelială Fuchs.
Astigmatismul cornean posterior scade astigmatismul cornean total pentru astigmatismul anterior conform regulei și crește astigmatismul cornean total în astigmatismul anterior contrar regulei. Dar astigmatismul cornean posterior este mai mare de 0,5 D doar în 10% dintre cazuri.
În evaluarea preoperatorie se ține cont și de astigmatismul indus chirurgical. Acesta se poate determina prin diferența între astigmatismul cornean postoperator (keratometric/topografic) și astigmatismul cornean preoperator (keratometric/topografic).
Acest parametru e apoi introdus într-un formular online pentru calcularea poziției cristalinului toric.
Preoperator se realizează marcajul axului de plasare pentru cristalin. Pentru marcajul manual există mai multe sisteme: marcaj la lampa cu fantă, marcaj cu pendulul, marcaj cu tonometrul.
De asemenea avem și suport digital pentru marcaj ce ține cont de vasele de sânge conjunctivale și caracteristicile irisului. Acesta ne ajută și intraoperator pentru marcarea, poziționarea și alinierea cristalinului toric. (Verion – Alcon, Callisto – Zeiss). Pentru sistemele de marcaj digital eroarea în alinierea cristalinului toric e semnificativ mai mică comparativ cu cele manuale. În cazul marcatoarelor manuale – eroarea variază între 2-5 grade versus 1,3-3 grade pentru cele digitale.
Zece grade de eroare în alinierea implantului toric duce la o reducere cu 33% a corecției astigmatismului. Rotația postoperatorie a cristalinelor torice e limitată la 0,9 grade; de aceea e foarte importantă alinierea corespunzătoare a cristalinului intraoperator.
În concluzie cristalinele torice asigură o acuitate vizuală necorectată semnificativ mai bună, o reducere a astigmatismului rezidual și oferă o independență crescută față de ochelari pentru vedere la distanță.