Aparitia si raspandirea bacteriilor extrem de rezistente la antibiotice reprezinta o problema grava de sanatate publica si o amenintare pentru siguranta pacientilor din intreaga lume.
In prezent, antibioticele de “ultima intentie” precum carbapenemele si colistina sunt considerate singurele care pot da rezultate in tratarea infectiilor cu bacterii multirezistente.
In ultimul deceniu, o serie de bacterii gram-negative (Enterobacteriaceae si Acinetobacter spp.) au devenit din ce in ce mai rezistente la antibiotice de prima si a doua linie (de exemplu: antibiotice beta-lactamice, fluorochinolone si aminoglicozide). Din cauza producerii de catre Enterobacteriaceae a beta-lactamazelor cu spectru extins (ESBL), rezistenta acestora la antibiotice beta-lactamice cu spectru extins (cefalosporine de generatia a treia) continua sa creasca.
Carbapenemele sunt o clasa de antibiotice beta-lactamice cu spectru larg, astfel incat au devenit optiunea de tratament empiric in tarile in care infectiile datorate bacteriilor producatoare de ESBL sunt frecvente, precum si o optiune de tratament importanta pentru specii Acinetobacter multirezistente.
Cele mai frecvente carbapenemaze raportate in Europa, produse de Enterobacteriaceae, sunt: Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC), metalo-betalactamaze (VIM, IMP, NDM) si oxacilinaze tip OXA-48. Cand antibioticele de ultima intentie nu mai sunt eficace, infectiile de acest tip devin potential letale. Rata deceselor in infectiile sistemice determinate de carbapenemaze atinge 40%-50%. Rezistenta la antibioticele de ultima intentie compromite si eficacitatea interventiilor medicale de salvare a vietii, precum tratarea cancerului si transplantul de organe.
In conditiile amenintarii permanente reprezentate de aparitia bacteriilor multirezistente la antibiotic, o rezolvare pe termen scurt poate consta in reevaluarea unor agenti antimicrobieni mai putin folositi in ultima perioada (fosfomicina, polimixinele sau nitrofurantoinul), care au ramas activi asupra speciilor multirezistente. Prin urmare, este imperativa identificarea corecta si precoce a acestor bacterii extrem de rezistente precum si oprirea raspandirii lor, avand in vedere ca nu exista in acest moment programe de dezvoltare de noi antibiotice, situatie care se va mentine probabil si in urmatorii ani.
Amplex Diagnostics GmbH, reprezentat exclusiv in Romania de care Top Diagnostics, dezvolta si produce kituri CE-IVD pentru diagnosticul comun al infectiilor bacteriene. Misiunea de baza a companiei consta in dezvoltarea produselor de diagnostic al infectiilor umane, in special a infectiilor nozocomiale generate de bacterii multirezistente. Kiturile dezvoltate au ca principal scop imbunatatirea potentialului de diagnostic prin implementarea principalelor avantaje ale tehnologiei de amplificare PCR real-time izoterma (LAMP-Loop Mediated Isothermal Amplification): timp scurt de eliberare a rezultatelor, specificitate si sensibilitate ridicate.
Amplex Diagnostics a dezvoltat primele sisteme de diagnostic bazate pe tehnologia LAMP (eazyplexÒ SuperBug) pentru detectia bacteriilor producatoare de carbapenemaze direct din produs biologic, fara a fi nevoie de extracția ADN, cu rezultate precise in doar 20 de minute, performante demonstrate si sustinute de numeroase studii de specialitate la nivel international.
Panel kituri IVD de diagnostic eazyplexÒ:
eazyplex® SuperBug panel – 5 paneluri diferite (kituri real-time PCR) pentru identificarea rezistențelor la carbapeneme
eazyplex® SuperBug CRE: KPC, NDM, OXA-48, OXA-181, VIM, grup CTX-M-1, grup CTX-M-9
eazyplex® SuperBug complete A si B:
Format A: KPC, NDM, OXA-48, VIM, grup OXA-23, grup OXA-40, grup OXA-58 si
Format B: KPC, NDM, OXA-48, VIM, grup OXA-23, grup OXA-40, grup OXA-181
eazyplex® SuperBug mcr-1: detectia genei mcr-1
eazyplex® SuperBug AmpC: ACC, CMY-II, DHA, MOX
In concluzie, desi in acest moment Enterobacteriaceaele ESBL rezistente la carbapeneme sunt relativ rar intalnite, este nevoie de o supraveghere permanenta a fenomenului de rezistența, un sprijin real si eficient constand in analiza moleculara a patogenilor.
Bibliografie:
1.Centers for Disease Control and Prevention. Techical Report-Carbapenemase-producing bacteria in Europe. Interim results from the European survey on carbapenemase-producing Enterobacteriaceae (EuSCAPE) project 2013
2. Ghid privind Enterobacteriaceae producatoare de carbapenemaze: diagnosticul, prevenirea transmiterii interumane si tratamentul infecțiilor produse
https://www.srm.ro/media/2018/06/ghid_enterobacteriaceae_producatoare_carbapenemaze.pdf
3. Amplex Diagnostics GmbH
https://www.eazyplex.com/eazyplex-e/superbug-cre-kit/
Bioch. Cristina Marias
Product Manager Molecular Biology, Top Diagnostics