spot_img

” Din punctul de vedere al recunoaşterii profesionale, cred că este loc de mai bine pentru specialitatea ATI în România „

Promovare_Evenimente_Bannere_300x250px-01Prof. dr. Daniela Ionescu, MD, PhD, DEAA,

Head of Department of Anesthesia and Intensive Care I ,

„Iuliu Haţieganu” University of Medicine and Pharmacy 

Cluj-Napoca, Romania

1. Ce elemente de noutate aduce ediţia a IV-a a evenimentului Zilele Anesteziei Clujene de anul acesta?

Ca elemente de noutate a-şi menţiona faptul că este primul simpozion organizat în ţara noastră şi dedicat în întregime temei de anestezie şi sedare intravenoasă şi faptul că tematica prezentărilor include şi o tehnică de administrare computerizată a substanţelor (tehnica TCI), care deşi este aplicată în unele ţări ale UE de un număr de ani, este încă considerată nouă în multe alte ţări.

2.Ce ne puteți spune despre temele ce vor fi abordate în ediţia de anul acesta ?

Vor fi abordate teme atât din cadrul cercetării fundamentale în cadrul subiectului, cât şi teme cu aplicabilitate clinică, precum sedarea în terapie intensivă, anestezia intravenoasă în neurochirurgie, etc.

3.Ce progrese medicale semnificative s-au remarcat în ultima perioadă în specialitatea Anestezie şi Terapie Intensivă?

Pe plan internaţional sunt câteva progrese semnificative atât în ceea ce priveşte cercetarea fundamentală şi în mod special în studierea mecanismelor de acţiune ale anestezicelor şi a efectelor pe termen lung ale anestezicelor în anumite situaţii clinice (în special în cele critice), dar şi în ceea ce priveşte farmacocinetica/farmacodinamica unor agenţi anestezici. S-au înregistrat de asemenea progrese în elaborarea protocoalelor de management anestezic şi perioperator al unor categorii de pacienţi sau al unor situaţii patologice. Începe tot mai tare să se impună şi conceptul de medicină perioperatorie în care anestezistul are un rol esenţial. Practica clinică şi cercetarea în ATI din România ţine, fără îndoială, pasul cu cea internaţională şi în mod special cea din UE.

4.Practicile de anesteziere din clinicile româneşti sunt aceleaşi ca în străinătate?

În momentul de faţă fără îndoiala, da.

5.Cum apreciaţi condiţia profesională a medicului ATI din România în comparaţie cu ţările europene?

Din punctul de vedere al instruirii profesionale lucrurile sunt absolut comparabile, ca dovadă şi numărul mare de medici ATI români care pleacă şi lucrează în străinătate. De fapt examenul scris de specialitate în ATI în România este acelaşi cu cel de obţinere a diplomei europene de anestezie. Curicula din rezidenţiat este în mare parte similară, dar suntem în proces de adoptare şi modificare, acolo unde este cazul, a curiculei europene de pregătire în întregime.

Din punctul de vedere al recunoaşterii profesionale, cred că este loc de mai bine pentru specialitatea ATI în România. Discutăm despre o specialitate extrem de grea şi de complexă, motiv pentru care este deficitară în întreaga lume, ceea ce ar trebui să ducă la o recunoaştere pe măsură.

6.Ce este cel mai greu, pentru un medic, într-o secţie de Anestezie Terapie Intensivă?

Sunt mai multe lucruri care pot fi cele mai grele pentru un medic într-o secţie ATI.

A avea de a face cu pacienţi critici în terpie intensivă, cu situaţii critice şi complicaţii care survin uneori brusc şi necesită acţiune rapidă şi profesionistă, necesitatea de a avea cunostinte din multiple domenii medicale pe care să fii capabil să le sintetizezi în folosul pacientului, a comunica veşti proste familiilor care trec oricum prin situaţii stresante sunt toate ipostaze extrem de grele cu care ne confruntăm.

7.Anestezia, dincolo de aspectul său pur medical, este o provocare pentru medici şi în alte domenii, extramedicale?

Da, fără indoială. Sunt multe specialităţi care, pe de o parte au nevoie de noi ca specialişti, iar pe de altă parte trebuie să cunoască managementul unui pacient care a trecut recent printr-o anestezie şi mă refer aici, spre exemplu, la terapia durerii. În domenii extramedicale există tendinţa de a considera că toţi putem cunoaşte această specialitate şi mult folclor, care uneori nu mai este valabil, ca adevăr ştiinţific.

8.Se confruntă România în acest moment cu un deficit de personal în secţiile de Anestezie Terapie Intensivă?

Da, extrem de mare. Sunt spitale mai mici unde nu există medici anestezici şi multe locuri unde ar fi nevoie de mai mulţi medici din specialitatea ATI.

9.Cum apreciaţi că va arăta viitorul în ATI?

Este o întrebare şi bună şi frumoasă. Cred ca vom avea în viitor specialitatea de medicină perioperatorie, cred că vom avea tehnica din ce în ce mai performantă de monitorizare şi tratament în ATI şi posibilitatea de a administra individualizat la pacient anumite substanţe sau tratamente.Cred că aparatele de anestezie şi din TI vor fi tot mai complexe. Şi mai cred că viitoarele studii vor aduce lămuriri cu privire la mecanismele de acţiune ale anestezicelor dar şi cu privire la alte efecte şi acţiuni benefice sau mai puţin benefice ale substanţelor anestezice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Abonamente Medica
icmed
Karl Storz

Medinst