- Ati participat la evenimentului „Simpozionul Vocea Ta Conteaza” 2017, ce ne puteti spune despre editia din acest an si care sunt concluziile participarii la aceasta manifestare?
In perioada 7 – 9 aprilie 2017 a fost celebrata Ziua Mondiala a Vocii, in cadrul celei de-a 4-a editii a Simpozionului National „Vocea ta conteaza”. „Ziua Mondiala a Vocii” este sarbatorita in intreaga lume pe data de 16 aprilie, sub numele “World Voice Day”, cu scopul de a atrage atentia asupra problemelor vocale, dar si pentru a constientiza importanta vocii umane in activitatea socio-profesionala. In Romania a fost marcata pentru prima data in 2013 la Cluj, iar in Bucuresti incepand cu anul 2014.
Timp de 3 zile, au fost sustinute peste 30 de prezentari, in cadrul unui program stiintific extrem de complex care a inclus conferinte, workshop-uri si transmisiuni live. Construit in jurul temelor „Insuficienta glotica – abordare fono-chirurgicala si recuperatorie • Pedagogie vocala”, programul a sustinut un dialog interactiv de varf pe performanta actuala, astfel incat participantii sa fie intr-un pas constant cu progresul realizat la nivel national si international.
Promovand o abordare interdisciplinara, la eveniment au fost prezenti aproximativ 300 de participanti: specialisti ORL, logopezi, medici de familie si profesionisti vocali. Manifestarea s-a bucurat de prezenta unor personalitati europene remarcabile, specialisti in chirurgie si recuperare vocala.
Manifestarea in ansamblu s-a bucurat de un real succes pe toate planurile si speram sa putem organiza acest eveniment si in anii urmatori.
- Ati studiat si ati participat la diverse evenimente internationale de profil. Din experienta acumulata care sunt recomandarile dumneavoastra pentru viitori medici rezidenti orl-isti?
Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana s-au deschis noi perspective si in medicina. Actualmente medicii romani pot continua studiile si specializarile in tarile din vestul Europei. Recomandarea mea pentru medicii rezidenti si specialisti ORL este sa participe la manifestarile internationale de profil, intrucat au multe lucruri de invatat si pot apoi aplica noile cunostiinte in practica medicala din tara.
- Cat de mult s-a dezvoltat aceasta ramura a medicinei in ultimii ani si care au fost cele mai importante rezultate obtinute?
Specialitatea ORL s-a dezvoltat continuu in ultimele 4 decenii, in special prin perfectionarea tehnicilor si tehnologiilor chirurgicale si de investigare diagnostica. Spre exemplu afectiunile vocale, auditive si cele legate de echilibru sunt actualmente investigate cu o mare varietate de aparate de mare precizie. Pe plan chirurgical, chirurgia microscopica si endoscopica s-a dezvoltat prin perfectionarea mijloacelor optice maritoare, a instrumentarului, dar si prin utilizarea unor tehnologii cum ar fi laser-ul, radiofrecventa si coblatia.
- In calitate de medic primar ORL la Institutul de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţionala ORL ”Prof. Dr. Hociota” din Bucuresti care sunt cele mai frecvente afectiuni/cazuri cu care va intalniti la copii si adulti?
Institutul are o adresabilitate mare, aici prezentandu-se pacienti de toate varstele din toata Romania. Din aceasta cauza patologia este extrem de diversa, spre exemplu la copii pornind de la adenoidita/amigdalita cronica pana la surditati congenitale implantabile chirurgical. Practic, in clinica intalnim toata patologia ORL, astfel incat e destul de greu sa afirmam care afectiune este mai des intalnita.
- In trecut viroza respiratorie era cunoscuta ca o afectiune foarte des intalnita in sezonul rece. Acum sunt foarte multe cazuri de viroza respiratorie in orice sezon al anului, care credeti ca sunt cauzele acestei schimbari?
Dupa parerea mea cauzele sunt multiple. Pe de o parte schimbarile climatice atipice care au aparut in ultimul deceniu cred ca reprezinta o cauza. Apoi imunitatea individuala are de suferit, in special in mediul urban, datorita stresului, alimentatiei inadecvate, poluarii. De aceea virusurile respiratorii pot determina usor aparitia infectiei acute la multe persoane si la toate categoriile de varsta..
- Cat de dezvoltata este aceasta latura a Fono-Audiologiei in Romania in comparatie cu alte tari din Europa?
Actualmente atat foniatria cat si audiologia au mentinut un progres constant in achizitia si perfectionarea de specialisti pe aceste ramuri. Accesul la informatii specializate, prin participarea la evenimente stiintifice sau prin intemediul internetului, a facilitat acest trend ascendent. La partea de aparatura medicala specializata pentru fono-audiologie (care este destul de costisitoare) insa, sunt necesare achizitii mai numeroase si variate, pentru a putea “concura” cu alte tari in special vest-europene.
- Pentru incheiere, aveti vreun mesaj pe care doriti sa-l transmiteţi colegilor dumneavoastra?
Consider ca educatia medicala continua este importanta pentru fiecare medic ORL – indiferent de varsta, grad profesional sau experienta – pentru a practica medicina la un nivel ridicat. Si intr-adevar, oamenii nu gresesc cand spun, ca un medic invata cam toata viata.