spot_img

EuroMelanoma Day 2016

 De când a fost înființat în 1999 de șase dermatologi din Belgia (T. Maselis, M. van daele, C. Pirard, V. del Mármol, B. Richert, și K. de Boulle), Euromelanoma sa răspândit rapid pe întregul continent și este acum activă în 33 de țări.

Campania euromelanoma day 2016 isi propune si  identificarea persoanelor care muncesc sau / si petrec timpul in aer liber.

Comunicatului de presa lasat anul acesta de EADO, prezinta rezultatele unui studiu despre proctectia solara,  realizat pe un esantion de 13.500 europeni, si se  arata ca 91% dintre persoane recunosc ca expunerea la soare poate provoca probleme de sanatate, iar 40% din populatie nu folosesc protectia solara in afara perioadelor de vacanta.

De asemenea studiul arata ca 14% dintre europeni se protejeaza de razele solare tot timpul anului indiferent de sezon, un procent de  46% se protejeaza doar in zilele caniculare si insorite, iar 27% doar cand sunt in vacanta, iar 13% nu aplica nicio masura de protectie solara.

euromelanoma

Forme acceptate de protectie solara: aplicare cremelor cu factor ridicat de protectie solara pe partile corpului (fata si corp) expose la soare, purtarea ochelarilor de soare cu UV filtru, purtarea pe cap a palariei sau sapcii, haine cu maneci lungi, adapostirea la  umbra pe cat posibil.

Alta parte a studiului arata ca atunci cand sunt expusi la soare, 89% dintre parintii europeni  aplica crema de protectie solara copiilor (sub 12 ani), dar dintre acestia doar 62%  isi aplica si lor.

Profesor Veronique del Marmol, presedinte Euromelanoma, a declarat ca “Dorim ca populatia sa mentina un standard ridicat de protectie solara, corespunzatoare cu varsta si coordonatele geografice. Chiar si la un nivel scazut de radiatii UV razele soarelui au efecte negative asupra pielii. Daca fiecare se protejeaza asa cum o face cand este la plaja, sigur vom vedea reducerea cazurilor de cancer de piele”.

‘’Este foarte important ca oamenii sa constientizeze ca depistarea timpurie a cancerului de piele,  permite de cele mai multe ori, tratarea cu succes a acestuia. Mesajul nostru este foarte clar: verifica-ti pielea regulat si apeleaza la medic imediat ce constati ceva suspicios”, a completat dna Profesor del Marmol.

Acţiunea SRD, organizată cu prilejul ediției a XI-a a Campaniei Naţionale EuroMelanoma,  este o continuare a edițiilor derulate în anii precedenţi. Astfel, SRD şi-a propus să aducă medicii dermatologi tot mai aproape de pacienţi în lupta contra cancerului de piele, aceştia urmând să ofere informaţii şi să acorde consultaţii gratuite in liceele din Bucuresti-Ilfov, Craiova, Constanta, Cluj Napoca, Targu Mures, Oradea, Iasi, Sibiu si Timisoara si  populaţiei aflate pe Litoralul Marii Negre, în staţiunile:  Eforie Nord, Neptun şi Jupiter.                   

“Trebuie sa intelegem ca suntem expusi permanent radiatiilor solare, indiferent unde ne-am afla!!” a declarat Prof. dr. Calin Giurcaneanu, preşedintele SRD. 

„Nu trebuie sa ne limitam la o protectie solara doar in perioada vacantei, eventual in cea petrecuta la mare” a mai declarat Prof. dr. Calin Giurcaneanu, preşedintele SRD.

Campania se va desfăşura simultan în cele trei staţiuni, în perioadele:  15-17 iulie,  12-14 august si 19-11 august  în intervalul 08.00-12.00 si 15.00-19.30.  Astfel, în locurile ce vor fi special amenajate si semnalizate, minimum 12 medici dermatologi din ţară, câte patru în fiecare staţiune vor oferi consultaţii şi informaţii gratuite, turiştilor doritori de investigaţii de prevenţie.

În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, în perioada 10 mai – 13 iunie 2016 medicii se vor deplasa în liceele din Bucureşti- Ilfov, Craiova, Constanta, Cluj Napoca, Iasi, Tg. Mureş, Oradea, Timişoara şi Sibiu.

„Prevenţia si controlul leziunilor cutanate îţi pot asigura o viaţă linistită şi sănătoasă ”,  a declarat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.

 „Medicul dermatolog va poate informa despre acele modificări care trebuie să reprezinte un semnal de alarmă dând astfel valoare reală autocontrolului ”completeză dr. Alin Nicolescu.

Depistarea cu întârziere a simptomelor de cancer de piele, conduc la pierderea a  22.000 de vieți în fiecare an, în Europa.

DATE STATISTICE:

Cancerul de piele este cea mai comuna forma de cancer, iar rata incidentei creste mai repede decat in alte cazuri de cancer;

Numarul total de cazuri de cancer in Europa este de peste 3.5 milioane de cazuri (non melanoma si melanom malign)

  • Peste 22.000 de europeni mor anual de cancer de piele

Dar

  • Cancerul de piele depistat la timp poate fi tratat cu succes!
  • 65% dintre dermatologii europeni cred ca pacientii pot fi videcati daca se prezinta imediat la medic

În cadrul campaniei Euromelanoma Day 2015 in România au fost consultaţi  2805 de pacienti, 56 % de sex feminin şi 44 % de sex masculin.

  • 14 pacienţi (reprezentând 0.49%  din totalul numărului de pacienți consultați și 4% din leziunile clinice suspecte ) au fost diagnosticaţi cu melanom;
  • 19 pacienți (reprezentând 0.67%  din totalul numărului de pacienți consultați și 6% din leziunile clinice suspecte) au fost diagnosticaţi cu carcinom bazocelular;
  • 1 pacient (reprezentând  0.03%  din totalul numărului de pacienți consultați și 1% din leziunile clinice suspecte) a fost diagnosticat cu carcinom spinocelular ;
  • 371 de pacienţi (reprezentând 13.22%  din totalul numărului de pacienți consultați) au prezentat nevi atipici;
  • 732 de pacienți (reprezentând 26.09%  din totalul numărului de pacienți consultați) au prezentat lentigine;
  • 60 de pacienţi (reprezentând 2.13%  din totalul numărului de pacienți consultați) au fost diagnosticaţi cu keratoze actinice;
  • 299 de pacienți (reprezentând 10.65%  din totalul numărului de pacienți consultați și 90% din leziunile clinice suspecte) au fost diagnosticaţi alte boli, inclusiv keratoze seborece, angioame, dermatofibroame, nevi Spitz, nevi Sutton, nevi congenitali, papiloame etc.

SRD participă din 2006 la programul „Euromelanoma Day”.

În anul 2006 au fost consultaţi 784 persoane, în anul 2007 – 637 persoane, în 2008 -2.092 persoane, în 2009 -peste 3000 de persoane, în 2011 au fost consultaţi gratuit 3.124 de persoane la nivel naţional,  în 2012 – 2.964 de persoane,  in anul 2014-3.158 persoane, iar anul trecut, 2015 – 2805 persoane (dintre care 2.310 pe litoral) .

Mare parte din leziunile diagnosticate sunt cauzate de expunerea indelungata si neprotejata la soare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst