spot_img

Euromelanoma day 2021

Euromelanoma – campanie de informare cu privire la factorii de risc pentru cancer cutanat

  • Euromelanoma lanseaza Campania “Cancerul Cutanat: Trecutul iti va decide Viitorul”
  • Campania se bazeaza pe un sondaj de opinie realizat de catre medici dermatologi la nivel mondial care arata o scadere de 33% a examinarilor cutanate effectuate de catre profesionisti in domeniu si respective o scadere de 21% a diagnosticului de melanoma in stadiu precoce in timpul pandemiei COVID 19

20 mai 2021 – Cel mai important grup European de informare cu privire la cancerul cutanat, a lansat o campnie cu scopul de a creste constinetizarea cu privire la factorii de risc pentru cancerul cutanat. Campania “Cancerul Cutanat: Trecutul iti va decide Viitorul” incurajeaza oamenii sa isi reconsidere stilul de viata, profesia si istoricul si incurajeaza auo-examinarile cutanate regulate.

“Ne dorim ca oamenii de pretutindeni sa inteleaga factorii diferiti care alcatuiesc propiul profil de risc de dezvoltare a unui cancer cutanat. Cei care dezvolta cancer de piele nu sunt doar iubitorii expunerii la soare sau utilizatorii de solare – exista si alti factori care tin de comportament sau de istoricul familial de care trebuie sa tinem cont”, a declarat Veronique del Marmol, presedintele European Euromelanoma.

Campania evidentiaza principalii factori considerate de risc inalt de catre dermatologi in dezvoltarea cancerului cutanat:

  • Utilizarea de solare
  • Expunerea frecventa intentionat la soare
  • Expunere in timpul activitatilor profesionale la soare
  • Expunere recreational la soare (sport sau gradinarit)
  • Istoric familial de melanoma

Campania Euromelanoma 2021 se concetreaza asupra unui sondaj recent publicat a peste 700 de medici dermatologi la nievl mondial care a pus in evident impactul pe care l-a avut pandemia Covid 19 asupra detectiei cancerului cutanat de tip melanoma. In comparative cu un an obisnuit de efectuare a examinarilor cutanate, medicii dermatologi estimeaza ca aproximativ o cincime (21%) din melanoame nu au fost diagnosticate si o treime (33.6%) dintre programarile pentru examinarea cutanata au fost ratate din cauza pandemiei.

Atunci cand aceste cifre sunt p[use alaturi de cele mai recente date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii referitoare la ratele incidentei melanomului, datele obtinute in urma acestui sondaj sugereaza ca peste 60 000 de melanoame nu au fost diagnosticate la nivel mondial, din care 232 de cazuri in Romania.

“Carantina instituita in timpul crizei Covid asociata presiunii aditionale asupra sistemelor de sanatate a dus la o crestere ingrijoratoare a examinarilor cutanate ratate. Asadar, avand in vedere ca aceasta situatie va continua pana cand se va incheia pandemia, nu a fost niciodata mai important ca oamenii sa isi inteleaga propriul profil de risc sis a isi examineze pielea in vederea diagnosticarii unui melanoma”, a adaugat Dr. Alin Nicolescu – Secretar General al SRD.

Accesati pagina web https://www.euromelanoma.org  pentru a invata cum sa depistati semnele cancerului de piele.

Cancerul de piele este o problema importanta de sanatate publica, fiind cel mai frecvent cancer in populatia alba. Incidenta lui a crescut de 3-4 ori in ultimele decade si se afla in continua crestere, in contextual cresterii duratei de viata, imbatranirii populatiei si continuarii comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate in intreaga lume sunt cancere cutanate.

Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul si Non-melanomul skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezinta sub 5% din cazurile de cancer cutanat si este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventa forma de cancer cutanat (75%), urmata de Carcinomul spinocelular CSC (20%).

Cancerele de piele reprezinta o povara pentru sistemele de sanatate, fiind associate cu morbiditate, mortalitate si costuri medicale ridicate in cazurile avansate. Depistarea precoce este principal modalitate de reducere a morbiditatii, mortalitatii si costurile economice si sociale ale cancerelor cutanate.

DESPRE EUROMELANOMA

Euromelanoma este o campanie pan-europeana dedicate sensibilizarii publicului cu privire la cancerul cutanat, prevenirea acestuia si tratamentul precoce. Este coordonata de catre medici dermatologi europeni care isi dedica impul pentru a promova si a impartasi informatii cu privire la preventia, diagnosticul precoce si trtamentul cancerului de piele.

Acesta se concentreaza in principal pe informarea publicului cu privire la cancerul de piele, inclusive prin intermediul evenimentului anual “Ziua screeningului Euromelanoma” (Euromelanoma Screening Day); impartaseste cunostinte si ghiduri de buna practica cu personalul medical;  lucreaza alaturi de clasa politica pentru a se asigura de faptul ca tratamentul cancerului cutanata este recunoscut si suportat in totalitate de catre sistemul de sanatate.

Euromelanoma este o campanile inregistrata si active in 33 tari.

https://www.euromelanoma.org  

Despre sondaj

Acest sondaj scurt a fost condus in lunile noiembrie si decembrie 2020 si a inregistrat un total de 734 de raspunsuri de la medici dermatologi din 36 tari. Acestia au fosr rugati sa estimeze nuamrul vizitelor de control ale pielii care nu ay fost effectuate din cauza pandemiei sis a esimeze proportia de melanoame care nu au fost diagnosticate in comparative cu un an normal.

In Romania, in anul 2020, din cauza Pandemiei Covid 19, Campania s-a desfasurat sub o alta forma, prin amplasarea de: afise ale campaniei, pliante informative despre expunerea la soare si preventive si mostre crema protective solara in Centrele de Informare Turistica si unitati hoteliere de pe litoral (partener al campaniei Primaria Mangalia).

DESPRE SOCIETATEA ROMANA DE DERMATOLOGIE

Societatea Romana de Dermatologie (SRD) este o asociatie profesionala si stiintifica de elita a medicilor dermatovenerologi din Romania, cu o indelungata si bogata traditie, afiliata Asociatiei Medicale Romane (AMR).

SRD, principalul for profesional al medicilor dermatologi din Romania este afiliata si colaboreaza strans cu Academia Europeana de Dermatologie si Venerologie (EADV).

In general, scopul Asociatiei consta in cresterea performantei medicale in domeniul dermatologiei si al venerologiei si apararea valorilor si intereselor acestei comunitati medicale. Organizeaza, in tara, congrese nationale, conferinte, consfatuiri, simpozioane si participa, prin delegatii sai, la congresele international si la orice alte manifestari stiintifice.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati https://srd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Abonamente Medica
icmed
Karl Storz

Medinst