Dragi colegi,
Recuperarea respiratorie constituie o componentă importantă a managementului persoanelor cu afecțiuni respiratorii cronice, iar în contextul pandemiei de COVID-19 aceasta a devenit un element fundamental în recuperarea completă a pacienților.
Interesul constant pentru domeniul recuperării respiratorii al afecţiunilor pulmonare determinate, agravate şi întreţinute de poluare, modificările climatice şi virusul SARS-CoV2, în managementul cărora recuperarea respiratorie este prioritară şi esenţială, în cadrul acesteia, educația pacientului ocupând un loc primordial, precum şi importanța acestui domeniu pentru viața pacienţilor, a colegilor medici, a asistenților medicali, etc. – membri esențiali ai echipei de recuperare respiratorie, dar și a celorlalte categorii de personal care îngrijesc pacienții, ne-a stimulat în a continua an de an proiectele educative pe această temă în întreaga țară.
Organizarea acestui proiect reprezintă continuitatea acțiunilor educative pe această temă începute inițial în zona Moldova și extinse apoi în toată țara, organizate de sine stătătoare sau în cadrul unor manifestări de anvergură ale Societății Române de Pneumologie, Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, Spitalului Clinic de Recuperare şi Societăţii de Medici şi Naturalişti, ambele din Iaşi, sub patronajul unor foruri profesionale internaționale (CHEST – American College of Chest Physicians, European Sleep Research Society etc.), cu participarea specialiștilor din acest domeniu din țară și din străinătate.
Conferinţa “Reabilitarea Pulmonară în contextul pandemiei COVID-19”, Editia a II-a, care se va desfăşura în perioada 25-26 februarie 2022, on-line, se va derula sub patronajul Societății Române de Pneumologie – Grupul de Lucru de Reabilitare Respiratorie, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”, Societatea de Medici şi Naturalişti din Iași, Academia de Ştiinţe Medicale – Filiala Iaşi, Fundaţia „Flacăra Speranţei – Flame of Hope” din Iaşi, fiind acreditată de Colegiul Medicilor/Fizioterapeuţilor/Farmaciştilor din România.
Conferinţa are ca scop aprofundarea pregătirii specialiştilor în domeniul educației pacienților cu afecțiuni respiratorii, inclusiv post-COVID-19, în ceea ce privește recunoasterea facilă a modului de manifestare al acestor afecțiuni, asupra dispozitivelor și tehnicilor de administrare a medicamentelor, pentru a crește aderența, persistenţa și complianța acestora la tratamentul medicamentos, asupra dispozitivelor de antrenament a musculaturii respiratorii și de stimulare electrică neuro-musculară în cadrul programelor de recuperare respiratorie, precum și a celorlalți specialiști din domeniul recuperării respiratorii, pentru înființarea de departamente, secții și clinici de recuperare respiratorie în toată țara. Un alt aspect important este reprezentat de monitorizarea pacientilor cu boli pulmonare cronice in timpul pandemiei SARS-CoV2, care datorită situaţiei create pot pierde legătura cu medicul curant, fapt ce poate avea urmări în evoluţia bolii.
Informaţiile oferite sunt utile pentru managementul pacienților cu afecțiuni respiratorii cronice și comorbidități, pentru a îmbunătăţi diagnosticarea şi a reduce simptomatologia diurnă și nocturnă, anxietatea şi depresia. Un alt aspect important de urmărit este legat de reducerea numărului, a gravităţii şi impactului exacerbărilor, a duratei de spitalizare pentru acestea și de a crește intervalul de timp dintre ele, de a reduce adresabilitatea la medic și consumul medicamentelor de urgență. O mai bună îngrijire a acestor pacienți are scopul final de a îmbunătăți capacitatea de efort și calitatea vieții și de a reduce costurile totale pentru societate, pacient și familie și de a crește complianța, persistenţa și aderența la tratamentul de recuperare respiratorie și, în special, la cel medicamentos, cu reintegrare socio-profesională rapidă.
Organizată sub forma atelierelor de lucru virtuale, conferinţa oferă o oportunitate excelentă pentru informare, pentru găsirea de soluții într-un cadru profesional atât pentru temele menționate, cât şi pentru alte teme de interes. Împreună vom contura o imagine de ansamblu aprofundată a tratamentului, luând în considerare orientările actuale în domeniu.
Conferinţa se adresează medicilor specialiști și rezidenți din specialităţile medicale, chirurgicale şi de familie, farmaciştilor, bioinginerilor, asistenţilor sociali şi medicali, terapeuţilor ocupaţionali şi fizioterapeuţilor etc., din toată ţara, membri sau ne-membri ai echipei implicate în activitățile de recuperare respiratorie, un concept extrem de actual și de important pentru un management corect al pacienților cu afecțiuni pulmonare cronice obstructive, restrictive și mixte, inclusiv post-COVID-19, dar şi pentru monitorizarea acestor pacienţi în timpul pandemiei SARS-CoV2, în cadrul căreia educația pacientului cu afecțiuni respiratorii ocupă un loc primordial.
Vă asteptăm să ne întâlnim pe parcursul celor două zile pline de sesiuni teoretice și practice, de cea mai mare actualitate în recuperarea respiratorie.
PROGRAM ȘTIINȚIFIC
13:00-15:00 SESIUNEA I
Recuperarea respiratorie: de la începuturi la ultimele ghiduri – Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE (Iaşi)
Iași: centru de referință în recuperarea respiratorie – Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE (Iaşi)
Discuții
15.00-15.15 – PAUZĂ
15:15-17:15 SESIUNEA 2
Recuperarea respiratorie în faza acută şi post-COVID-19 – Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE, Dr. Ștefan SĂNDULACHE, Dr. Constantin GHIMUȘ (Iaşi)
Statusul post-COVID-19 și supravegherea pacienților cu afecțiuni respiratorii cronice – Dr. Ștefan SĂNDULACHE, Dr. Constantin GHIMUȘ, Kinetoterapeut ANDREI SĂNDULACHE, Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE (Iaşi)
Terapia hiperbară și statusul post-SARS-CoV-2 – Dr. CONSTANTIN GHIMUȘ, Dr. Ștefan SĂNDULACHE, Conf. Univ. Dr. PARASCHIVA POSTOLACHE (Iaşi)
Discuții
17.15-17.30 – PAUZĂ
17:30-18:30 SESIUNEA 3
Recuperarea respiratorie și statusul post-COVID-19 la un pacient cu bronșiectazii congenitale: prezentare de caz – Dr. Ștefan SĂNDULACHE, Dr. Constantin GHIMUȘ, Kinetoterapeut Andrei SĂNDULACHE, Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE (Iaşi)
Recuperarea respiratorie la pacienții cu bronșiectazii – Dr. Constantin GHIMUȘ, Dr. Ștefan SĂNDULACHE, Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE (Iaşi)
Identificarea și abordarea în pandemie a astmului bronșic – Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE, Dr. Ștefan SĂNDULACHE, Dr. Constantin GHIMUȘ (Iaşi)
18.30 – 18.40 – Discuții. CONCLUZII
SÂMBĂTĂ, 26 FEBRUARIE 2022
09:00-11:00 SESIUNEA III
Efectul recuperării respiratorii asupra statusului psihologic – Asist. Univ. Dr. Alina CROITORU, Psiholog Andreea DUMITRESCU (Bucureşti)
Evaluarea toleranţei la efort în sindromul post-COVID-19 – Asist. Univ. Dr. Alina CROITORU, Kinetoterapeut Ionuţ GÎRBACIU (Bucureşti)
Abordarea fumatului și a fumătorilor și recuperarea respiratorie – Dr. Magdalena CIOBANU (Bucureşti)
Discuții
11.00-11.15 – PAUZĂ
11:15-13:15 SESIUNEA IV
Deficitul de α1-antitripsină, statusul post-COVID-19 și recuperarea respiratorie: prezentare de caz – Dr. Ștefan SĂNDULACHE, Dr. Constantin GHIMUȘ, Kinetoterapeut ANDREI SĂNDULACHE, Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE (Iaşi)
Sarcoidoza și recuperarea respiratorie – Dr. Constantin GHIMUȘ, Dr. Ștefan SĂNDULACHE, Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE (Iaşi)
Recuperararea respiratorie în neoplasmul bronhopulmonar – Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE, Dr. Ștefan SĂNDULACHE (Iaşi)
Discuții
13.15-13.30 – PAUZĂ
13:30-15:30 SESIUNEA V
Kinetoterapia respiratorie și reabilitarea pulmonară la pacienții post-COVID-19 – Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE, Kinetoterapeut Chelariu LILIANA, Kinetoterapeut Andrei SĂNDULACHE (Iaşi)
Bodypletismografia pulmonară: principii și utilizări clinice – Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE, Dr. Ștefan SĂNDULACHE, Dr. Constantin GHIMUȘ (Iaşi)
Explorarea funcțională respiratorie a pacienților post-COVID-19 prin DLCO – Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE, Dr. Ștefan SĂNDULACHE, Dr. Constantin GHIMUȘ (Iaşi)
Antrenamentul musculaturii respiratorii la pacienții post-COVID-19 – Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE, Kinetoterapeut Liliana CHELARIU, Kinetoterapeut Andrei SĂNDULACHE (Iaşi)
15.30 – 15.50 – Discuții. Concluziile zilei
TAXA DE PARTICIPARE CONFERINȚĂ
Medic – 150 Lei
Farmacist – 100 Lei
Fizioterapeut – 100 Lei
Medic Pensionar – 50 Lei
Student – Gratuit
MODALITĂȚI DE PLATĂ
1.Plata cu cardul bancar dupa lansarea inscrierii (mai jos)
2.Plata prin transfer bancar in contul:
TERMENII DE PARTICIPARE
ÎNREGISTRAREA PARTICIPANȚILOR
Manifestarea se adresează exclusiv profesioniștilor din domeniul medical;
Pentru participarea la manifestarea stiintifică este necesară înregistrarea dumneavoastră prin intermediul formularului de înscriere și plata taxei de participare;
Vă rugăm să completați corect datele care vă sunt solicitate prin formularul de înscriere, mai ales adresa de e-mail. Pe adresa de e-mail veți primi link-ul de acces la evenimentele online;
PLATA TAXEI DE PARTICIPARE INCLUDE:
Programul Conferinței în format electronic;
Acces la evenimentul online;
Certificatul de participare pe care sunt menționate orele de educație medicală continuă (EMC) cu care a fost creditat evenimentul, conform adresei emise de către Colegiul Medicilor din România (CMR).
ELIBERAREA CERTIFICATELOR DE PARTICIPARE
Certificatele de participare se eliberează în termen de maxim 10 zile de la eveniment
Certificatul de participare se va transmite prin e-mail și va cuprinde numărul de credite conform adresei de creditare emisă de CMR;
Participanții sunt rugați să participe/ să se conecteze zilnic la conferință pentru a putea beneficia de numărul de credite EMC;
Certificatele de participare NU SE VOR ELIBERA celor care au achitat taxa de participare dar nu s-au conectat efectiv pe platforma Conferinței. În acest caz, taxa de Conferință nu va fi rambursată;
Participanții care au lucrări vor primi suplimentar un certificat de lector.
OBLIGAȚIILE PARTICIPANȚILOR
Participanții sunt rugați:
Să achite integral taxa de participare înainte de deschiderea conferinței
Să transmită corect datele solicitate prin formularul de înscriere.
Să completeze corect adresa de e-mail, prin intermediul căreia vor primi accesul la evenimentul online și certificatul de participare cu credite EMC;
Să participe efectiv la lucrările evenimentului, să se conecteze zilnic, pentru a putea obține numărul de credite EMC;