spot_img

Forumul Industriei Farmaceutice 2016

Forumul Industriei Farmaceutice 2016 pune accent pe politica publică a medicamentului. Pe 25 mai, a avut loc cea de-a şaptea ediţie a Forumului Industriei Farmaceutice organizat de Pharma Business Services, eveniment care de-a lungul anilor s-a dezvoltat şi consolidat, devenind un moment de referinţă pentru domeniul farmaceutic românesc.
Anul acesta, devenind o tradiţie, evenimentul a reunit autorităţi din domeniul sănătăţii şi cei mai importanţi oameni din companiile producătoare, importatoare şi distribuitoare de medicamente, beneficiind de prezenţa a peste 100 de participanţi.

Vorbitori in cadrul evenimentului au fost Dr.Andrei Bucșan, Director, Direcţia politica medicamentului și a dispozitivelor medicale, Ministerul Sănatăţii, Dan N. Ionescu, Consilier de Concurență, Consiliul Concurenței, Gheorghe Radu Țibichi, Preşedinte, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, Călin Gălășeanu, Preşedinte Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Laurenţiu Mihai, Director Executiv Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România – APMGR, Cristina Pricop, Director Executiv, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România, Iulian Trandafir, Director General, Farmexpert, Petru Crăciun, Director General, Cegedim, Daniel Popescu, Manager, Corporate Affairs, Elly Lilly, Roxana Gavriloaia – Regulatory Affairs Expert Adviser, Loredana Dumitraşcu, Lector, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Zsuzsa Bereschi, Managing Consultant, Horvath & Partners Management Consulting, au dezbătut teme importante pentru întreg sistemul farmaceutic: “Evoluția pieței farmaceutice în ultimul an”, “Accesul pacienților la tratament”, „Politica de prețuri a medicamentelor”, “Dispariția medicamentelor de pe piață”, „Transparența și predictibilitatea sistemului de sănătate din România”, “Cadrul fiscal”, “Taxa claw-back calculul diferențiat”, “Lista de medicamente compensate”, “Contractele cost-volum”, “Piața medicamentelor fără prescripție- o soluție?”.

O idee comună regăsită în declaraţiile tuturor vorbitorilor a fost lipsa unei politici a medicamentului, fapt ce a condus la dispariţia de pe piaţă a unui numar important de medicamente îngrădind accesul pacienților la tratament.
Pentru un pacient este important să primească medicamentul potrivit la momentul potrivit. În România, însă, acest lucru nu se întâmplă. Pacienții români nu au acces la medicamente de ultimă generație, iar accesul la tratamentele prezente în farmacii devine din ce în ce mai limitat.
Metodologia actuală de calcul al prețului la medicamente prin articolul 81, care impune referențierea prețului medicamentelor originale la prețul genericelor, va duce la o scădere a prețului medicamentelor cu 35% sub minimul european. Acest lucru va avea un impact direct asupra accesului pacienților la medicamente. 123 de medicamente ar putea dispărea de pe piață, ceea ce ar afecta 800.000 de pacienți care suferă de afecțiuni cardiovasculare, neurologice, endocrinologice sau oncologice. Mai mult, această coborâre a prețurilor va seta un nou minim european, ceea ce va obliga companiile prezente în România să își reevalueze portofoliul de produse.Apoi, trebuie să aducem în discuție accesul pacienților la medicamente de ultimă generație. După 6 ani de așteptare, în 2014 şi 2015 au fost introduse 55 de medicamente inovatoare, dar 130 sunt încă în aşteptare. Pacienții români rămân printre singurii pacienți din Europa care nu pot beneficia de cea mai bună opțiune de tratament.” a declarat Dr. Călin Gălăşeanu, preşedintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Continuând dezbaterea pe tema “Accesul pacienţilor la tratament”, Laurenţiu Mihai, Director Executiv APMGR, a declarat: “Adoptarea unor măsuri urgente de oprire a tendinţei actuale de dispariţie a medicamentelor generice de pe piaţă este vitală pentru pacienţi, care se văd lipsiţi tocmai de acele tratamente esenţiale cu costuri accesibile, dar şi pentru industria farmaceutică locală, care produce exclusiv medicamente generice. Introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback şi schimbarea radicală a modalităţii de stabilire a preţului medicamentelor, trecând de la o abordare strict financiară la una centrată pe nevoia pacienţilor, de a găsi în farmacii medicamentele de zi cu zi, sunt singurele soluţii pentru a opri dispariţia medicamentelor de pe piaţă şi pentru a scoate din criză industria farmaceutică locală. Conform datelor APMGR, peste 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut deja de pe piaţă în ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au dispărut numai în 2015. ”

Cu privire la taxat clawback, domnia sa a precizat în cadrul Forumului Industriei Farmaceutice 2016: “Noi avem suspiciunea că susţinem prin clawback tot felul de cheltuieli ale statului. Nu exista o creştere a consumului de medicamente din datele noastre, aşa că nu înţelegem de ce există valoarea actuală a clawback-ului” iar despre politica de preţuri a medicamentelor a declarant: “Politica de preţ la medicamente în România este absolut catastrofală. Nu e momentul acum să ne aşteptăm la viziune politică şi strategie. Trendul actual de dispariţie a medicamentelor va continua, afectând grav pacientul şi industria. Statul alocă din 2012 6 miliarde de lei pe an pentru medicamente compensate. Orice altceva e doar un credit de angajament pe spinarea producătorilor. Sistemul sanitar din România nu-şi permite o criză dată de neîncrederea pacienţilor în medicamente generice pentru că 70% din medicamentele consumate în România sunt generice. Un refuz al pacienţilor de a accepta medicamente generice ar duce la o creştere explozivă a cheltuielilor statului cu medicamentele”.

Chiar si Gheorghe Radu Ţibichi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat că dispariţia multor medicamente îngrijorează CNAS-ul şi că împreună cu Ministerul Sănătăţii, ANMDM şi Ministerul de Finanţe vor ca în perioada următoare, ca prime modificări ale legislaţiei, să contracareze această problemă foarte gravă. În ceea ce priveşte preţurile medicamentelor, preşedintele CNAS a mai spus: “Sunt informaţii că multe farmacii nu respectă clauzele contractuale, inclusiv informarea pacienţilor cu privire la preţurile medicamentelor. Este nevoie de o reevaluare a preţurilor la medicamente, a sistemului de discount şi a marjelor de profit. Este nevoie de o acţiune pe mai multe planuri. Conform contractului cu CNAS, farmaciştii au obligaţia de a informa pacienţii cu privire la preţurile cele mai mici la medicamente. Acest lucru nu se întâmplă mereu. Ne dorim să facem o campanie în acest sens şi să controlăm mai bine acest lucru. Fac apel la pacienţi să ne sesizeze aceste fapte. Controalele vor cuprinde toată ţara. Probabil că se va renunţa la avertisment în astfel de cazuri şi vom trece direct la sancţiune” Domnia sa a mai declarat că: “Ne dorim trecerea de la sistemul de raportare electronică dublat de raportarea lunară, la un sistem care să se bazeze doar pe raportarea electronică zilnică” dar şi faptul Petru Crăciun, directorul general al companiei de studii şi cercetare a pieţei farmaceutice Cegedim, a discutat despre încercarea Ministerului Sănătăţii de a creşte accesibilitatea pacienţilor la medicamente prin reducerea preţurilor acestora care a adus mai multe probleme sistemului prin reducerea stocurilor şi dispariţia multor medicamente, îngrădind astfel accesul pacienţilor la tratament.

“Sunt peste 800 de denumiri de medicamente, peste 200 de molecule, care au scăderi semnificative şi care, dacă evoluţia continuă, se vor regăsi în rândul medicamentelor care au dispărut. Faptul că se găsesc în piaţa 100 de cutii în toată ţara şi 100.000 de pacienţi ajunşi într-o situaţie critică nu este de dorit. Medicamentele care nu se mai găsesc în cantităţi suficiente reprezintă o treime din medicamentele eliberate pe reţetă. Este un mesaj de cod portocaliu”, a spus directorul general al Cegedim. De câţiva ani industria şi piaţa farma nu mai reprezintă un domeniu atractiv. În acest an discutăm dacă ne mai păstrăm credibilitatea ca piaţă la nivel european. Piaţa este în scădere cu două cifre. Asta pentru o piaţă farmaceutică nu este chiar un lucru normal. Lucrurile sunt atât de tensionate, încât orice măsură pozitivă sau negativă poate aduce consecinţe imprevizibile. Este o ocazie de a reconfigura sistemul din temelii. S-a încercat creşterea accesibilităţii la medicamente şi s-a creat o problemă de disponibilitate”, a mai declarat Petru Crăciun. Pharma Business Services a organizat evenimentul cu ajutorul partenerilor: Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Roche, Farmexpert, Horvath & Partners Management Consultants.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst