Tehnologia BAT®– Biochip Array Technology considerată tehnologia “Gold Standard” pentru testarea multiplex dezvoltată de Randox Biosciences, împreună cu platforma Evidence Investigator, detectează simultan, calitativ sau cantitativ, o gamă largă de analiţi dintr-o singură probă biologică (sânge integral, ser, salivă, urină, biopsie ţesut).
Testarea multiplex revoluţionează domeniul de detecţie molecular, oferind avantaje de neegalat: creșterea performanţelor clinice, reducere de costuri și, de asemenea, economie de timp și resurse.
Cercetătorii de la Randox Biosciences au alocat o atenţie deosebită unei probleme majore de sănătate publică la ora actuală, respectiv managementul cancerului colorectal metastatic.
Detecţia rapidă a profilului mutaţiilor punctiforme din structura genelor KRAS, BRAF și PIK3CA
În ciuda recentelor inovaţii terapeutice, prognosticul pacienţilor cu neoplasm colorectal rămâne rezervat (1 – Ferlay et al). Neoplasmele metastatice reprezintă 40-50% dintre cazurile nou diagnosticate de cancer colorectal și se asociază unei morbidităţi înalte (1-Ferlay et al, 2). În ultimii ani s-a demonstrat eficienţa terapeutică a anticorpilor monoclonali (moAb) în tratamentul cancerului colorectal metastatic, respectiv cetuximab și panitumumab, care au ca ţintă receptorul factorului de creștere epidermală (EGFR) (4 – Saltz et al, 5 – Cunningham et al). Acești anticorpi monoclonali (moAb) se folosesc în monoterapie sau asociaţi cu chimioterapicele și acţionează prin blocarea semnalelor căii inhibitorii a EGFR în aval, inclusiv a evenimentelor mediate de genele KRAS, BRAF, PIK3CA. Atunci când apar mutaţii în stuctura genelor KRAS, BRAF și PIK3CA acestea sunt activate permanent în aval, făcând ca terapia anti-EGFR prin moAb să devină ineficientă. Testul Randox KRAS, BRAF, PIK3CA Array oferă medicului oncolog informaţii cu privire la mutaţiile punctiforme importante din structura genelor KRAS, BRAF și PIK3CA, permiţând astfel selecţia corectă a pacienţilor care pot beneficia de terapia cu anticorpi monoclonali anti-EGFR.
Ţinte detectabile prin testul KRAS, BRAF, PIK3CA* Array
Diagnosticul precoce și detecţia statusului mutaţional au o importanţă capitală pentru identificarea și selectarea corectă a pacienţilor cu cancer colorectal care vor răspunde potenţial la terapia cu anticorpi monoclonali.
KRAS, BRAF, PIK3CA Array este un test PCR eficient pentru identificarea rapidă și simultană a celor mai relevante 20 de mutaţii punctiforme în structura genelor KRAS, BRAF, PIK3CA din ADN extras din ţesut proaspăt, îngheţat sau ţesut fixat în parafină, reducând astfel necesitatea testării reflexe; în tabelul de mai jos se găsesc ţintele detectabile cu ajutorul acestui test:
De ce este utilă testarea genelor KRAS, BRAF, PIK3CA?
Studiile clinice efectuate pe loturi de pacienţi cu neoplasm colorectal metastatic și care nu au răspuns la terapia cu chimioterapice, precum și pe pacienţi care nu au primit chimioterapie, au arătat un răspuns clinic la tratamentul cu anticorpi monoclonali anti-EGFR doar în 10-20% din cazuri (5 – Cunningham et al., 6 – Chung et al). Activarea căii oncogene a EGFR în aval a fost investigată cu privire la eficienţa răspunsului terapeutic sub tratament cu molecule ţintite anti-EGFR. Studiile au confirmat faptul că pacienţii cu neoplasm colorectal metastatic care prezintă mutaţii punctiforme în structura oncogenelor KRAS nu beneficiază de terapia cu anticorpi monoclonali anti-EGFR (7 – Lievre et al, 8 – Benvenuti et al). Literatura de specialitate a recunoscut mutaţiile în structura genei KRAS ca factor major de predicţie negativă a eficacităţii terapiei cu moAb (cetuximab și panitumumab) (3 – Bardelli & Sienna). Prezenţa mutaţiilor oncogenei KRAS este responsabilă însă doar pentru 35-45% dintre pacienţii non-responderi la terapie cu moAb (3 – Bardelli & Sienna). Devine astfel importantă identificarea unor factori genetici suplimentari care contribuie la apariţia statusului de rezistenţă primară la agenţii anti-EGFR: studiile recente s-au concentrat asupra analizei moleculelor implicate în aval în calea semnalizării EGFR, respectiv mutaţiile în structura genelor BRAF (9 – Di Nicolantonio et al.) și PIK3CA (10 – De Rook et al.) au fost găsite responsabile pentru răspunsul alterat al pacienţilor la terapia ţintită cu moAb.
Top Diagnostics împreună cu parterul său Randox Biosciences susţin diagnosticul molecular și managementul eficient al pacienţilor cu cancer colorectal metastatic, prin identificarea rapidă a celor mai relevante mutaţii în structura oncogenelor KRAS, BRAF, PIK3CA și prin selectarea corectă a pacienţilor eligibili să primească tratament cu molecule ţintite anti-EGFR.