De multe ori subdiagnosticata, apneea in somn, este o afectiune cronica ce pune in pericol starea de sanatate si calitatea vietii individului.
Apneea in somn este asociata adesea si uneori mascata de alte afectiuni precum:
- HTA rezistenta;
- Fibrilatia atriala paroxistica (in special la pacientii tineri);
- Obezitatea;
- Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC)
- Disfunctia erectila;
Apneea in somn poate fi diagnosticata cu usurinta in prezent si in Romania.
Cum puteti Dvs ca medic de familie sa ajutati acest proces?
Puterea medicilor de familie este una imensa prin accesul si contactul prim si direct cu toti pacientii care au tulburari de somn, adulti sau copii.
Intotdeauna medicii de familie sunt primii care pot sa-i informeze pe pacienti despre sindromul de apnee in somn si sa-i indrume catre medicii specialisti cu competenta in somnologie.
Prin acest simplu gest, Dvs ca medici ii ajutati sa aiba cat mai multe informatii si sa poata lua decizii in cunostinta de cauza.
Si astfel veti fi un medic important pentru pacientii Dvs pentru ca va ajutati pacientii, punandu-le la dispozitie cat mai multe surse oficiale de cunoastere a bolii si le facilitati drumul spre o diagnosticare cat mai rapida si tratamentele necesare sindromului de apnee in somn.
Cateva intrebari esentiale ar trebui adresate cu ocazia oricarei consultatii la medicul de familie, pentru identificarea potentialilor pacienti cu Sindrom de apnee in somn (SASO):
- Sforaiti?
- A remarcat cineva din anturajul dumneavoastra ca exista momente cand in timpul somnului cand aveti respiratie intrerupta in timpul somnului sau nu mai respirati?
- Vi se intampla sa va simtiti adormit sau somnolent pe timpul zilei?
- Se intampla frecvent sa va treziti cu dureri de cap?
- Nu va mai simtiti capabil sa conduceti autovehiculul pentru o cursa mai lunga sau simtiti ca va ia somnul la volan?
Pacientul cu risc crescut de SASO poate prezenta una sau mai multe dintre urmatoarele caracteristici:
- Obezitate;
- Sex masculin;
- Varsta >50 ani;
- Circumferinta gatului mai mare de 43 cm (la babati) si 41 cm (la femei);
- HTA
Daca aveti cazuri in care suspicionati ca pacientul are sindrom de apnee in somn, este recomandat sa-l trimiteti catre medicul specialist pneumolog cu competenta in Somnologie, in vederea stabilirii diagnosticului de certitudine si a conduitei terapeutice.
Nediagnosticata si netratata la timp, apneea in somn, creste riscul de afectiuni cardio-vasculare (Infarct miocardic, HTA, AVC), diabet zaharat tip 2, Sdr. metabolic, astenie marcata pe timpul zilei.
Colaborarea interdisciplinara medicala va ajuta pacientii sa inteleaga mai bine tulburarile de somn si implicit apneea in somn, obtinand astfel un tratament adecvat si imbunatatirea calitatii vietii acestora.
“Razi, si lumea va rade cu tine, sforai si vei dormi singur” – George Bernard Show
Dr. Raluca Cozma
Medic specialist pneumolog
Competenta somnologie