Incidenta cancerului de san va crește la 10.000 de cazuri noi anual in urmatorii ani.
Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie, in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, organizeaza intre 1-3 noiembrie 2018 cea de-a VI-a editie a Conferintei Nationale cu participare internationala dedicata cancerului mamar, intitulata “Metamorfoza tratamentului cancerului mamar“, prin care se dorewte oferirea unei imagini asupra modului in care s-a dezvoltat diagnosticul si tratamentul cancerului mamar in Romania si in lume.
“Incidenta cancerului mamar este in crestere in Romania si se estimeaza ca in anii urmatori va ajunge la același nivel ca in tarile din Europa Occidentala și numarul de cazuri noi pe an va depași 10.000. Din pacate, in Romania, rata mortalitatii creste in același ritm alarmant”, a declarat prof. dr. Alexandru Blidaru, Presedintele Societatii Romane de Chirurgie a Sanului si Oncologie.
“Chirurgia cancerului mamar a devenit mult mai nuanțata și individualizata, iar renunțarea la mastectomie e un lucru care s-a intamplat peste tot in lume, chiar daca in ritmuri diferite. In Romania insa, din cauza contextului socio-economic, diagnosticului de multe ori tardiv, mentalitații pacienților, medicilor și populației in general, mastectomia este inca privita ca singura soluție sigura de vindecare a bolii și, din pacate, multe paciente nu beneficiaza de reconstructie mamara, chiar daca exista un program național in aceasta direcție.
Deși in Romania avem acum mai multe cazuri de reconstrucție mamara imediata decat in anii anteriori, suntem foarte departe de procentele de reconstrucție post mastectomie efectuate la nivel mondial; daca in lume 60 – 80 % dintre pacientele care au mastectomie beneficiaza de reconstrucție, in țara noastra procentul este in jur de 5%”, a precizat prof. dr. Alexandru Blidaru, Președintele Societații Romane de Chirurgie a Sanului și Oncologie cu prilejul conferinței de presa de la deschiderea celei de-a VI-a editii a Conferintei Naționale cu participare internaționala dedicata cancerului mamar.
Loredana Batariga, 41 de ani, a depistat o tumora agresiva la san acum 4 ani și jumatate. Pe cand era insarcinata in luna a patra. “Sincer, ca orice pacient aflat in postura asta, mi-a trecut prin cap ca pana aici mi-a fost dat sa traiesc…și am suferit ingrozitor… mi-au trecut tot felul de ganduri prin cap, dar era ceva normal… eram intr-o stare de șoc. Am consultat cațiva doctori de specialitate oncologica și toți imi recomandau sa nasc prematur cu riscurile de rigoare, ca sa ma salvez pe mine, sfat care nu mi se potrivea deloc, mai ales ca acasa mai aveam o fetița de 10 ani cu handicap grav, diagnostic cu autism”.
Loredana a gasit insa medicul care sa o lase sa duca sarcina pana la capat, iar imediat dupa naștere a inceput investigațiile necesare și ședințele de chimioterapie. A urmat intervenția chirurgicala in timpul careia i-a fost extirpat sanul, apoi, in timpul aceleiași intervenții a facut și reconstrucție mamara. “Mi-au ramas intiparite in minte cuvintele domnului doctor Blidaru. Imi spunea: <Sa știi ca eu nu sunt Dumnezeu și nu fac minuni! Grija mea este sa te vindec!>”. De la operația Loredanei au trecut mai bine de 4 ani, iar femeia ii considera pe doctorii care s-au ocupat de ea adevarați Dumnezei, pentru ca au ajutat-o sa traiasca si pe ea, dar și pe copilasul ei.
“Chirurgia cancerului mamar s-a modificat in ultimii ani. In primul rand pentru ca așteptarile pacientelor au crescut, ele nu mai vor doar sa se vindece, vor sa iși pastreze sanii atunci cand este posibil, vor ca aceștia sa aiba o forma naturala și vor sa iși pastreze calitatea vieții. De aceea, in prezent, combinam tehnici chirurgicale oncologice și plastice pentru a obține rezultate estetice mai bune, se numește Chirurgie Oncoplastica, a declarat dr. Benjamin Sarfati, Chirurgie Plastica și Reconstructiva, Centrul European Gustave Roussy, Paris, Franța.
Silvia Lungu a fost un pacient conștiincios, care și-a facut controale regulate la un an, intrucat avea antecedente in familie, mama ei murind de cancer la san. Cu toate acestea, tumora a aparut la distanța de 6 luni de la controlul precedent, cand totul era in regula. “Culmea este ca am facut testul pentru a vedea daca era o forma genetica sau nu, avand in vedere ca mama murise de aceasta afecțiune. Nu aveam insa gena. A fost un cancer care a aparut pur și simplu, in 6 luni tumora crescuse la 4 cm. Sunt cateva lucruri care mi s-au parut importante in aceasta experiența. Sa te inconjori de oameni care sa nu te perceapa ca pe un bolnav și sa vorbeasca continuu numai despre asta. Și foarte important, sa ai incredere in medicul tau și in echipa dumnealui. Altfel, este foarte greu sa faci fața acestei provocari”, crede Silvia despre experiența prin care a trecut la inceputul acestui an.
“Tratamentul cancerulului mamar a devenit din ce in ce mai specializat, fiind in stransa legatura cu schimbarile permanente din ghidurile terapeutice internaționale. Informațiile pe care le furnizeaza medicul anatomopatolog sunt de o importanța capitala in decizia terapeutica. Anatomopatologul este parte esențiala a echipei multidisciplinare care trateaza pacienta, diagnosticul și stadializarea tumorii fiind doar o prima etapa a rolului acestuia in echipa”, crede prof. dr. Isabel Alvarado – Cabrero, Profesor Anatomie Patologica, Sef Departament Patologie, Spitalul de Oncologie Mexico City, Mexic