spot_img

Interviu: Conf. dr. Dana-Lucia Stănculeanu – Președinte Conferinţa Naţională de Oncologie Medicală

„Boala oncologică privită în ansamblu este din ce în ce mai complexă ca diagnostic și abordare multimodală și personalizată a tratamentului”

 

 

 

 

 

În perioada 9-13 octombrie 2019, la Hotel Sport din Poiana Brașov se va desfășura a 19-a ediţie a Conferinţei Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România, manifestare emblematică, care ne-a obișnuit cu un înalt nivel ştiinţific. Cu această deosebită ocazie, personalităţi de prestigiu, conferenţiari de înaltă ţinută, profesori și medici, lideri și experţi, atât din România cât şi mai ales din alte ţări, îşi vor împărtăşi experienţa şi vor oferi cunoştinţe de vârf în domeniul oncologiei. Ţara noastră a înregistrat progrese remarcabile în domeniul oncologiei, concentrându-se asupra progresului și inovării în acest domeniu. Cu această ocazie deosebită, am avut onoarea de a discuta, pe marginea acestor subiecte, cu doamna Conf. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, președintele al Conferinţei Naţionale de Oncologie Medicală – Ediţia a XIX-a, care ne-a oferit mai multe informaţii despre acest congres, despre iniţiativele legislative viitoare, precum și despre noutăţile din domeniul cercetării fundamentale și al practicii medicale.

 

Care sunt noutăţile știinţifice care vor fi prezentate în a XIX a ediţie a Conferinţei Naţionale de Oncologie Medicală, eveniment ce se va desfășura în luna octombrie la Poiana Brașov?

Noutăţile știinţifice care vor fi prezentate în a XIX a ediţie a Conferinţei Naţionale de Oncologie Medicală pun accentul pe tratamentul personalizat al pacientului oncologic, în echipă multicisciplinară, având în vedere complexitatea diagnosticului și tratamentului oncologic. Vor fi aduse update-uri privind terapiile ţintite, imunoterapie, asocieri terapeutice și noi modalităţi de tratament conform ultimelor noutăţi expuse în cadrul întrunirilor experţilor la nivel mondial.  Sunt bucuroasă să vă anunţ că avem invitaţi atât din ţară cât și din străinătate care vor împărtăși cu noi rezultatele ultimelor cercetări știinţifice în domeniul terapiiilor ţintite, în domeniul imunoterapiei, al nutriţiei pacientului oncologic. Vor fi prezente asociaţii ale pacienţilor, specialiști, reprezentanţi ai industriei farmaceutice, și împreună sper să putem face un pas înainte în ceea ce privește managementul pacientului oncologic.

Sunteţi la început de drum ca și președinte al SNOMR. Ce planuri aveţi pentru această perioadă de mandat?

Ca președinte al SNOMR îmi propun să transform această societate într-o societate puternică și dinamică – o societate care să ne reprezinte drept o comunitate medicală puternică, unită și dinamică. Modelul nostru va fi atât cel al Societăţii Europene de Oncologie Medicală dar și modelul societăţilor puternice ce aparţin altor specialităţi din România. Este binecunoscut faptul că lucrurile bune au nevoie de timp, iar schimbarea pe care toţi o simţim este absolut necesară. Discutăm despre o schimbare a conceptului de societate medicală de profil, a modului de comunicare cu membrii săi, a modului de comunicare cu alte societăţi medicale și cu structurile organizatorice din sănătate. De asemenea un aspect important este cooptarea tinerilor oncologi în activitatea societăţii și promovarea muncii în echipă multidisciplinară pentru a putea continua transformarea pe care ne-am propus-o. Sper ca astfel să asistăm la o schimbare de “paradigma” – termen extrem de utilizat în acest moment în oncologie – și să ne bucurăm împreună de privilegiul de a fi membri SNOMR.

Care sunt problemele cu care se confruntă ţara noastă în domeniul oncologic în comparaţie cu alte state din Europa sau America?

Printre principalele probleme ale domeniului oncologic la noi în ţară se numără criza artificială de medicamente, numărul insuficient al personalului medical specializat, având în vedere numărul pacienţilor oncologici din ce în ce mai mare, frecvent cu o complexitate mare a cazurilor și în unele situaţii absenţa unori opţiuni terapeutice pentru anumite localizări.  Una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă România este lipsa educaţiei medicale în rândul pacienţilor. Datorită acestui fapt pacienţii ajung în stadii avansate de boală când opţiunile terapeutice sunt mai reduse comparativ cu opţiunile pe care le ai în stadiile incipiente.  De asemeni, numărul specialiștilor este redus iar incidenţa acestei boli este într-un trend ascendent în ultimii ani, ceea ce reduce timpul pe care specialistul îl petrece cu pacientul, și vorbim despre un pacient cu nevoi speciale. Oncologul nu este un medic care doar prescrie chimioterapie sau alte terapii în încercarea de a controla această boală. Oncologul este un medic care se dedică unei abordări holistice pentru a ajuta pacienţii să trăiască mai mult și mai bine.  Managementul pacientului oncologic este complex și multidisciplinar și absenţa unui manager de caz care să consilieze pacientul și să facă posibilă navigarea acestuia între diverse specialităţi (chirurgie, radioterapie, psihiatrie, neurologie, cardiologie etc) este un alt factor care  contribuie negativ.

Ce puteţi să ne spuneţi despre terapiile personalizate, imunoterapia oncologică și despre noile molecule din domeniul cancerului?

Boala oncologică privită în ansamblu este din ce în ce mai complexă ca diagnostic și abordare multimodală și personalizată a tratamentului. Fiecare pacient este diferit, cu comorbidităţi diferite, cu profile moleculare diferite, vârste diferite etc. Este adevărat că spre deosebire de opţiunile pe care le aveam în urmă cu 20 de ani, oncologia trăiește acum vremuri cu totul speciale. Opţiunile noi terapeutice în ultimii ani au dus la creșterea supravieţuirii în multe localizări, creșterea intervalului liber de boală și mai ales a calităţii vieţii. Dacă acum câţiva ani discutam de câteva luni în boala metastatică privind supravieţuirea, în momentul actual putem afirmă că pacientul oncologic devine un pacient cu o boală cronică, în multe din situaţii cu o evoluţie favorabilă o lungă perioadă de timp. Există terapii care primesc aprobare accelerată pentru că dovedesc efecte terapeutice deosebite, iar autorităţile, pentru a crește accesul la astfel de terapii, accelerează procesul de aprobare. Imunoterapia a determinat un control mai bun al bolii și o supravieţuire crescută faţă de terapiile standard disponibile. Desigur, selecţia pacienţilor trebuie să fie riguroasă, nu toţi pacienţii pot beneficia de pe urma acestui tip de terapie, iar tratamentul trebuie monitorizat întrucât efectele adverse nu sunt de neglijat. Un aspect important este că în ciuda progresului terapeutic, încă există numeroși pacienţi diagnosticaţi tardiv din nefericire.

Congresul European de Oncologie ESMO 2019 se va desfășura anul acesta în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, la Barcelona, în Spania. Ce așteptări aveţi de la acest eveniment, din punctul de vedere al noutăţilor?

Întâlnirea din acest an promite prezentarea rezultatelor de ultimă oră privin terapiile oncologice. Congresul ESMO 2019 va atrage profesioniști oncologici din fiecare specialitate. Cadrul multidisciplinar al congresului întărește promovarea rezultatelor știinţifice, dezbateri bazate pe dovezi necesare pentru îngrijirea continuă și personalizată a pacienţilor oncologici. Congresul european de oncologie ESMO este o platformă care pune în contact clinicieni, cercetători, industria farmaceutică, asociaţiile de pacienţi din întreaga lume. Sunt peste 300 de speciliaști care contribuie la programul știinţific. Cu această ocazie se comunică în cadrul congresului rezultatele ultimelor studiilor clinice din domeniul oncologiei și fiind un moment așteptat de întreaga comunitate medicală din domeniu.

Ce ne puteţi spune despre Programul Naţional de Oncologie?

Speram să continue procesul de validare și de introducere în rambursare a noilor molecule utilizate în oncologie și susţinerea a ceea ce înseamnă prevenţie primară, secundară și terţiară. Programul naţional de oncologie asigură acces gratuit la tratament oncologic pacienţilor din România. Este un program care în ultimii ani a avut o dinamică benefică pacienţilor, în sensul că, acum pacienţii nu mai așteaptă aprobare de la comisiile de specialiști și accesul la tratament este mult mai rapid, ceea ce, desigur, contribuie într-un mod pozitiv la creșterea speranţei de viaţă a acestor pacienţi. Este un program reglementat de protocoale de tratament stabilite de experţi în domeniu. Ne dorim ca acest program să fie îmbunătăţit continuu prin adăugarea de noi molecule pe măsură ce acestea sunt aprobate de către autorităţi.

Cum vedeţi viitorul în tratarea pacienţilor cu cancer din România?

Un viitor în care tratamentul personalizat, cu noi opţiuni terapeutice să ducă la creșterea supravieţuirii, cu o calitate a vieţii cât mai bună și mai ales acces facil la tot ce înseamnă diagnostic și tratament în toate centrele oncologice regionale. Specialiști din întreaga lume lucrează pentru a transforma cancerul dintr-o boală mortală într o boala cronică. Îmi doresc pentru toţi pacienţii din România același lucru. Îmi doresc ca opţiunile de terapie diverse să ne asigure armele pentru a lupta cu această boală pe termen lung.  În ultimii ani pot spune că există un trend ascendent și în ceea ce privește posibilităţile de diagnostic imagistic, molecular, tot mai multe terapii au fost aprobate și incluse în programul naţional de oncologie, numărul centrelor de radioterapie sunt în creștere etc. Dacă menţinem această tendinţă și dacă va exista o creștere a numărului de specialiști oncologi cred că avem premizele unui viitor luminos în tratar

Aveţi un mesaj pe care să-l transmiteţi medicilor oncologi români care vor fi prezenţi la evenimentul pe care Dumneavoastră îl veţi organiza la Poiana Brașov?

Sper ca participarea la a XIX a ediţie a Conferinţei Naţionale de Oncologie Medicală să fie în număr cât mai mare, noutăţile prezentate să satisfacă intereselui colegilor prezenţi, iar împreună să formăm o comunitate medicală puternică, unită și dinamică. În perioada 9-13 octombrie se va desfășura în  Poiana Brașov Congresul Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală. Îi invit pe colegii mei să participle într-un număr cât mai mare la lucrările acestui congres întrucât vor fi prezentate ultimele noutăţi în domeniul oncologiei. Acest congres este și un moment în care vocea oncologiei medicale din România se poate face auzită. Invit colegii mei din ţarp să vină cu propuneri concrete prin care împreună să aducem un aport de valoare în îmbunătăţirea managementului pacientului oncologic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst