Conf. dr. Mircea FILIP
- Medic primar oftalmolog
- Doctor în ştiinţe medicale
- F.E.B.O
- Preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie
„În România avem medici extrem de talentaţi și interesaţi de viitorul oftalmologiei, care susţin progresul tehnologiei și ţin pasul cu el”
În luna octombrie 2019, se va desfășura cel de-al XVIII-lea Congres al Societăţii Române de Oftamologie. Vă rugăm să ne spuneţi ce noutăţi de investigare și tratament oftamologice vor fi prezentate în cadrul acestui congres?
Oftalmologia este un domeniu în care apar constant noi modalităţi de diagnostic și noi posibilităţi de tratament. În cadrul congresului de la Sinaia vom încerca să le adresăm și să le discutăm cu somităţi din lumea oftalmologiei, atât din România, cât și din străinătate.
Un astfel de exemplu este tehnica Presbyond, o nouă tehnică laser pentru tratarea presbiopiei. Sunt centre oftalmologice în ţară cu rezultate remarcabile, iar altele într-o evoluţie deosebită, în sensul că pacientul nu trebuie să vină la Bucuresti pentru rezolvarea unei probleme.
Aţi fost ales președintele Societăţii Române de Oftamologie pentru două mandate. Care au fost principalele realizări de când sunteţi președinte?
Într-adevăr, am fost onorat să fiu ales pentru 2 mandate ca președinte al SRO. Sper că în acest timp am reușit, ca societate, să stimulăm și ajutăm noua generaţie de oftalmologi și să îi ghidăm în această comunitate a oftalmologilor.
De asemenea, susţinem cu desăvărșire progresul oftalmologiei și ne mândrim și ne inspiră medicii oftalmologi care aspiră întotdeauna spre mai bine, care fac inovaţii în diagnostic și tratament.
Veţi candida pentru funcţia de Președinte al Societăţii Române de Oftamologie și pentru următorii patru ani?
Este o decizie grea! Când am fost ales, a fost o iniţiativp a colegilor pe care am apreciat-o și respectat-o, nu a fost ideea mea.
Cum apreciaţi relaţile dintre Societatea Română de Oftalmologie și Societatea Maghiară de Oftalmologie?
Colaborarea este foarte bună, nu numai la nivel de societate, ci la nivel colegial. La nivelul societăţii noastre, Simpozionul Româno-Maghiar de la Congresul Naţional de la Sinaia este foarte apreciat. Dar sunt și alte colaborări foarte utile și practice.
Reprezentaţi România la cele mai importante congrese oftamologice din Europa. Cum credeţi că sunt metodele de investigare și tratament în domeniul oftamologic de care beneficiem în România în comparaţie cu tehnicile utilizate în alte ţări?
Din punct de vedere al tehnologiei, în România, avem la dispoziţie aparatură performantă de ultimă generaţie, tehnici chirurgicale și laser de înaltă performanţă si, cel mai important, medici extrem de talentaţi și interesaţi de viitorul oftalmologiei, care susţin progresul tehnologiei și ţin pasul cu el. Îmbunătăţiri pot fi în unele domenii cum sunt oncologia oculară, inflamaţiile oculare, transplantul de cornee etc.
Aţi ales să vă practicaţi meseria în clinica dvs. privată Ama Optimex, renunţând a mai practica și în spitalele de stat. Care erau problemele cu care va confruntaţi în spitalele din România?
Decizia de a practica doar în privat nu a ţinut de dificultăţi întâmpinate în spitalele de stat. Am lucrat într-un spital deosebit, Spitalul Militar Central, cu multiple satisfacţii. Am luat această decizie pentru că mi-a permis să petrec mai mult timp cu familia, cu sprijinul căreia și alături de care am deschis clinica Ama Optimex.
Ca și avantaje ale practicii în privat, aș putea menţiona posibilitatea de a ne dota cu aparatură fără aprobări ce necesită lungi perioade de timp și de a avea acces la tehnici chirurgicale și laser de care nu dispun multe instituţii medicale din România. Un alt avantaj major este îmbunătăţirea comunicării cu pacientul și posibilitatea de a personaliza tratamentul în funcţie de nevoile fiecăruia.
Cum vă simţiţi în urma unei intervenţii dificile după ce redaţi vederea unui pacient?
Este greu de descris! E un lucru minunat să simţi entuziasmul și bucuria unei persoane a cărei vedere s-a îmbunătăţit dramatic după o intervenţie și a cărei calitate a vieţii a crescut considerabil în acest fel. Mă bucură fiecare rezultat, fiecare zâmbet și fiecare „Mulţumesc”. Și mă întristez când pacientul nu e bine!
Pentru tratarea miopiei la copii, există posibilitatea unei intervenţii chirurgicale înainte de vârsta de 18 ani ? Credeţi că sportul de performanţă influenţează negativ această problemă la copii?
Când vorbim despre copii, orice intervenţie în scop refractiv trebuie bine analizată. În general, valoarea dioptriilor se stabilizează în jurul vârstei de 18-22 ani, de aceea se evită pe cât posibil o intervenţie până la această vârstă; sigur, se poate realiza, dar riscul de regresie a dioptriilor este mult mai mare.
În ceea ce privește sportul de performanţă, e dificil de stabilit efectul acestuia asupra evoluţiei dioptriilor. Nu neapărat sportul este cel care influeţează modificările de dioptrii, ci puseele de creștere ale oricărui adolescent, pusee de creștere ce modifică lungimea și forma ochilor și astfel pot determina creșterea viciilor de refracţie. Este adevărat că un copil sau adolescent cu miopie mare ar trebui să evite anumite activităţi precum săriturile în piscină cu capul înainte sau diverse sporturi mai agresive datorită riscului de dezlipire de retină.
Cum este să lucraţi împreună cu soţia, fiul și nora dumneavoastră? Există opinii diferite în rezolvarea cazurilor sau vă completaţi?
Ama Optimex a început ca un proiect de familie și s-a dezvoltat progresiv, adăugând din ce în ce mai mulţi membri. Suntem cu toţii o mare familie și ne desfășurăm activitatea foarte bine împreună.
Când avem câte un caz mai complicat sau controversat, avem avantajul de a putea discuta între noi, medicii, pentru a lua o hotărâre. Bineînţeles, există opinii diferite în anumite cazuri legate de diagnostic și tratament, dar nu duc la divergenţe, ci la discuţii în vederea alegerii celei mai bune variante pentru pacient.
Faptul că lucrăm împreună, eu și fiul meu, este clar un mare avantaj.
În încheiere, vă rugăm să transmiteţi o recomandare pentru colegii dumneavoastră care vor participa la al XVIII lea Congres al Societăţii Române de Oftamologie.
Vă așteptăm la Congresul Naţional de la Sinaia, cu inovaţii, informaţii și invitaţi de excepţie care vor împărtăși din experienţele lor!