spot_img

Interviu: Dr. Claudia Ordeanu – Președinte Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală

 

Dr. Claudia Ordeanu

  • Președinte Societatea Română de Radioterapie
    și Oncologie Medicală

 

„Alinierea României la standardele internaţionale a depins şi depinde în continuare de finanţarea din domeniu”

 

Ce noutăţi vor fi dezbătute, din punct de vedere oncologic, la cele două congrese ce se vor desfăşura împreună şi anume cel de-al XXIX-lea Congres Anualal Societăţii Române de Radioterapie şi Oncologie Medicală şi cel de-al VI-lea Congres Naţional de Oncologie şi Radioterapie al Federaţiei Societăţilor Române de Cancer?

Cele două congrese din perioada 17-19 Octombrie2019, organizate la Cluj, reprezintă un moment deosebit de important al oncologiei româneşti. Desfăşurarea acestora constituie unul dintre proiectele noastre de specială însemnătate medicală, ştiinţifică şi practică, care asigură ample dezbateri profesionale pe probleme precise, examinate în profunzime şi cu promptitudine, prin solidarizarea continuă a cercetătorilor şi practicienilor implicaţi în problematica oncologică; reunind forţele principalelor centre oncologice din Romania, precum şi numeroşi oncologi străini, aceste manifestări, care au loc bienal, ne oferă şansa să ne împărtăşim cunoştinţele, experienţa personală şi noutăţile apărute într-un cadru mai larg, la nivel naţional, cu participări internaţionale, oferind totodată şi tinerei generaţii accesul la ultimele noutăţi şi posibilitatea de a învăţa de la cei mai buni din domeniu. Noutatea în acest an constă în organizarea a două sesiuni de dezbateri dedicate cancerului de sân şi cancerului de col uterin, care ocupă locul I, respectiv, al III-lea, ca incidenţă, în numărul total de cazuri înregistrate la femeile din România. De asemenea, este pentru prima dată când principalele centre de radioterapie din România îşi vor prezenta experienţa sub forma unei sesiuni consacrate acestor maladii. Vor fi totodată sesiuni interactive multidisciplinare închinate cercetării şi chirurgiei oncologice, care vor încerca să răspundă principalelor probleme oncologice din România.

Un alt subiect dezbătut va fi imunoterapia, cel mai dinamic aspect al terapiilor oncologice, intrat foarte recent la noi ca tratament oncologic.   În cadrul acestui Congres vor participa lectori renumiţi din ţări dezvoltate ale UE, precum Franţa, Austria, Germania, Marea Britanie, Danemarca. Mă bucur să vă împărtăşesc că am beneficiat de sprijinul tuturor celor implicaţi în organizarea acestor evenimente ştiinţifice, pentru că principalul rol al preşedintelui este acela de a organiza congresul anual al societăţii, de a asigura colaborarea cu societăţile internaţionale de radioterapie şi oncologie medicală, cu universităţile şi cu reprezentanţi ai industriei farmaceutice şi de aparatură medicală.

Congresul va fi precedat de un curs la care dvs. sunteţi coordonator „Îngrijirea paliativă a pacientului oncologic”. Ce puteţi să ne spuneţi despre acest curs?

Îmi face plăcere să vă informez că avem o consecvenţă şi o continuitate în organizarea unui curs pentru asistenţii şi tehnicienii medicali implicaţi în tratamentul cancerului. Tema aleasă este în funcţie de problemele cu care ne confruntăm cel mai des în practica curentă. Lectorii vin să răspundă întrebărilor multiple, să ofere soluţii, toate acestea într-un cadru colegial. Aceştia sunt din domenii diferite, precum radioterapia, chimioterapia, terapie intensivă; în anul acesta, s-a alăturat echipei noastre multidisciplinare şi un reprezentant al bisericii, maladia oncologică necesitând un tratament complex, medical, psihologic, spiritual. Sperăm ca de fiecare dată să avem o participare numeroasă şi un impact pozitiv.

Credeţi că experienţa medicală, posibilităţile practice de cercetare, posibilităţile de aplicare şi finanţare a tratamentelor vor alinia România din punct de vedere medical la cerinţele şi standardele acestor ţări?

Înainte de toate, medicina înseamnă ani grei de pregătire şi o muncă asiduă în folosul pacientului, o viaţă dedicată vindecării acestuia. Efortul continuu, responsabilitatea fiecăruia dintre noi, alături de cooperarea eficientă şi interdisciplinară asigură un tratament de calitate. Cercetarea în România depinde foarte mult de proiecte şi de finanţări. În ultimii ani, lucrurile au fost într-o continuă schimbare şi evoluţie, astfel că, prin cercetare şi pregătire, am ajuns să avem un procent mare de pacienţi cu şanse reale de vindecare. În lupta medicilor împotriva cancerului, obiectivul principal spre care tinde fiecare cercetător angrenat în tratamentul multidisciplinar al cancerului este reprezentat de cercetarea fundamentală. Chiar dacă aceasta se face doar în ţările foarte avansate, infrastructura existent în ţara noastră este la nivel european. Alinierea României la standardele internaţionale a depins şi depinde în continuare de finanţarea din domeniu. Aici ar trebui multiplicate eforturile.

Credeţi că ar exista mai multe beneficii, atât pentru cercetarea oncologică, cât şi pentru tratarea pacienţilor cu diferite tipuri de cancer dacă societăţile oncologice din România ar colabora mai mult?

Cu foarte multă muncă şi printr-o continuă colaborare, sunt convinsă că societăţile profesionale ar putea avea un aport mai consistent în domeniu. Lucrurile bune se înfăptuiesc în timp şi cu răbdare, de aceea trebuie să fim uniţi şi să luptăm împreună împotriva acestei maladii.

În urma cercetărilor doctorale realizate în domeniul onco-ginecologiei, care sunt realizările ştiinţifice importante în domeniul acestui tip de cancer?

Problematica afecţiunilor din sfera gineco-oncologică în România, din punctul de vedere al prevenţiei, al diagnosticului, al tratamentului, cât şi în ceea ce priveşte impactul social al acestor forme de cancer reprezintă o problemă de sănătate publică, în care de primă însemnătate sunt cercetarea de specialitate,informaţia exhaustivă, continuu actualizată, practica medicală curentă, dar, desigur, poate îngloba şi activităţi de cercetare doctorală. Esenţiale sunt discuţiile între medicii implicaţi în această patologie, prezentarea ultimelor noutăţi ştiinţifice cu privire la cancerele din sfera ginecologică, care reprezintă baza pentru identificarea celor mai bune strategii. Educaţia şi prevenţia primară reprezintă soluţia rezolvării acestei importante probleme sociale. În ceea ce priveşte managementul afecţiunilor gineco-oncologice, progresele au fost uriaşe, în urma introducerii tehnicilor moderne de radio-chimioterapie; astfel, s-a ajuns la o supravieţuire pentru stadiile avansate de până la 75% la 5 ani, ceea ce înseamnă că 75 de paciente din 100 supravieţuiesc  5 ani. Ţinta este să ajungem la o supravieţuire de 90% la 5 ani pentru stadiile avansate, situaţie conformă rezultatelor principalelor centre oncologice europene.

Ce presupune tratamentul multidisciplinar al tumorilor canceroase?

Tratamentul cancerului implică o echipă multidisciplinară care să aibă acelaşi scop: vindecarea pacienţilor. Cred că una dintre cele mai eficiente conduite medicale este prezentarea fiecărui caz în faţa unei comisii multidisciplinare, dedicată principalelor localizări tumorale. Această practică este unul dintre beneficiile stagiilor efectuate în principalele centre oncologice din străinătate. Din punctul de vedere al tratamentelor, este dificil să deducem concluzie definitivă, dar ce putem spune la ora actuală este că acestea respectă şi sunt în concordanţă cu protocoalele terapeutice internaţionale ESTRO, ESMO şi ESGO. Cu certitudine putem spune ca lucrurile sunt într-o continuă dinamică şi îmbunătăţire.

 Credeţi că în următorii ani, rata mortalităţii datorate depistării tardive a cancerului pentru pacienţii din România va scădea datorită progreselor medicale în domeniul oncologiei?

Lipsa unei educaţii şi a unor programe la nivel naţional în ceea ce priveşte depistarea cancerului, precum şi frica de un diagnostic uneori incurabil, face ca pacienţii din România să se prezinte extrem de târziu la medic. Stadiile sunt în general avansate, drept consecinţă, posibilităţile terapeutice sunt mai limitate,iar rezultatele mai slabe, comparativ cu cele ale stadiilor incipiente. Cu tristeţe recunoaştem că România ocupa locul I în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin; în ceea ce priveşte cancerul de sân, acesta reprezintă şi el o problemă majoră de sănătate publică, fiind prima cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta între 15 şi 49 de ani. Progresele terapeutice, tehnicile sofisticate de radioterapie şi chirurgie, imunoterapia, terapia ţintită, toate au asigurat un control local mai bun al tumorii. Spre ceea ce tindem însă este depistarea precoce, tratamentul stadiilor incipiente, când supravieţuirea poate ajunge până la 95%. Cred că aceasta este principala luptă pe care trebuie să o ducem în ţara noastră. Dar aceasta depinde în cea mai mare măsură de controale medicale coordonate, dar şi de prezentarea pacientelor la primele semne suspecte.

 Care credeţi că va fi, în viitor, mersul oncologiei şi radioterapiei româneşti?

Cursul este unul ascendent; avem mai multe centre, mai mulţi medici, fizicieni, personal medical specializat, dar şi mai mulţi pacienţi faţă de acum 10 ani. În 2018 erau de 3 ori mai multe centre de radioterapie şi de 4 ori mai multe acceleratoare liniare, de 4 ori mai mulţi fizicieni şi de 3 ori mai mulţi tehnicieni de radioterapie comparativ cu anul 2015. Cu toate acestea, conform normelor europene, România asigură doar 35,7% din necesarul de acceleratoare liniare.

Îmi place să fiu optimistă şi să cred că următorii ani vor avea aceeaşi evoluţie ascendentă, România reuşind să se alinieze la standardele europene.

Ce aşteptări aveţi la finalul celui de-al XXIX-lea Congres Anual SRROM?

Pentru fiecare dintre noi, organizarea unui astfel de congres reprezintă o provocare, o luptă contra cronometru. Câştigul profesional consistent este cel care ne motivează, iar împărtăşirea experienţei într-un cadru organizat al dezbaterilor este principalul motiv al unei astfel de manifestări. Sper ca evenimentul să răspundă aşteptărilor tinerei generaţii, având lectori atât din ţară, cât şi din străinătate, cu vastă experienţă şi care vor prezenta subiecte extrem de interesante. Locaţia aleasă, cu înaltă încărcătură academică, tema congresului, precum şi bucuria întâlnirii cu excelenţele profesionale din cadrul oncologiei româneşti şi nu numai, reunite într-o atmosferă de caldă prietenie, sper să asigure contextul reuşitei întregului eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst