spot_img

Interviu Prof. dr. Călin Petru Tătaru

 

Prof. dr. Călin Petru Tătaru

  • Președintele Societăţii Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă

 

„Din fericire oftalmologia este o specialitate ce se poate compara pentru orice tip de intervenţie chirurgicală cu orice ţară din lume”

 

În perioada 13-16 iunie 2019 a avut loc cel de-al VI-lea Congres al Societăţii Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă, cu participare internaţională și Conferinţa Anuală a Societăţii Române Retină. Care au fost punctele forte ale celor două manifestări?

Anul acesta ne-am bucurat de o participare foarte mare: 460 medici specialiști/primari, 150 medici rezidenţi, 60 asistente, 30 firme medicale expozante cu 150 reprezentanţi, 20 jurnaliști.

Deoarece la nivel internaţional, luna iunie a fost dedicată cataractei am hotărât, împreună cu comitetul știinţific al congresului, ca agenda congresului să reflecte acest subiect. S-au combinat experienţa acumulată şi noutăţile din domeniu (tehnici chirurgicale, echipamente), astfel încât calitatea știinţifică a acestui eveniment a fost garantată.

Ne adunăm în fiecare an să învăţăm şi să ne bucurăm de o combinaţie între informaţii legate de noile tehnologii şi evenimente de tip work-shop/wet-lab/hands-on pentru chirurgia cataractei. Chirurgii de renume din ţară şi invitaţii străini i-au învăţat pe tinerii specialiști tainele unei operaţii reușite.

Secţiunile de cazuri clinice evaluate interactiv de toţi profesioniștii din sală,  cazuri dificile – așa numitele “coșmaruri în oftalmologie”, controverse din practica oftalmologică au demonstrat că rămân piese de rezistenţă în program.

Tinerii rezidenţi şi specialiști au beneficiat de o sesiune de 10 cursuri în care au aflat de la chirurgi cu multă experienţă informaţii legate de explorările funcţionale, diagnosticarea şi conduita în cadrul operaţiilor de cataractă sau retină.

 

Ce veţi pregăti medicilor pentru anul 2020 referindu-ne la această manifestare?

Ne vom strădui să aducem în faţa specialiștilor români, toate noutăţile din acest domeniu astfel încât cei prezenţi la congres să înveţe din experienţa multor lectori români sau invitaţi străini.

Vor rămâne în lista noastră de invitaţi, specialiști în domeniul oftalmologiei, medici dar şi specialiști implicaţi în cercetare, care vor prezenta noutăţile în domeniu, preocupările și produsele inovatoare de ultimă generaţie.

Cu siguranţă tot ce se va lansa la congresele internaţionale ESCRS 2019 ( Septembrie 2019), AAO ( Octombrie 2019), ASCRS ( Iunie 2020) va fi prezent şi la SRCCR 2020. Avem o excelentă colaborare cu companiile care activează în domeniu şi stabilim împreună zonele de interes.

 

Cum vedeţi interesul tinerilor medici faţă de acest eveniment? Cum susţine Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă tinerii rezidenţi?

Tinerii medici, chirurgi cu mai multă experienţă sau în curs de formare, şi-au găsit întotdeauna subiecte interesante în agenda congreselor SRCCR.

Cursuri teoretice dar şi multe sesiuni hands-on sunt organizate de companiile partenere SRCCR sub directa îndrumare a comitetului știinţific.

SRCCR a avut în fiecare an facilităţi financiare pentru rezidenţi, taxe reduse de participare la congres.

 

În 2014 Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă s-a afiliat la ESCRS. Care au fost beneficiile acestei afilieri și ce proiecte comune vizaţi pentru viitor?

La primul congres SRCCR am susţinut „Academia ESCRS”, având ca invitaţi reprezentanţi de seamă ai acestei organizaţii. În fiecare an au răspuns invitaţiei noastre colegi din străinătate, care au susţinut cursuri practice şi teoretice privind ultimele noutăţi în domeniu prezentate la nivel mondial.

De asemenea, ne dorim, timid, să organizăm o sesiune de iarnă a ESCRS, așa cum au făcut în ultimii ani societăţile omoloage din Serbia, Grecia, Slovenia, Turcia. Este un proiect important pentru noi şi sperăm să îl putem îndeplini la un moment dat cu sprijinul ESCRS.

 

Privind în ansamblu afecţiunile oculare, care consideraţi că este cea mai frecventă, având în vedere ritmul de viaţă alert?

Nu cred că ritmul de viaţă alert este “agentul” afecţiunilor oculare.

O statisticã din anul anterior spune cã 70% dintre românii de peste 60 de ani nu merg la control oftalmologic o datã pe an, așa cum recomandã medicii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cel puţin unul din doi vârstnici este afectat de cataractă. Afecţiunea poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalenţa crescând odată cu vârsta, ea fiind principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri).

 

Realizaţi operaţii dintre cele mai complicate pentru a îmbunătăţi sau restabili vederea pacienţilor. În ce stadiu consideraţi că se află chirurgia oculară din România comparativ cu alte ţări?

Din fericire oftalmologia este o specialitate ce se poate compara pentru orice tip de intervenţie chirurgicală cu orice ţară din lume. Multe clinici private dar şi spitale de stat au dotarea tehnică atât pentru blocul operator cât şi pentru explorările funcţionale.

Experienţa medicilor români e consistentă şi chiar dacă sunt doar 250 de chirurgi în ţară, pacienţii români sunt pe mâini bune.

 

În ce măsură sunt decontate în România intervenţiile din aria chirurgie refractive? Ce ar trebuie făcut pentru a îmbunătăţii situaţia?

Colaborarea cu CNAS în domeniul intervenţiilor chirurgicale acoperă zona unor afecţiuni medicale – cataractă, afecţiuni retiniene, glaucom, oculoplastii, strabism.

Aceste operaţii nu au costuri ridicate, presiunea financiară în colaborarea cu CNAS nu este importantă. De exemplu, doar 5% din cristaline artificiale utilizate în totalul operaţiilor de cataractă din România ( pe parcursul unui an) sunt decontate de stat.

Chirurgia refractivă este considerată o chirurgie “cosmetică” şi nu este decontată de asigurările medicale de bază în niciun stat european. Poate asigurările private vor acoperi în viitor acest segment.

 

În încheiere vă rugăm să transmiteţi un mesaj colegilor dumneavoastră.

Având în vedere data interviului, le doresc tuturor o vacanţă cât mai placută și interesantă care să le permită o revenire cu forţe proaspete la activitatea cotidiană.

Totodată îi invit să participe în număr cât mai mare la activităţile stiinţifice din toamna aceasta şi aici mă refer atât la Congresul Societăţii Europene de Cataractă și Chirurgie Refractivă din septembrie de la Paris cât și la  Congreresul Societăţii Române de Oftalmologie din octombrie de la Sinaia.

În avanpremieră aș dori să anunţ faptul că al VII-lea Congres al societăţii noastre va avea loc între 18 – 21 iunie 2020 posibil în aceeași locaţie cu tentă estivală.

Folosesc acest prilej pentru a invita pe toţi colegii mei să fie activi și să propună teme și subiecte de discuţii așa cum își doresc pentru ca și manifestările locale să se poată ridica la nivelul celor internaţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Abonamente Medica
icmed
Karl Storz

Medinst