spot_img

Interviu: Prof. dr. Lucian Miron – Președintele Comitetului de Organizare CONFER 2019

Prof. dr. Lucian Miron

  • Președintele Comitetului de Organizare CONFER 2019

„Omenirea se găseşte în faţa unei probleme de sănătate critice: în următoarele decade, cancerul va deveni  cea mai importantă boală mondială”

 

Ca fi în fiecare an, în luna noiembrie va avea loc la Iași o nouă ediţie a Conferinţei CONFER. Ce ne puteţi spune cu privire la elementele de noutate ale evenimentului?

Într-adevăr şi anul acesta în perioada 21-24 noiembrie, va avea loc la Iaşi Conferinţa oncologică „CONFER 2019”, ediţia VIII-a, care îşi propune să continuie tradiţia abordului pluridisciplinar a cancerului: oncologie medicală, chirurgie, radioterapie, hemato-oncologie, biologie tumorală, medicină paleativă. CONFER a devenit o platformă de prim rang nu numai pentru prezentarea noilor progrese în domeniul oncologei ci și pentru oportunităţi a crea relaţii profesionale. Bazându-se pe succesul conferinţelor anterioare, CONFER 2019 a devenit una dintre cele mai reprezentative evenimente ştiinţifice naţionale care reuneşte toate specialităţile, clinicieni şi cercetători în domeniul cancerului. Această conferinţă realizează forumul ideal pentru a discuta cele mai recente progrese în domeniul oncologiei fundamentale şi clinice, pentru a le pune în context și a oferi soluţii în tratamentul pacienţilor cu cancer.

Tematica Conferinţei de anul acesta va fi: “Progrese, direcţii și perspective în tratamentul cancerului”. Care sunt progresele, direcţiile și perspectivele în tratamentul cancerului?

Programul CONFER 2019 a continuat să evolueze anual prin diversitatea temelor, abordate, implicând o mare varietate de specialişti înrolaţi în lupta contra cancerului: oncologii medicali, chirurgi, radioterapeuţi, hematologi, imagişti, anatomo-patologi, geneticieni, imunologi, asistente medicală ca şi alţi mulţi profesionişti implicaţi în managementul complex al pacientilor cu cancer! Ne propunem şi anul acesta să prezentăm toate progresele semnificative în biologia şi tratamentul cancerului apărute în anul 2019, concentrând subiectele pe oncologie medicală, chirurgie, radioterapie, hemato-oncologie, terapii paliative în cancer şi biologie tumorală. În cadrul CONFER se decernează anual un premiu de excelenţă unei personalităţi cu merite recunoscute în domeniul luptei contra cancerului şi deasemenea au loc lansări de carte oncologică, alături de dezbateri, cursuri precongres, mese rotunde şi controverse pe teme oncologe. Şi în acest an, acestea vor fi prezente!

Specialiștii din domeniul oncologiei spun că în ultimii ani, lupta știinţei cu cancerul înregistrează progrese remarcabile, dar nu reușește încă vindecarea pacienţilor care se află în stadii avansate.

Cancerul tinde sa devina o problema planetară implicând nu numai o profundă suferinţă umană ci și o presiune în creştere asupra sistemelor de sănătate. Cancerul reprezintă un grup heterogen de boli caracterizate prin creșterea necontrolată, invazia locală și diseminarea celulelor de la nivelul ţesutului de origine sau primar spre alte sedii ale organismului. Suntem astăzi capabili să vindecăm cancerele în stadiile I şi II de cancer dar capacitatea celulelor maligne de a disemina la distanţă în ţesuturi și organe (metastazare) transformă cancerul dintr-o boală de organ într-o patologie sistemică, ceea ce motivează includerea terapiilor sistemice în managementul cancerului şi reprezintă dificultatea principală în a identifica şi distruge toate celulele maligne diseminate în organism, ceea ce reprezintă caracteristica tumorală a stadiile III şi IV care sunt dificil de vindecat.

Ce lipseşte pentru a vindeca 100% din cancere?

O întrebare de premiu Nobel! Cercetările de biologie tumorală au scos în evidenţă complexitatea uriaşă a universului biologic a celulei maligne, care să reţinem, îşi are originea în celula normală! Celula malignă prezintă o serie de „ capacităţi” miraculoase care o fac aproape de neânvins (este o celulă nemuritoare care proliferează continuu, înşeală sisteml imun, îşi induce propria reţea vasculară prin care se hrăneşte, capăta rezistenţă la toate terapiile actuale inclusiv la terapii moleculare ţintite şi imunoterapie, colonizează la distanţă ţesuturile şi organele vitale!). Atunci când ştiinţa medicală va putea prin terapiile disponibile să bloccheze toate aceste „capacităţi” ale celulei maligne ne vom apropia de momentul prin care vom câştiga războiul contra ancerului!

Ce părere aveţi despre rata mortalităţii crescute, în rândul tinerilor, datorită acestei boli?

Cancerul apare, din păcate şi la vârstele tinere. Sunt unele cancere precum leucemiile, limfoamele, tumori cerebrale, sarcoamele osului şi altele care sunt mai frecente la vârstele tinere. La această categorie de vârste este implicat factorul genetic adică moştenirea familială. La persoanele cu antecedente semnificative de cancer, măsurile de profilaţie şi de conduită ar trebui aplicate mai precoce. Nu se poate afirma “o rată a mortalităţii mai crescute la tineri”. Mult cancere ale tânărului, deşi agresive pot fi tratate cu mai mult succes decât la vârstnici!

Credeţi că boala “cancerul” poate fi prevenită?

Omenirea se găseşte în faţa unei probleme de sănătate critice: în următoarele decade, cancerul va deveni cea mai importantă boală mondială. Către anul 2020, cancerul va depăşi bolile cardio-vasculare, devenind ucigaşul numărul unu, cu o tendinţă de dublare a numărului cazurilor şi deceselor în anul 2030. Actual, cancerul omoară mai multe persoane decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc, fiind responsabil de 7,9 milioane de decese în anul 2007, din care 72% în ţările în curs de dezvoltare. Cancerul continuă să reprezinte o problemă globală ce determinând circa 12,5% din toate decesele în întreaga lume.

90% din cancerele umane se datorează factorilor exogeni (externi organismului) dintre care cei mai importanţi aparţin “stilului de viaţă” (dintre care fumatul şi dieta sunt cei mai importanţi!). Acţionând preventiv numai asupra fumatului şi a alimentaţei am putea preveni apariţia a 65% dintre cancerele actuale!

În ce punct a ajuns cercetarea în domeniul cancerului?

Patologia oncologică impune cunoştinţe solide din toate ramurile medicinii bazate pe noţiuni de biologie tumorală, genetică şi imunologie. Tratamentul cancerelor a evoluat spre modalităţi terapeutice şi metode tot mai complexe. Progresele în domeniul oncologiei sunt spectaculare. Deşi progresele terapeutice au marcat o creştere semnificativă a ratelor de supravieţuire, noile terapiile revoluţionare asociază şi un spectru crescut de toxicităţi care reclamă o supraveghere şi o terapie paliativă complexă care impunând ca o necesitate permanentă de informare a medicului oncolog implicat în lupta contra CANCERULUI.

În ultimii trei ani s-a remarcat apariţia pe scena cancerului a imunoterapiei. Cum vedeţi viitorul bolnavilor de cancer prin introducerea acestei terapii?

 Progresele în domeniul terapilor sistemice în cancer este spetaculos! Pe măsură ce biologia tumorală descifrează “secretele” univesului biologc al celulei maligne, asistăm la o avalanşă de noi medicaţii oncologice. Imunoterapia utilizează activarea sistemului imun pentru a lupta contra cancerului! Imunoterapia presupune utilizarea unor agenţi biologici care acţionează asupra mecanismelor naturale de apărare ale organismului împotriva tumorii, şi/sau substanţe implicate în diferenţierea, proliferarea şi activitatea celulelor imune.

 Terapia imună este la ora actuală o terapie “ în expansiune” în oncologie” dar aceceasta presupune indicaţii corecte şi cunoaşterea efectelor secundare asociate acestei terapii. Imunoterapia nu este încă indicată tuturor pacienţior cu cancer deoarece nu a probat încă eficacitate în toate localizările asociind şi efecte secundare care trebuie atent manageriate!

Din fericire, în cancer avem la ora actuală un arsenal terapeutic complex din ce în ce mai complex, reprezentat de terapiile moleculare ţintite, imonoterapie şi altele iar viitorul cu siguranţă ne va aduce şi alte noi terapii.

Ce reprezintă tratamentul multidisciplinar în terapia oncologică?

Cancerul este un exemplu în care echipa pluridisciplinară joacă un rol esenţial în prevenţia, diagnosticul, stadializarea, tratamentul şi supavegherea pacientului oncologic! Astăzi cancerul nu poate fi tratat numai de o singură specialitate medicală fie aceasta şi Oncologie Medicală! Este nevoie de chirurgi, radioterapeuţi, oncologi medicali. Decizia terapeutică trebuie luată în echipa multidisciplinară care este obligatorie în toate centrele oncologice.

Care sunt provocările cu care vă confruntaţi în prezent în patologia cancerului?

Comparativ cu alte specialităţi tradiţionale, oncologia este o ramură tânără, dinamică şi progresistă care abandonează rapid legăturile cu dogmele trecutului.

Practica oncologiei continuă să fie un domeniu în evoluţie rapidă. Volumul de cunoştiinţe în studiul cancerului creşte foarte rapid în comparaţie cu oricare altă disciplină medicală. Provocarea majoră o reprezintă la ora actuală a face faţă volumului mare de informaţii din domeniul oncologiei şi a aduce cât mai rapid aceste progrese la patul bolnavului cu cancer.

În închiere vă rugăm să transmiteţi un mesaj colegilor dumneavoastră.

Colegilor mei oncologi medicali: “nu trebuie să uităm de ce am ales această specialitate medicală: să ajutăm pacienţii cu cancer iar faptul că în administrarea terapiilor sistemice, ghidurile terapeutice sunt numai orientative, raţionamentul şi flerul medical fiind cu mult mai importante face ca Oncologia Medicală să fie nu numai o ştiinţă dar şi o artă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst