Comparativ cu tehnicile imagistice convenţionale focalizate pe aspectele morfologice, IRM multiparametrică a cancerului de prostată oferă informaţii funcţionale care îmbunătăţesc considerabil detecţia şi caracterizarea leziunilor focale, contribuind astfel la alegerea strategiei terapeutice optime.
Dintre modalităţile imagistice utilizate în managementul cancerului de prostată, doar IRM oferă atât rezoluţia spaţială cât şi contrastul tisular necesare pentru o caracterizare precisă a leziunilor.
Protocoale IRM de prostată multiparametrice (T2WI, DCE, DWI, spectroscopie) permit evaluarea: morfologiei, perfuziei lezionale,densității tisulare (DWI cu evaluarea hărţii ADC) și a metabolismului (spectroscopia RM).
T2 – weighted fast-spin eco achiziţionată în planuri multiple este componenta de bază a examinării multiparametrice IRM. Prostata prezintă de multe ori la vârstnici un aspect heterogen al glandei centrale (datorită hiperplaziei benigne și/sau modificărilor inflamatorii) care face dificilă detecția precoce a leziunilor maligne prin examinarea ecografică. IRM aduce informații suplimentare ecografiei prin capacitatea excelentă de vizualizare a arhitecturii zonale prostatice și a leziunilor de mici dimensiuni. Imaginile de înaltă rezoluţie T2 ponderate oferă cea mai bună evaluare a morfologiei prostatei, a marginilor şi a structurii interne. Diferențierea dintre zona periferică și glanda centrală (cu zonă centrală și zonă de tranziție) este esențială pentru localizarea precisă a leziunii. Variațiile intensității semnalului pe achiziția T2 datorate unor factori precum atrofia, episoadelor inflamatorii anterioare, hemoragiei secundare biopsiei, leziunilor mici sau low-grade fac dificilă caracterizarea. Secvențele IRM funcționale (DWI, DCE) completează informația adusă de achiziția T2WI facilitând caracterizarea mult mai precisă a leziunilor.
DWI (Diffusion Weighted Imaging) – tehnică funcțională recent IRM, care oferă informații despre microstructura țesuturilor și despre integritatea membranelor celulare, joacă azi un rol din ce în ce mai important în imagistica oncologică. DWI investighează difuzia apei la nivel celular, oferind informații funcţionale esențiale despre țesuturi. DWI caracterizează leziunile infracentimetrice și modificările intraparenchimatoase, înainte ca acestea să fie vizibile în secvenţele convenţionale (morfologice).
DWI oferă evaluări calitative şi cantitative – coeficientul aparent de difuzie (ADC) – utile în diagnosticul diferenţial al leziunilor intraparenchimatoase. În comparație cu un chist, o tumoră va prezenta pe imaginile DWI o restricție de difuzie mai mare, deoarece membranele intacte ale celulelor tumorale împiedică mișcarea liberă a moleculelor de apă. Pe hărțile ADC, tumorile prezintă valori scăzute ale coeficientului de difuzie și se evidențiază ca arii de intensitate mai scăzută a semnalului comparativ cu țesuturile normale. Valorile cantitative ale ADC pot ajuta la caracterizarea leziunilor și au aplicații în evaluarea răspunsului la terapie. Hărțile ADC și imaginile DWI trebuie interpretate întotdeuna în corelație cu imaginile anatomice IRM convenționale. Fuziunea dintre imaginile DWI şi T2-WI este capabilă să caracterizeze atât tumorile maligne cât și relațiile anatomice de vecinătate.
DCE (Dynamic Contrast Enhanced) implică achiziția de imagini secvențiale în timpul trecerii agentului de contrast prin țesuturile de interes. Intensitatea captării agentului de contrast este corelată cu densitatea vasculară din țesut, în timp ce rata și wash-out-ul agentului de contrast este corelată cu factori angiogenici precum densitatea capilară și factorul de creștere vasculară endotelială. Oferind informații despre perfuzia tumorală și permeabilitatea capilară, DCE are capacitatea de a caracteriza noninvaziv vascularizația țesutului tumoral, inclusiv răspunsul la terapia antiangiogenică.
IRM de prostată multiparametric aduce informații substanțiale depre leziunile focale de prostată precum: localizare, caracterizare, volum tumoral, grad de agresivitate și stadializare. Informațiile obținute sunt utile în ghidarea biopsiei și contribuie esențial la stabilirea strategiei terapeutice optime.
IRM permite caracterizarea de finețe a leziunilor prostatice conform unei scale de gradare de la benign la malign, cu impact în decizia terapeutică (monitorizare, radioterapie, intervenție chirurgicală totală sau parțială).
IRM este metoda imagistică cu cea mai mare sensibilitate în evaluarea extensiei locale a tumorii (informație necesară pentru planning-ul terapeutic).
IRM permite localizarea leziunilor suspecte și ghidarea biopsiei în arii mai dificil de abordat pe cale intrarectală (cancere inferioare, cancere ventrale).
Echipa medicala MEDINST Diagnostic
Româno-German
Medinst Diagnostic Româno-German funcționează din anul 1997 în cadrul Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București.