Examinarea prin rezonanță magnetică permite identificarea originii în cazul tumorilor pelvine, inclusiv a celor insuficient caracterizate ecografic. În cazul chistelor, dermoide, endometrioamelor sau fibroamelor uterine (cele mai frecvente patologii care mimează ecografic patologia malignă) IRM permite, prin detecția componentelor grăsoase, sangvine sau fibroase intratumorale, un diagnostic de încredere.
În cazul leziunilor chistice solide anexiale la pacientele tinere cu markeri tumorali ușor crescuți cu aspect ,,borderline” (cu suprapuneri ale caracterelor de benignitate-malignitate) IRM pelvin aduce informatii suplimentare, utile chirurgului în planificarea unei intervenții conservative sau radicale și în selecția preoperatorie a pacientelor potrivite pentru laparoscopie vs laparotomie. IRM este utilă în identificarea cazurilor în care se pot evita proceduri chirurgicale extensive.
În caracterizarea patologiei ginecologice, IRM funcțional, prin secvențele DWI (Diffusion Weighted Imaging) și DCE (Dynamic Contrast Enhanced), permite detectarea tumorilor cu volum mic și a recurențelor timpurii, care nu prezintă modificări morfologice detectabile pe secvențele convenționale.
DWI (Diffusion Weighted Imaging) – tehnică funcțională recentă IRM, care oferă informații despre celularitatea țesuturilor și despre integritatea membranelor celulare, joacă azi un rol din ce în ce mai important în imagistica oncologică. DWI investighează difuzia apei la nivel celular, oferind informații funcţionale esențiale despre țesuturi. DWI caracterizează leziunile infracentimetrice și modificările intraparenchimatoase, înainte ca acestea să fie vizibile în secvenţele convenţionale (morfologice).
DWI oferă evaluări calitative şi cantitative – coeficientul aparent de difuzie (ADC) – utile în diagnosticul diferenţial al leziunilor intraparenchimatoase. În comparație cu un chist, o tumoră va prezenta pe imaginile DWI o restricție de difuzie mai mare, deoarece membranele intacte ale celulelor tumorale împiedică mișcarea liberă a moleculelor de apă. Pe harțile ADC, tumorile prezintă valori scăzute ale coeficientului și se evidențiază ca arii de intensitate mai scăzută a semnalului comparativ cu țesuturile normale.Valorile cantitative ale ADC pot ajuta la caracterizarea leziunilor și au aplicații în evaluarea răspunsului la terapie. Hărțile ADC și imaginile DWI trebuie interpretate întotdeuna în corelație cu imaginile anatomice IRM convenționale. Fuziunea dintre imaginile DWI si T2-WI este capabilă să caracterizeze atât tumorile maligne cât și relațiile anatomice de vecinătate.
DWI – în tumorile maligne cu celularitate scăzută precum adenocarcinoamele și cancerele ovariene cu componentă chistică, sau în tumorile cu zone necrotice, restricția de difuzie este mult mai limitată și, în consecință, nu este evidențiată pe imaginile DWI. Din acest motiv, DWI nu este recomandată în caracterizarea leziunilor ovariene.
DWI- rezultate fals pozitive: endometrul normal, nodulii limfatici reactivi și mucoasa intestinală cu densitate celulară ridicată sunt și ele hiperintense pe imaginile DWI. Diferențierea se poate face pe harțile ADC, deoarece tumorile prezintă valori ale ADC semnificativ scăzute.
DCE (Dynamic Contrast Enhanced) implică achiziția de imagini secvențiale în timpul trecerii agentului de contrast prin țesuturile de interes. Intensitatea captării agentului de contrast este corelată cu densitatea vasculară din țesut, în timp ce rata și wash-out-ul agentului de contrast este corelată cu factori angiogenici precum densitatea capilară și factorul de creștere vasculară endotelială. Oferind informații despre perfuzia tumorală și permeabilitatea capilară, DCE are capacitatea de a caracteriza noninvaziv vascularizația țesutului tumoral, inclusiv răspunsul la terapia antiangiogenică.
În evaluarea tumorilor de col uterin, DCE poate detecta tumorile mici cu invazie stromală între 3-5 mm și face diferențierea între tumorile recurente și fibrozele post-iradiere.
Aplicații investigației IRM în patologia ginecologică:
Stadializarea neoplasmelor ginecologice:
IRM reprezintă investigația imagistică de primă linie în stadializarea cancerului cervical (invazie parametrială – acuratețe între 77 si 96%) și endometrial (invazie miometrială – acuratețe de 83-92%, senzitivitate de 87% si specificitate de 91% și invazie cervicală – 80% senzitivitate și 96% specificitate) și în caracterizarea maselor anexiale. Pentru detectarea invaziei vezicale și a implicării vaginale este recomandată folosirea gelului endovaginal.
Ghidarea tratamentului:
• chirurgical versus radioterapie în cancerul cervical;
• histerectomie radicală și limfadenectomie versus histerectomie simplă în cancerul endometrial.
Detecția recurențelor: rezoluția de contrastul tisular superior al IRM permite detecția precoce a bolii pelvine localizate.
Cristina MAIER
MEDINST Diagnostic
Româno-German
Medinst Diagnostic Româno-German funcționează din anul 1997 în cadrul Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București.