Este dovedit faptul ca atat pielea cat si sistemul gastrointestinal au rol semnificativ in asigurarea contactului intre organismului nostru si factorii externi . Intestinul nu este responsabil doar de digestia alimentelor, el indeplineste o multime de alte functii: hormonale, motorii, nervoase si immune. Unele dintre aceste functii sunt responsabile de instituirea unei bariere eficiente împotriva agresiunilor externe. Criptele si vilozitatile creeaza o suprafata mare (>400m2), care constituie cea mai importanta interfata a organismului uman cu mediul exterior.
Functia de apararea a organismului se bazeaza pe cele 3 linii de aparare:
- Microflora intestinala
- Mucoasa intestinala
- Sistemul imun al intestinului = sistemul GALT
( gut associated limphoid tisssue – tesut limfoid asociat tubului digestiv )
Intestinul poate fi deci considerat cel mai mare organ limfoid al organismului. El este un organ complex care joaca un rol important in apararea organismului. Nefunctionalitatea uneia sau a mai multe dintre cele 3 componente poate conduce la aparitia diverselor patologii. Sistemul digestiv este colonizat de bacterii, chiar la scurt timp după naştere şi cunoaşte modificări pe măsură ce inaintam in varsta. Atunci când tranzitul intestinal prezintă unele tulburari in functionare, apare riscul de a dezvolta anumite apar boli digestive sau fluctuaţii în greutate.
O floră bacteriană echilibrată măreşte capacitatea organismului de a preveni infecţiile şi totdata minimizează efectele secundare correlate cu administrarea de antibiotice. Principalele procese prin care aceasta contribuie la întărirea sistemului de apărare sunt: distrugerea toxinelor nocive organismului, procesul de digestie, absorbţia nutrienţilor vitali, sintetizarea vitaminelor şi crearea unui pH optim al colonului prin asimilarea calciului şi a vitaminei D. Toate acestea protejează sistemul nostru imunitar, creând un scut împotriva posibilelor bacterii dăunătoare
Dieta zilnică şi obiceiurile alimentare reprezinta factori importanţi în asigurarea imunitatii organismului, deoarece tractul digestiv este responsabil de funcţiile de asimiliare şi procesare a vitaminelor şi mineralelor necesare organismului. Sunt factori care pot influenta negativ nivelul bacteriilor la nivelul intestinului: terapia cu antibiotice, tratamentul cu anticoncepţionale, anumite boli ale aparatului digestiv sau chiar stresul.
Probioticele sunt organisme vii care, atunci cand sunt ingerate in cantitati adecvate, exercita un beneficiu gazdei prin cresterea populatiei microbiene intestinale si inhibarea patogenilor.
Probioticele, aceste microorganisme vii care activeaza la nivelul intestinului unde intra in compozitia florei intestinale, au rol in impiedicarea dezvoltarii microorganismelor patogene care pot cauza infectii. Mai mult, cresc raspunsul imunologic al intestinului, intarind capacitatea organismului de a ne apara.
În concluzie, probioticele ajuta la refacerea echilibrului florei intestinale si prin urmare sustin:
- corecta functionare a aparatului digestiv;
- refacerea si cresterea capacitatii de aparare impotriva microorganismelor patogene;
- ameliorarea tulburarilor digestive cum ar fi constipatie, balonare, indigestie;
- imbunatatirea absorbtiei nutrientilor la nivel intestinal sustinerea digestiei
- stimularea producerii de vitamine si alte substante benefice pentru organism, cum ar fi vitamina B si K;
- sustine prevenirea si ameliorarea simptomele bolilor inflamatorii intestinale;
- prevenirea alergiilor alimentare.
Pentru stimularea dezvoltarii selective a probioticelor din colon,
intervin prebioticele, acestea ajutand la adeziunea probioticelor la epiteliul intestinal.
Prebioticele sunt definite ca produse alimentare nedigerabile, dar fermentabile, care afecteaza organismul prin stimularea selectiva a cresterii unei specii sau a unui numar limitat de bacterii din colon. Prebioticele sunt substante care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice, in special (dar nu exclusiv) Lactobacillus si Bifidobacterium.
Prebiotice cele mai frecvent utilizate sunt polizaharide, oligozaharide si dizaharide.
Aceasta combinatie de probiotice cu prebioticele formeaza simbioticele: Bacteriile prebiotice, ajungand in intestin, creeaza conditii favorabile pentru inmultirea probioticelor. O astfel de simbioza are efect pozitiv asupra organismului, imbunatatind starea de sanatate.
In foarte multe cazuri administarea lor devine extrem de importanta la copii, in special cand acestea trebuie asociate tratamentului cu antibiotice, care poate favoriza dezechilibre severe la nivelul florei intestinale a micilor pacienti. Ei sunt supusi riscului de a face diaree, secundar administrarii tratamentului cu un antibiotic.
Lactoflora reprezinta un produs innovator, care combina atat probioticul cat si prebioticul intr-un preparat cu gust placut, usor de administrat. Lactoflora este disponibil in doua variante, una pentru adulti si una special conceputa pentru copii.
Lactoflora este supliment alimentar simbiotic, cu probiotice si prebiotice, imbogatite cu vitamine, care reface flora intestinala a copiilor si stimuleaza sistemul imunitar, protejandu-l de agenti patogeni.
Lactoflora este un produs inovator pe piata, datorita formulei sale brevetate, echilibrata si realizata in conformitate cu noile concepte in nutritie. Este recomandat pentru copii de la varsta de 6 luni, pana la 14 ani.
Lactoflora protectie intestinala pentru adulti este supliment alimentar cu probiotice si prebiotice imbogatite cu vitamine, o simbioza care restabileste si mentine flora intestinala, dar si stimuleaza sistemul imunitar, protejandu-l de agenti patogeni.