spot_img

Lansare HEALTHCARE LAB – accelerator de proiecte de tehnologie digitala pentru sectorul medical adresat startup-urilor din Europa Centrala si de Sud

HealthCare lab, un program international dezvoltat de Grupul Roche pentru accelerarea si sprijinirea implementarii proiectelor de tehnologie digitala pentru sectorul medical din sfera startup-urilor, lanseaza a doua editie a acestui proiect. Obiectivul acceleratorului HealthCare lab este de a conecta, sprijini si creste o comunitate internationala de inovatie digitala care sa raspunda celor mai mari provocari din sfera sectorului medical.

 

 

Programul a fost creat de catre Grupul Roche si este implementat cu ajutorul companiei de consultanta Civitta, specializata in sprijinirea inovatiei si startup-urilor. EIT Health, cea mai mare retea europeana de inovatori din domeniul sanatatii, sprijinita de Centrul European pentru Inovatie si Tehnologie (EIT) organism finantat de Uniunea Europeana, s-a alaturat in acest an proiectului, cu scopul de a asigura un impact cat mai mare al solutiilor identificate, avand in vedere nevoia de integrare a inovatiei digitale in sectorul medical. Aceasta editie a HealthCare lab acopera 16 tari din Europa Centrala si de Sud[1] si este sprijinita de o retea de peste 30 de experti si mentori la nivel european.

In cadrul HealthCare lab, startup-urile din zona tehnologiilor digitale pentru sanatate din Europa Centrala si de Sud au oportunitatea de a participa la un program de accelerare de 3 luni, pentru a putea sa isi dezvolte ideea de proiect si sa obtina acces la mentori cu experienta internationala de business precum si potentiali clienti si investitori. Cele mai promitatoare initiative vor fi invitate sa isi dezvolte ideile impreuna cu lideri din industrie, dupa finalizarea programului.

„Utilizarea in crestere a noilor inovatii din sfera digitala precum Big Data sau dispozitivele mobile deschide noi oportunitati in sectorul medical, de la preventia si tratamentul unor boli pana la ingrijirea pacientilor. In plus, ofera sectorului medical posibilitatea de a folosi aceste date la personalizarea si imbunatatirea fiecarui pas al traseului pacientilor prin sistemul de sanatate. Aceasta viziune necesita un efort colectiv din partea sectorului public si privat si un parteneriat pentru sprijinirea inovatiei in domeniul medical”, a declarat Claudia Fleischer, General Manager Roche Romania

Provocari medicale strategice adresate prin solutii digitale

Fondatorii acestei initiative au identificat trei provocari strategice ale sectoarelor de sanatate din Europa Centrala si de Sud care pot fi adresate prin intermediul startup-urilor din zona digitala. Primul dintre acestea este managementul datelor din sanatate – scopul este de a aduce intr-un singur loc date fragmentate din domeniul medical prin dezvoltarea de solutii digitale care pot sta la baza unor decizii medicale bazate pe dovezi. A doua provocare este reprezentata de solutii digitale care sa permita screening-ul si diagnosticarea rapida si precisa a bolilor cronice pentru a oferi rezultate medicale mai bune pentru pacienti. A treia arie in care este nevoie de solutii inovatoare este reprezentata de identificarea unor tehnologii digitale pentru o mai buna monitorizare a afectiunilor care sa permita pacientilor si sectorului medical sa urmareasca evolutia bolii, intr-o forma transparenta si accesibila pentru toate partile implicate si personalizata profilului fiecarui pacient.

Digitalizarea si tehnologia au devenit esentiale pentru crearea unor solutii integrate pentru pacienti si ecosistemele medicale, iar analiza datelor in diagnosticarea timpurie, preventie si tratamente personalizate devine parte integranta a unui management eficace al afectiunilor. Observam o dezvoltare accelerata a segmentului Healthtech si ne dorim sa venim in sprijinul ecosistemului local, intr-o prima faza, prin conectarea startup-urilor Healthtech care sunt la inceput de drum cu programele de dezvoltare globale si regionale Roche”, a completat Mihai Frentiu, Innovation Program Officer, Roche Romania.

Cum functioneaza HealthCare lab si cum pot aplica startup-urile din Romania

Pentru acest program sunt eligibile companiile din Europa Centrala si de Sud cu o echipa formata din cel putin doi oameni, care detin un prototip functional care se incadreaza in provocarile propuse si investitii atrase pana in acest moment ce nu depasesc cumulat suma de 5 milioane de Euro.

Startup-urile din Romania interesate sa participe in cadrul HealthCare lab 2022 pot alege una dintre cele trei categorii de provocari. Formularul de inregistrare precum si alte informatii utile se gasesc pe www.healthcarelab.eu.

La inceputul lunii decembrie, expertii HealthCare Lab vor alege cele 9 startup-uri care vor participa in programul de accelerare ce va incepe in ianuarie 2022. Acesta va cuprinde workshop-uri, sesiuni de mentorat individuale si coaching dedicat, precum si evenimente de networking. Programul HealthCare lab se va finaliza in aprilie 2022 cu o zi dedicata prezentarii proiectelor, urmata de selectia castigatorilor pentru fiecare categorie.

HealthCare lab este sprijinit local de catre diviziile Grupului Roche prezente pe piata din Romania – Roche Pharmaceuticals, Roche Diagnostics si Roche Diabetes Care. Pentru informatii suplimentare, companiile interesate se pot conecta cu reprezentantii Roche la: mihai.frentiu@roche.com, alexandra.bolozan@roche.com.

Despre Roche

Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce ofera medicamente diferentiate clinic in domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infectioase, oftalmologiei si afectiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial in diagnosticul in vitro si in diagnosticul histologic al cancerului, precum si pionier in managementul diabetului. Pentru orice informații suplimentare va rugam sa accesați www.roche.ro

Despre EIT Health

EIT Health este o retea de lideri in inovatie din sanatate cu aproximativ 150 de parteneri si este sprijinita de catre Centrul European pentru Inovatie si Tehnologie (EIT) organism finantat de catre Uniunea Europeana. Aceasta are ca scop colaborarea la nivelul intregii Uniuni Europene pentru a livra solutii care sa ajute cetațenii Uniunii sa poata duce o viata mai lunga si mai sanatoasa. Mai multe informatii la https://eithealth.eu.

Despre CIVITTA

CIVITTA este o companie de consultanta specializata in sprijinirea inovatiei si startup-urilor localizata in Estonia.Compania ajuta startup-urile sa creasca si sa se dezvolte, universitatile sa introduca pe piata proiecte de cercetare si dezvoltare, companiile sa creeze si sa accelereze procesele de inovatie interna si guvernele sa construiasca comunitati si ecosisteme. Mai multe detalii la www.civitta.com.

[1] Slovacia, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovenia, Turcia, Grecia, Italia, Portugalia, Lituania, Letonia, Estonia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst