spot_img

Lansarea campaniei “Sa discutam altfel despre cancer”

14 decembrie 2017 – Centrul pentru Inovatie in Medicina, in parteneriat cu compania Abbvie, lanseaza campania “Sa discutam altfel despre cancer”, al carei obiectiv este schimbarea conversatiei publice despre cancer, pornind de la dovezile stiintifice despre preventia, depistarea precoce, diagnosticul de precizie si tratamentul bolii, acumulate dea lungul timpului.

“Simpla pronuntare a termenului cancer, din partea medicului, evoca inca pentru 45% dintre romani o sentinta definitiva: decesul iminent, in scurt timp. Resemnarea in fata diagnosticului de cancer nu se coreleaza insa cu imensa acumulare de date stiintifice despre preventia, depistarea precoce, diagnosticul si tratamentul cancerului”, spune Dr. Marius Geanta, Presedinte al Centrului pentru Inovatie in Medicina. “ In Statele Unite ale Americii, doua din trei persoane diagnosticate cu cancer traiesc la 5 ani de la momentul in care au fost diagnosticate. Pentru cancerul de tiroida, de prostata sau chiar cancerul la san, regula este supravietuirea a peste 95% dintre bolnavii cu cancer, pe o perioada mai lunga de 5 ani. Pentru a castiga definitiv lupta cu cancerul, pe langa continuarea cercetarii si asigurarea accesului la rezultatele acesteia, devine din ce in ce mai important sa discutam altfel despre cancer, cu un optimism bazat pe dovezi”.

Dr. Marius Geanta descrie elementele importante ale campaniei Sa discutam altfel despre cancer: “Sa discutam – pentru ca prea putini sunt cei care au facut-o pana acum. Altfel

adica bazat pe dovezile stiintifice care sustin, de exemplu, ca exista mijloace eficiente de preventie si depistare precoce pentru cancerul de col uterin sau cancerul pulmonar. Altfel

cu optimismul adus de noile mijloace diagnostice si terapii, precum medicamentele tintite si imunoterapiile, care ajuta ca, in cazul diagnosticului de melanom malign avansat, unul din 5 pacienti sa supravietuiasca mai mult de 10 ani”.

Site-ul oficial al campaniei este: http://altfeldesprecancer.ro.

Altfel despre preventia cancerului

Aparitia cancerului este legata de modificari majore la nivelul ADN-ului celulelor normale.

Aceste transformari, care fac o celula normala sa se transforme intr-o celula canceroasa, sunt adesea determinate de factori pe care ii putem influenta intr-un mod relativ simplu.

Desi 50% dintre cazurile de cancer au cauze care pot fi prevenite, numarul persoanelor diagnosticate cu aceasta boala continua sa creasca.

Top 3 factori de risc pentru aparitia cancerului includ fumatul, infectiile si obezitatea. Dar conteaza foarte mult si expunerea excesiva la soare, sedentarismul, dieta, consumul de alcool sau poluantii atmosferici.

Fumatul este asociat cu dezvoltarea a 17 tipuri de cancer, nu doar a cancerului pulmonar, dupa cum poate am fi crezut. Cancerul de vezica urinara, cancerul ovarian sau uterin, cancerul de cap si gat sau cancerele sistemului digestiv – de esofag, stomac, ficat si pancreas – sunt corelate toate cu fumatul.

Un procent important dintre persoanele care se infecteaza cu virusul hepatitic B sau C poate dezvolta, la un moment dat, cancer de ficat.

Infectia cu virusul numit HPV se asociaza cu aparitia cancerului de col uterin.

3 tipuri de cancer de piele apar ca urmare a expunerii necontrolate la soare.

Daca discutam despre obezitate si despre sedentarism, 20% dintre cazurile de cancer sunt diagnosticate la persoane care au kilograme in plus.

14 tipuri de cancer, de la cancerul tiroidian la cancerul de rinichi si ovarian, se asociaza cu o greutate corporala mai mare decat cea recomandata.

Asadar, pentru a reduce riscul de cancer, trebuie sa:

  • renunti la fumat
  • te vaccinezi impotriva hepatitei B si a HPV
  • te protejezi fata de transmiterea infectiei cu hepatita B, hepatita C si HIV
  • te tratezi cu medicamente interferon-free pentru hepatita C
  • reduci consumul de alcool si de alimente cu multe calorii
  • iti imbunatatesti activitatea fizica
  • te protejezi prin haine si creme cu factor de protectie atunci cand te expui la soare

Altfel despre depistarea precoce si screening-ul cancerului

In Statele Unite ale Americii, 2 din 3 pacienti cu cancer traiesc la 5 ani de la momentul diagnosticului. In cazul cancerului la san, peste 90% dintre femeile diagnosticate in SUA traiesc pe termen lung. Iar unul dintre elementele cheie pentru aceasta schimbare de perspectiva tine de depistarea precoce a bolii.

In general, trec ani de zile de cand apare cancerul si pana la primele simptome ale bolii. Adesea, momentul diagnosticului vine prea tarziu si boala este deja avansata. Cu cat un tip de cancer este detectat mai repede, inainte de a se extinde la celelalte organe, cu atat creste probabilitatea de a fi tratat cu o eficienta crescuta.

La nivel international, expertii au definit criteriile pentru programele de depistare precoce, prin screening, pentru 5 tipuri de cancer: de san, col uterin, colo-rectal, prostata si cancer pulmonar.

Pentru fiecare dintre acestea, au fost identificate teste specifice, putin sau deloc invazive, care pot sa atraga atentia mai repede asupra unei posibile boli.

Pentru depistarea precoce a cancerului la san, de exemplu, sunt esentiale auto-palparea sanilor, dar si ecografia si, mai ales, mamografia.

Depistarea cancerului de col uterin presupune fie realizarea cunoscutului test Pap, fie o varianta moderna, determinarea directa a HPV. Analiza PSA in sange contribuie la salvarea vietii pentru multi barbati, ajutand la diagnosticarea rapida a cancerului de prostata. O examinare computer tomograf cu doze mici de radiatii tinde sa se impuna drept principala metoda pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar.

Mai mult, in ultimii ani, o serie de teste genetice de ultima generatie au inceput sa fie folosite pentru determinarea riscului de a face cancer de san, de ovar, de stomac sau tiroidian.

 Altfel despre diagnosticul de precizie al cancerului

Pe langa depistarea precoce a bolii, diagnosticul precis si accesul la tratamente modern au contribuit major la schimbarea perspectivei pentru bolnavul cu cancer.

Diagnosticul de cancer este sigur doar in urma biopsiei – adica analiza in laborator a unui fragment din tumora. Celelalte analize, de sange sau radiologice, ofera doar indicii asupra posibilei prezente a cancerului.

In urma rezultatului biopsiei, se stabileste si care este cel mai potrivit tratament pentru acel tip de cancer. Niciun tratament pentru cancer nu trebuie sa inceapa inainte de stabilirea unui diagnostic sigur si de precizie.

In ultimii 25 de ani, dupa descifrarea genomului uman, cunostintele despre biologia cancerului au explodat si diagnosticul cancerului s-a rafinat foarte mult. La baza diagnosticului de precizie al cancerului stau asa-numitii biomarkeri – parti din structura tumorii sau a sistemului imun, implicate in aparitia si dezvoltarea cancerului, si care odata puse in evidenta sunt in masura sa ne indice in ce masura un tratament poate fi eficient si sigur.

In acest moment, nu mai este suficient sa stii ca suferi de un cancer pulmonar, de san sau colo-rectal, ci este obligatorie testarea specifica in laborator pentru acei biomarkeri corelati fie cu o eficienta crescuta, fie cu un profil de siguranta cat mai bun al medicamentului.

Aceasta abordare se numeste medicina personalizata sau medicina de precizie in oncologie. Tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Si de prima data.

Altfel despre tratamentul modern al cancerului

Una dintre marile intrebari ale omenirii este: “Cand va fi descoperit leacul pentru cancer?” De-a lungul timpului, mai multe tipuri de terapii si-au castigat un loc important in terapia cancerului, contribuind la cresterea marcata a supravietuirii.

Chirurgia a fost si ramane principala arma de lupta impotriva cancerului, atunci cand boala este in stadii incipiente si tumora poate fi scoasa din organism.

Radioterapia, adica proiectarea unui fascicul de radiatii catre zona in care este localizat cancerul, este o optiune serioasa pentru cancerul de cap si gat, unele cancere ale sangelui sau cancerul colo-rectal.

Tratamentele hormonale, de asemenea, sunt eficiente in cancerele care depind de hormonii organismului, precum cancerul la san sau cancerul de prostata.

Chimioterapia a adus de-a lungul timpului numeroase beneficii in privinta supravietuirii bolnavilor cu cancer, insa efectele adverse sunt greu de suportat de catre pacient si contribuie la stigmatizarea bolnavilor oncologici.

Dupa descifrarea genomului uman si intelegerea profunda a modului in care apare cancerul, de la modificarile genelor pana la afectarea intregului organism, a aparut o categorie noua de medicamente: terapiile tintite.

Spre deosebire de chimioterapie, terapiile tintite au calitatea de a ataca numai celulele tumorale, nu si pe cele normale, ale organismului. In consecinta, aceste medicamente sunt in general mai eficiente si mai usor de tolerat de catre bolnav.

In fiecare zi, in organismul fiecaruia dintre noi se produc cateva sute de celule canceroase, care in mod normal sunt recunoscute si eliminate de catre sistemul imun. Cancerul se dezvolta atunci cand sistemul imun nu mai recunoaste si nu mai elimina celulele canceroase.

O noua categorie de medicamente, imunoterapiile, reusesc sa “trezeasca” sistemul imun al organismului pentru a recunoaste si a ataca tumora. Imuno-oncologia, cum se numeste acest domeniu nou in tratamentul cancerului, este deja o realitate pentru pacientii cu melanom, cancer pulmonar, cancer de vezica urinara sau cancer renal. Rezultatele ne fac sa speram ca nu este prea departe chiar ziua in care va fi gasit leacul pentru cancer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst