Cancerul mamar constă în creșterea anormală a celulelor de pe marginea ductelor și lobulilor unui sân. Cancerul mamar este clasificat în funcție de aspectul microscopic al celulor canceroase, iar stadializarea indică răspândirea cancerului în interiorul sânului, în țesuturile învecinate și în alte organe.
Simptomele cancerului mamar includ: nodul recent la nivelul sânului sau axilei, modificarea mărimii sau formei sânului, modificarea pielii de pe sâni (cută sau pată), scurgeri sau sângerări la nivelul mamelonului care apar la strângerea acestuia, modificări ale mamelonului (retracția sau inversia), cruste la nivelul mamelonului, modificări de culoare sau textură a pielii de pe sân sau o culoare mai închisă în jurul mamelonului.
IRM mamar este util atât în diagnosticarea leziunilor maligne (chisturi, abccese, fibroză, fibroame, ectazii ductale, hiperplazie ductală) cât și în cazul leziunilor maligne ale sânului, deoarece permite localizarea, distribuția, stadializarea și depistarea determinărilor secundare.
Indicațiile IRM mamar:
- detecția cancerului primitiv al sânului cu nodul echivoc în examinarea ecografică sau mamografică convențională;
- detecția leziunilor multifocale, în special a cancerului lobular;
- detecția carcinomului contra-lateral;
- detecția metastazelor în limfoganglionii axilari la un cancer prim neștiut/nediagnosticat;
- evaluarea invaziei peretelui toracic;
- retracția suspectă a mamelonului, fără modificări decelabile în examinarea mamografică conventională (Rx) sau ecografică;
- evaluarea implanturilor de sân;
- screening la pacientele cu risc înalt de cancer (de exemplu: paciente cu predispoziție familială);
- evaluarea statusului preterapeutic/preoperator (stadializare), în special în cazul sânilor denși în examinarea mamografică convențională;
- biopsia MR ghidată a leziunilor invizibile la mamografia convențională sau ecografie;
- diferențierea malign-benign
- evaluarea și monitorizarea răspunsului la tratamentul adjuvant chimioterapic.
IRM vs US/RX;
- oferă imagini de ansamblu ale sânilor la o rezoluție spațială înaltă (0,8×0,8×2-3mm);
- leziunile nedecelabile mamografic sau ecografic;
- localizează precis leziunile și apreciază extensia și mărimea acestora;
- face diagnosticul diferențial benign–malign;
- prezinta o acuratețe mai mare în aprecierea dimensiunilor leziunilor și în aprecierea extensiei acestora în peretele toracic;
- este o tehnică neiradiantă și este independentă față de operator.
Datorită influențelor hormonale, examinarea IRM de sân este indicată între zilele 7-14 ale ciclului menstrual, când enhancementul parenchimului este scăzut.
Analiza imaginilor IRM se face din punct de vedere morfologic și al kineticii substanței de contrast. Post procesarea implică substracție, MIP, evaluarea curbelor de încărcare (washin, washout), mapele color (washin, washout, TTP, PEI, MTT).
ACR (American College of Radiology) și ASC (American Cancer Society) recomandă screening mamar în urmatoarele situații: la femeile cu risc crescut (mutații BRCA1 și BRCA 2), în cazurile în care sânul apare dens mamografic, înaintea iradierii terapeutice a toracelui (în boala Hodgkin), înaintea biopsiei pentru ADH sau neoplasm lobular, în cazul incidenței crescute a localizării mediane și în prelungirea axilară și în cazul leziunilor bilaterale.
Dr. Mihalache Victor,
Fizician Luminiţa Păun
MEDINST Diagnostic
Româno-German
Medinst Diagnostic Româno-German funcționează din anul 1997 în cadrul Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București.