În perioada 29-31 octombrie 2015, la București, a avut loc, în premieră în România, Congresul Internațional de Chirurgie Robotică al Societății Sud-Est Europene de Chirurgie Robotică (South East European Robotic Surgery Society – SEERSS), prezidat de Prof. Dr. Irinel Popescu și care a reunit un număr de 300 de participanți.
Peste 100 de conferențiari, mari nume ale chirurgiei naționale și internaționale, au susținut prezentări de larg interes din chirurgie, urologie, ginecologie etc. Din străinătate, îl amintim pe Prof. Dr. Konstantinos Konstantinidis (pionierul chirurgiei robotice în Grecia și președintele Societății Sud-Est Europene de Chirurgie Robotică) care a prezentat istoricul dezvoltării chirurgiei în sud-estul Europei și o bogată experiență în abordările mai variate ale chirurgiei generale, dar și pe Prof. Dr. Richard Satava care a conferențiat atât despre stadiul actual al tehnologiilor avansate în chirurgie, cât și despre direcțiile ulterioare de dezvoltare.
Din România, au prezentat colective de la Institutul Clinic Fundeni (Prof. Dr. Irinel Popescu, Conf. Dr. Cătălin Vasilescu, Dr. Victor Tomulescu), de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca (Prof. Dr. Ioan Coman, Prof. Dr. Nicolae Contantea), de la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara (Prof. Dr. Fulger Lazăr, Prof. Dr. Ciprian Duță), de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (Col. Dr. Florin Săvulescu) și de la Spitalul Clinic de Urgență Prof. Dr. Agrippa Ionescu (Dr. Alecu Lucian). Subliniem că unul dintre obiective evenimentului l-a constituit educația medicală a viitorilor specialiști, programul științific al Congresului SEERSS 2015 conținând și o importantă sesiune dedicată studenților, care s-a bucurat de o numeroasă participare.
Ministrul Sănătății, Dr. Nicolae Bănicioiu și Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Dr. Vasile Ciurchea, prezenți la ceremonia de Deschidere Oficială a evenimentului, au dat asigurări că, în prezent, există o preocupare la nivelul acestor instituții pentru identificarea de soluții pentru a finanța programul de chirurgie robotică în România. De asemenea, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de susținere a acestei chirurgii de vârf, subliniind că investiţia în sistemul de sănătate reprezintă, de fapt, o investiţie în viitor.
Chirurgia robotică reprezintă un mare pas înainte față de chirurgia laparoscopică datorită unei ergonomii mai bune pentru chirurgie, vizibilității operatorii mai bune, instrumentelor chirurgicale mai fine și mai precise și, mai ales, datorită unui sistem informatic performant a cărui dezvoltare în viitor va conduce la rezultate chirurgicale din ce în ce mai bune cum ar fi posibilitatea integrării imagisticii cu actul operator sau executarea unor timpi operatori exclusiv de către robot. Dezvoltarea sistemelor de transmisiune la distanță va putea face posibilă dezvoltarea telechirurgiei la o scară mult mai mare decât în prezent. Finanțarea chirurgiei robotice în țara noastră este în continuare un subiect deschis, dar în majoritatea țărilor în care se practică acest tip de chirurgie, s-au găsit soluții.
Congresul SEERSS 2015 a relevat cu succes faptul că experienţa medicală naţională a devenit superpozabilă celei internaţionale și, conform aprecierilor participanților, evenimentul a reprezentat expresia cea mai autentică a unei manifestări de înalt nivel științific care, indubitabil, va înlesni elaborarea strategiilor viitoare în domeniul chirurgiei robotice.
Congresul SEERSS 2015 a fost organizat cu sprijinul grupului SofMedica, reprezentantul Intuitive Surgical în sud-estul Europei, compania care produce robotul da Vinci.