Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer la femei, care afecteaza nu doar organismul, ci si starea mentala si emotionala. De aceea, nevoia unui sprijin psihologic si moral este esentiala pentru paciente si pentru apropiatii lor. Doar asa pot depasi stresul si durerea pe care le provoaca un astfel de diagnostic. Terapii de grup pentru pacientele cu cancer de san si apartinatori.
Timp de opt saptamani, femei diagnosticate cu cancer mamar si apartinatori au participat la grupuri de sprijin gratuite. Proiectul face parte din campania „Are nevoie de tine. Vorbeste cu ea!”, organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Asociatia Imunis si Roche Romania.
„Atat in calitate de fost pacient oncologic, cat si de Patient Coach, consider esentiale grupurile de sprijin in traseul post diagnostic al pacientei. Am trecut si eu prin ceea ce trec pacientele si inteleg atat nevoile lor la nivel psiho-emotional, cat si cele care tin de managementul propriu-zis al diagnosticului. Imi place mult sa vad pacientii mai increzatori, mai optimisti, mai dedicati si mai responsabili pentru vindecarea lor. Acesta este unul dintre motivele pentru care imi dedic timpul grupurilor de sprijin”, spune Cosmina Grigore, presedinte Asociatia Imunis.
„Grupurile de terapie sunt valoroase pentru ca ofera apartinatorilor un spatiu de siguranta, un cadru in care acestia sa poata vorbi despre modul in care viata lor s-a schimbat odata intrati in acest rol care uneori este coplesitor. In grup, apartinatorii au povestit liber despre ceea ce li se intampla fara sa se simta stingheri sau neintelesi pentru ca s-au aflat alaturi de persoane care se confrunta cu situatii asemanatoare si au primit sprijin, atentie, ascultare, o vorba de incurajare sau o mangaiere.”, precizeaza Cornelia Cirlescu, psiholog la Institutul Oncologic Bucuresti, dupa cele opt saptamani de intalniri.
Care este feedback-ul persoanelor care au participat la grupurile de sprijin?
”Am participat la toate sesiunile. Terapia mi s-a parut extraordinara. Am devenit o alta persoana, mult mai sanatoasa si linistita.”, marturiseste Simona, femeie diagnosticata cu cancer de san.
„Grupul a fost destul de restrans si poate de aceea a fost un cadru in care a existat o deschidere mare din partea noastra, a participantilor. S-au schimbat experiente, idei, s-au impartasit sentimente, ne-am sprijinit atunci cand era cazul. A fost primul grup la care am participat si nu stiam la ce sa ma astept. Am fost placut surprins si cu siguranta voi mai participa si in viitor la alte grupuri/ateliere.”, spune Adrian, apartinator.
„Are nevoie de tine. Vorbeste cu ea” a inceput pe 1 octombrie. Timp de doua luni si jumatate, campania a transmis mesaje de sprijin si intelegere pentru toate pacientele care sufera de cancer mamar. In Romania, peste 9000 de femei primesc anual acest diagnostic.
Despre FABC
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 75.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari.
FABC este o federatie formata din 26 asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii va rugam sa accesati: www.fabc.ro.
Despre Asociatia Imunis
Asociatia Imunis a fost fondata in anul 2016 de Cosmina Grigore, supravietuitoare a cancerului de san si primul Patient Coach din Romania. Motto-ul asociatiei este „De la pacient la pacient” si isi propune, prin activitatile sale, sa educe si sa informeze pacientii diagnosticati cu cancer din Romania. Echipa este formata din pacienti si membrii familiilor acestora care inteleg nevoile unei persoane diagnosticate cu aceasta afectiune. Membrii asociatiei Imunis militeaza pentru preventia cancerului, fapt mai usor de facut, mai putin dureros si, de asemenea, mai putin costisitor. Mai multe detalii, pe www.asociatiaimunis.ro.
Despre Roche
Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce ofera medicamente diferenţiate clinic in domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei şi afecţiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial in diagnosticul in vitro şi in diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier in managementul diabetului. Pentru orice informatii suplimentare va rugam sa accesati www.roche.ro.