spot_img

Noi alternative terapeutice în ulcerul venos cronic de gambă

Abstract

The author discusses a clinical case of a right chronic venous leg ulcer, to a patient age 67 years, female, accompanied by edema of the right leg, with local pain and relative functional impotence of the right leg.

Keywords: chronic venous leg ulcer, edema, pain, functional impotence.

Rezumat

Autorul aduce în discuție un caz clinic de ulcer venos cronic de gambă dreaptă, la o pacientă în vârstă de 67 ani, însoțit de edemul gambei și antepiciorului drept, cu durere locală importantă și relativă impotență funcțională a membrului inferior drept.

Cuvinte-cheie: ulcer venos cronic de gambă, edem, durere, impotență funcțională

Introducere

Ulcerul de gambă reprezintă o pierdere de substanță dermo-hipodermică, de mărimi diferite, situată în părțile declive ale membrelor inferioare (frecvent în jurul maleolei interne), dureroasă, cu evoluție prelungită și fără tendință spontană la vindecare. Cel mai frecvent este însoțit și de alte manifestări cutanate periulceroase, care depind de etiologia ulcerului.

 • 95% dintre ulcere au etiologie vasculară, din care venoasă – 70% (varicoase sau post-trombotice) și arterială – 30% (artropatia cronică obliterantă, trombangeita obliterantă, ocluzia arterială acută); concomitent sunt implicate și afecțiuni ale vaselor mici și/sau limfaticelor.
 • 5% dintre ulcere sunt de cauză nevasculară: infecțioasă, neuropatică, hematologică, disglobulinemică, traumatică.[1]

Prezentarea cazului

CM, sex feminin, 67 ani, mediu urban

Motivele internării: ulcer cronic venos gamba dr., edem gambă și ante-picior dr., durere locală importantă, relativă impotență funcțională membrul inferior dr.

Antecedente heredocolaterale: mama cu IVC cls. IV CEAP, în viață

Antecedente personale fiziologice: PM 13 ani, UM 52 ani, 2 sarcini, 2 copii, nașteri naturale

Antecedente personale patologice:

 • Boală venoasă cronică (BVC) de la 30 ani, operată de 2 ori de varice hidrostatice (metoda clasică), 1993 și 2001, primul ulcer venos la vârsta de 52 ani;
 • HTA în tratament;
 • Sindrom dislipidemic moderat.

Istoricul bolii: pacientă supraponderală și hipertensivă declară apariția ulcerului venos actual în urmă cu aproximativ 2 luni, însoțit de durere și edem gambier, simptomatologie ce se agravează, mersul devine dificil iar local apar fenomene inflamatorii secundare de tip tromboflebitic; se internează pentru tratament de specialitate.

Examenul clinic pe aparate și sisteme: nu evidențiază nimic patologic.

Examenul clinic local:

 • ulcerație semi-profundă, cu margini relativ bine delimitate, diametrul longitudinal de 4,3 cm și cel transversal de 2,2 cm, cu fundul acoperit parțial de fibrină, localizată la nivelul 1/3 inferioare gambă dreapta, supra-maleolar intern;
 • tegumente eritematoase, pigmentare și purpurice, indurate, cu zone atrofice, și moderat pruriginoase la nivel peri-ulceros, gambă dreapta;
 • tegumente pigmentare și purpurice, ușor indurate gamba stânga;
 • edem moderat gamba dreapta, glezna dreapta și ante-piciorul drept;
 • edem ușor gamba stângă și glezna stânga.

Investigații biochimice patologice: VSH – 36mm/1h, colesterol total 250mg/dl

Examen bacteriologic secreție ulcerație: colonizare cu Stafilococ coagulazo-negativ.

Ecografia Doppler sistem venos membrul inferioare: vene femurale, poplitee, tibio-peroniere compresibile bilateral, fără semne de tromboză

Diagnostic pozitiv: Ulcer cronic venos gamba dr. (colonizat cu Stafilococ coagulazo negativ); IVC cls. VI CEAP.

Tratament:

Se inițiază tratament cu:

 • Detralex 2cp/zi, Vessel Due F 2cp/zi, zilnic, Clexane 6mg (0,6ml) 1/zi, 7 zile și Xyzal 5mg 1cp/zi, 7 zile;
 • Tertensif SR 1,5mg 1cp/zi, zilnic;
 • Pansament steril zilnic (spălare cu ser fiziologic, uscare corespunzătoare, compresă cu Dermobacter, (soluție cutanată, 5mg/2mg/ml clorură de benzalconiu si clorhexidină), strict pe ulcerație, Fucidin H cremă și Bepanthen Sensiderm cremă, aplicate periulceros);
 • Tubulcus, orteză tubulară elastică de compresie, mărime XL (aplicată zilnic, dimineața, după efectuarea pansamentului și menținută 24 ore, până la următorul pansament).

Discuții:

Ulcerul venos cronic de gambă este considerat astăzi o afecțiune cu un puternic impact socio-economic. Spitalizările pentru această boală sunt foarte lungi și repetate, crescând exponențial cheltuielile pentru îngrijirile medicale. Nu rare sunt cazurile când se ajunge la invaliditate și pensionări premature pe caz de boală.

În acest sens s-au efectuat adevărate campanii de prevenție a BVC, pacienții fiind corespunzător tratați încă din fazele incipiente de boală și s-a încercat pe cât posibil stoparea evoluției acestei afecțiuni spre stadiul final, de ulcer venos.

Atunci când apariția ulcerului venos a fost inevitabilă s-au urmărit cu strictețe obiectivele terapeutice specifice: diminuarea simptomatologiei subiective, corectarea stazei venoase, tratamentul complicațiilor (în special al suprainfecției bacteriene), închiderea ulcerației și prevenirea recidivelor.

Concluzii:

Este important de cunoscut și înțeles întreaga patologie a ulcerului venos cronic de gambă, fiind una dintre cele mai des întâlnite si serioase probleme de sănătate publică.

 La internare (înainte de tratament)

La 1 luna de la inițierea terapiei

La 1 luna si jumătate de la inițierea terapiei

La 2 luni de la inițierea terapiei

Dr. Andreea Molodoi

Medic primar dermato-venerolog

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst