Mucozita orală (MO) este o complicație frecventă și serioasă asociată radioterapiei sau chimioterapiei, care poate limita continuarea tratamentului primar și afectează calitatea vieții pacientului. Este caracterizată de eritem oral, ulcerații, dureri și poate predispune la septicemie în cazul pacienților neutropenici. Este des însoțită de xerostomie și disgeuzie. În cazurile severe, mucozita orală duce la dehidratare, malnutriție, scădere în greutate.
Frecvența mucozitei orale este foarte mare, în special în rândul pacienților cu radioterapie a cavității bucale. Conform statisticilor, aproximativ 40% din pacienții care primesc chimioterapie vor dezvolta mucozită orală, 70% din pacienții cu terapie pentru transplant medular și un procent de 100% pentru pacienţii cu cancer cap/gât.
Cauza primară a mucozitei orale este acțiunea toxică directă a agenților radio/chimioterapeutici asupra mucoasei bucale, factorul secundar fiind infecția orală datorată acțiunii imunosupresive a terapiei. Deși mecanismul precis al acțiunii citotoxice asupra mucoasei bucale rămâne a fi clarificat, stresul oxidativ, urmat de producerea unei serii de citokine inflamatorii, este implicat în etiologia mucozitei orale. Există o corelație pozitivă între severitatea mucozitei și nivelurile citokinelor proinflamatorii cum ar fi (TNF)-α, (IL)-1 și IL-6.
Sonis et al (2004) menționează că mucozita orală cuprinde 5 procese:
- inițializare prin producerea de specii oxigen reactive
- activarea factorului nuclear kB (NF-kB) urmat de inducția de citokine inflamatorii (TNF)-α, (IL)-1 și IL-6
- producția de ceramide mediate TNF-α și activarea caspazelor care conduc la apoptoza celulară
- ulcerații cu inflamații
- vindecare.
Pe baza acestor procese s-au dezvoltat și testat clinic mai mulți compuși pentru prevenirea și tratarea mucozitei orale, incluzând antioxidanți precum amifostine, vitamina E, melatonină, alopurinol, protectori de mucoasă precum sucralfat, benzidamină etc. Însă nici unul dintre acești compuși nu a fost confirmat ca având acțiune protectoare satisfăcătoare.
O noutate terapeutică cu rezultate foarte bune este gelX Oral Spray, dezvoltat și patentat de BMG Pharma. Este un produs nou, muco-protector, realizând un film la suprafața mucoasei bucale, oprind iritațiile și durerea. În această privință gelX este similar altor preparate acceptate atât de către medici dar și de pacienți. Însă ce aduce în plus este faptul că reușește să stopeze inflamația, utilizând gluconat de zinc – o sare minerală și taurină – un acid aminosulfonic. Când sunt combinate, formează un complex bioactiv în condiții fiziologice. Acest complex are proprietăți bacteriostatice excelente, fără citotoxicitatea întâlnită la alte substanțe. De asemenea, complexul Zn – Taurină reface deficitul de minerale și oprește procesele inflamatoare asociate cu dureri sau cu disconfort oral.
Atât zincul cât și taurina au proprietăți cunoscute antiinflamatoare, distrug radicalii liberi și reglează citokinele pro-inflamatorii. Combinate, demonstrează activitate biologică îmbunătățită, comparativ cu componentele individuale, reușind să penetreze toate straturile pielii și mucoasa.
De asemenea, gelX Oral Spray a fost formulat atfel încât să fie bine tolerat, non-toxic, cu proprietăți anti-bacteriene și anti-fungice. gelX Oral Spray:
- ÎNCETINEȘTE procesul instalării mucozitei prin inhibarea ciclului inflamator, cu acțiuni anti-bacteriene și anti-fungice prin inhibarea prostaglandinelor mediate COX-2
- REDUCE severitatea ulcerațiilor și a durerii
- EXTINDE perioada de confort a pacientului.
Eficacitatea combinațiilor cu zinc pentru prevenirea și tratarea mucozitei orale a fost demonstrată de o serie de studii clinice recente. Watanabe et al (2010) a concluzionat că polaprezinc (zinc L-carnosine) reduce riscul dezvoltării mucozitei orale asociate radiochimioterapiei cu 90.6% la pacienții cu cancer cap/gât. Profilul de siguranța este foarte bun, fără să interacționeze cu medicația de bază.
În prezent se desfășoară un studiu clinic de amploare în mai multe centre europene pentru a testa eficacitatea combinației zinc-taurină (gelX).
În concluzie, gelX Oral Spray este o alternativă terapeutică modernă pentru prevenirea și tratarea mucozitei orale la pacienții cu radio/chimioterapie, cu rezultate foarte bune, fără reacții adverse raportate și fără să interacționeze cu medicația de bază.
Cristina Cavalli, Medical Manager, BMG Pharma, Milano
[highlight]
Bibliografie:
- BMG 0901 gelX Information Review
- Kumar, NB (2012) Nutritional Management of Cancer Treatment Effects, Springer-Verlag
- Patapatiou, Georgiou M. et al (2012) Oral Mucositis: understanding the pathology and management. Hippokratia 16(3) p. 215-6
- Sonis, Stephen T. (2004) A Biological Approach to Mucositis. J Support Oncol 2(1) p.21-36
- Watanabe, Tomoko et al (2010) Polaprezinc prevents oral mucositis associated with radiochemotherapy in patients with head and neck cancer. International Journal of Cancer 127 p. 1984-1990