De ziua Mondială a Inimii, Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie vă invită să spuneţi “NU” hotărât bolilor cardiovasculare
Fundaţia Română a Inimii (FRI) şi Societatea Română de Cardiologie (SRC) continuă lupta împotriva bolilor cardiovasculare, celebrând în fiecare an, pe 29 septembrie, Ziua Mondială a Inimii, prin organizarea unor evenimente menite să atragă atenţia asupra factorilor de risc cardiovascular. România se află printre ţările din Europa cu o rată ridicată a mortalităţii, deşi numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare a scăzut în ultimii 10 ani.
Aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate. Estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune arterială, dislipidemie, fumat, obezitate, diabet zaharat,
sedentarism. Grav este că incidenţa bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor tinere a crescut.
“Bolile cardiovasculare sunt o problemă nu numai a pacienţilor şi a cardiologilor, ci a întregii comunităţi. Pentru acest an, Ziua Mondială a Inimii are ca temă un mediu prietenos pentru sănătatea inimii. Un mediu prietenos pentru că mediul ne poate încuraja sau nu să luăm decizii corecte în privinţa bolilor cardiovasculare.
Trebuie să avem acces la spaţii verzi, la alimente sănătoase, la spaţii fără fumat, alcool şi fast-food. Vă reamintesc că în ciuda unor evoluţii îmbucurătoare, România se află, încă, în topul clasamentului european în ceea ce priveşte mortalitatea cardiovasculară”, a declarat Conf. Dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.
Prezent la Conferinţa de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, Prof. Dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a precizat că România are nevoie ca toate planurile din domeniul sănătăţii să vină de la profesionişti şi nu din cabinete birocratice din minister, pentru că aceştia sunt cei care cunosc realitatea şi astfel şansele de implementare a programelor sunt maxime.
“De la precedenta sărbătoare a inimii, am reuşit să concepem un program educaţional pe partea de prevenţie. Astfel, Ministerul Sănătăţii a depus la Ministerul Fondurilor Europene, şi sperăm că va fi acceptat, un program de educaţie medicală în şcoli, focalizat pe resuscitare. Dorim ca prin acest program să asigurăm elevilor cursuri de prim ajutor. Dorim ca de acest program ambiţios să beneficieze până la 25% dintre elevii din România şi pentru aceasta vom asigura resursa umană reprezentată de medici tineri din cardiologie, anestezie, terapie intensivă şi medicină de urgenţă”, a declarat Prof. Dr. Dorel Săndesc.
Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat în 2010 de către Ministerul Sănătăţii este considerat de specialisti un succes.
“Introducerea programelor de infarct a dus la salvarea între 750 şi 1.000 de vieţi în fiecare an. Acest program este poate cel mai bun program care a fost implementat în ultimii 20-25 de ani într-o cooperare dintre o societate profesională şi Ministerul Sănătăţii. În continuare trebuie să ne implicăm mai mult în prevenţie. Obiectivul Societăţii Române de Cardiologie este reducerea impactului bolilor cardiovasculare. În România, peste 60% din populaţie moare din cauza bolilor cardiovasculare în timp ce media europeană este de 48%, iar din acest motiv avem nevoie de programe de prevenţie”, a declarat Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.
Ca parte a programelor de prevenţie a bolilor cardiovasculare, Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie şi Forumul Naţional de Prevenţie, în parteneriat cu Rotary 2241 implementează, pentru al treilea an consecutiv, în 30 de oraşe, campania “Promenada Inimilor”, cu scopul promovării activităţii fizice.
Vă aşteptăm, aşadar, în săptămâna 27 septembrie – 3 octombrie, să luaţi parte la acţiunile dedicate sănătăţii comunităţii, pentru a spune, alături de noi “NU” hotărât bolilor cardiovasculare!
Promenada Inimilor va fi organizată în: Alba Iulia, Alexandria, Arad Bistriţa, Brăila, Braşov, Câmpia Turzii, Caransebeş, Cluj, Constanţa, Craiova, Dej, Focşani, Gherla, Giurgiu, Iaşi, Oneşti, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Reghin, Satu-Mare, Sibiu, Sighetu Marmaţiei, Slobozia, Suceava, Târgu Jiu, Timişoara, Tîrgu-Mureş, Vaslui şi Chişinău Peste 10.000 de participanţi sunt aşteptaţi la Promenada Inimilor!
***
Societatea Română de Cardiologie şi Fundaţie Română a Inimii se află în portofoliul Media Med Publicis (www.mediamed.ro), una dintre cele mai dinamice şi reputate agenţii de comunicare şi organizare de evenimente. Din portofoliul Media Med Publicis fac parte: Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti, Forumul Naţional de Prevenţie, Fundaţia Română a Inimii, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Nefrologie, Societatea Română de Pneumologie, etc.