Bolile Inflamatorii Intestinale pot avea un impact major asupra alegerii unui loc de munca si asupra rezultatelor profesionale, arata datele studiului Pacientii cu Boli Inflamatorii Intestinale si provocarile de la locul de munca, derulat in perioada mai 2021 pe un numar de 70 de pacienti cu Boli Inflamatorii Intestinale, majoritatea cu varste intre 25 si 45 de ani, angajati in sectorul public sau privat.
- Peste 54% dintre pacientii cu Bolile Inflamatorii Intestinale declara ca boala de care sufera le-a afectat alegerile privind traseul profesional, in timp ce peste 29% au fost nevoiti sa renunte la un loc de munca din cauza afectiunii intestinale.
- Cele mai importante provocari cu care se confrunta la locul de munca sunt nevoia de a lipsi in unele zile (67%), nevoia unui program fexibil (40%), nevoia unui spatiu de lucru adecvat – birou individual, toaleta individuala (40%), nevoia de a lucra de acasa (30%), stigma colegilor (14%).
Pornind de la acest studiu, cu ocazia Zilei Mondiale a luptei impotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale (BII), marcata pe 19 mai, Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR), Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH) si Clubul Roman pentru Boala Crohn şi Colita Ulcerativa (RCCC) au lansat campania „100 de Companii pentru BII”, care isi propune sa discute public despre impactul BII la locul de munca si sa determine cat mai multi angajatori sa ofere un cadru de lucru adecvat pacientilor cronici in general si specific pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale.
“Pacientii cu Boli Inflamatorii Intestinale au de regula un profil psihosocial si educational special. Sunt pacienti tineri, foarte preocupati de a performa la locul de munca, sunt pacienti in cea mai mare parte intelectuali, bun camarazi, preocupati de tot ceea ce inseamna igiena. Angajatorii ar trebui sa cunosca toate aceste lucruri si faptul ca, in puseele de activitate ale bolii, au nevoie de intelegere si conditii speciale”, a declarat Prof. Dr. Cristian Gheorghe, presedintele Societatii Romane de Gatroenterologie si Hepatologie.
Astfel, datele studiului Pacientii cu Bolile Inflamatorii Intestinale si provocarile de la locul de munca arata ca peste jumatate dintre pacienti au fost nevoiti sa tina cont de boala in alegerea traseului profesional si peste 42% declara ca le-a fost afectat venititul lunar din cauza unor nevoi generate de boala (ex. zile libere fara plata). Principalele motive care au afectat traseul profesional sunt incapacitatea de a fi prezent la locul de munca, la evenimente interne, lipsa puterii de concentrare, stresul de la locul de munca ce afecta starea fizica, mersul des la toaleta, lipsa unui program flexibil, plafonarea si teama de a-si dori mai mult profesional.
Cu privire la relatia cu angajatorul, peste 71% dintre pacienti spun au discutat cu acesta despre boala de care sufera, insa doar 40% au discutat si despre conditiile de care ar avea nevoie la munca pentru a putea performa. La fel, daca 56% considera ca angajatorul lor este deschis in a le intelege nevoile, doar 31% spun ca angajatorul ar face un pas in plus, de a lua masuri pentru adaptarea spatiului de lucru, mediului de lucru si programului la nevoile pacientului. In cazul celor care au ales sa nu discute cu angajatorul despre boala de care sufera, principalele motive sunt teama de discriminare, teama de a nu pierde locul de munca, teama de a nu fi inteles.
“Piata muncii a devenit foarte dinamica in ultimii ani, inainte de pandemie, si s-a confruntat cu un deficit de forta de munca. De aceea, angajatorii din mediul privat, mai ales din companiile multinationale, au inteles ca mediul de lucru prietenos este un avantaj competitiv pentru a atrage si a fideliza cei mai buni salariati. Companiile care-si doresc sa ofere un mediu prietenos, divers si incluziv din punct de vedere social sunt deschise sa asculte nevoile si asteptarile salariatilor. Mult mai putine sunt dispuse sa faca amenajari dedicate unei categorii de salariati.
Pentru categoria de salariati pe care ASPIIR ii reprezinta este nevoie de flexibilizarea programului, inclusiv acceptarea muncii la distanta, acces facil la toalete, intelegere pentru diminuarea programului din motive medicale, cu modalitati legale variabile (zile libere mai multe, program cu timp partial, etc). Nu in ultimul rand, sunt necesare eforturi de constientizare, de educatie medicala pentru acceptarea salariatilor cu nevoi speciale in cadrul unei echipe”, a declarat Raluca Parvu, Business Manager BPI Group Romania.
Din perspectiva pacientilor, principalele lucruri/masuri de care ar dori sa beneficieze pentru a se simti mai bine la locul de munca sunt implementarea unui program flexibil, inclusiv munca de acasa (50%), implementarea unor zile suplimentare de concediu (49%), o mai buna comunicare pentru integrarea lor in comunitate (45%), posibilitatea unui spatiu de lucru individual, cu toaleta proprie (33%).
“Prin aceasta campanie, ne-am dorit sa intelegem direct de la pacienti acele masuri de care au nevoie pentru a putea ramane activi la locul de munca si pentru a performa. Toate aceste masuri se regasesc in ghidul manifest publicat pe site-ul ASPIIR (https://aspiir.ro/manifesto/). Dorim sa convingem cat mai multe companii sa semneze acest document si pe mai departe sa vedem ce putem modifica impreuna pentru o viata profesionala mai buna pentru pacientii cronici in general si specific pentru pacientii cu Boli Inflamatorii Intestinale”, a declarat Isabella Grosu, presedinte ASPIIR.
Campania este sustinuta de: partener principal Takeda; parteneri Pfizer, Janssen, Sandoz, Vifor; partener consultant BPI Group Romania.
–––––––
Ce sunt bolile inflamatorii intestinale?
BII din care fac parte boala Crohn şi colita ulcero-hemoragica (colita ulcerativa), sunt tulburari gastro-intestinale cronice care se manifesta prin dureri abdominale, diaree, incontinenta, pierdere in greutate, oboseala. Deşi impactul acestor afectiuni se rasfrange asupra vietii personale şi profesionale, diagnosticarea corecta şi tratamentul adecvat pot oferi pacientilor cu BII sansa la o viata cat mai apropiata de cea normala. In Romania, aproximativ 15.000 de pacienti sunt diagnosticati cu BII.
Despre ASPIIR
ASPIIR este singura asociatie din Romania dedicata persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale si celor purtatoare de stome, prin oferirea de programe educationale si de informare, facilitarea accesului la informatie medicala si consiliere de specialitate, grupuri de suport. ASPIIR este in contact permanent cu peste 1.500 de pacienti cu BII si apartinatori ai acestora din Romania, cu asociatiile de pacienti BII din Europa, precum si cu societati medicale ale specialistilor gastroenterologi din tara sau din Europa. Mai multe detalii: https://aspiir.ro/.