spot_img

“Pentru a trata cu adevărat o afecţiunie psihică este necesară atât intervenţia medicală cât și rezolvarea contextului social în care aceasta a apărut”

Interviu cu Dr. George Stercu • President of European Federation of Psychiatric Trainees, Medic specialist în Psihiatrie • Spitalul prof. dr. Alexandru Obregia

Stimate Domnule Dr. George Stercu, sunteţi Președintele Federaţiei Europene a rezidenţilor în psihiatrie. Cum aţi primit numirea în această funcţie?

Am obţinut mandatul de președinte al acestei federaţii prin vot. În fiecare an, în cadrul Forumului EFPT (European Fedearation of Psychiatric Trainees) are loc adunarea generală. În cadrul Adunării, fiecare ţară membră are dreptul la un vot, iar în anul 2018, în Bristol am candidat pentru funcţia de președinte având drept contracandidaţi colegii din Spania, Grecia, Lituania și Ucraina. Până în acel moment am fost implicat activ în multiple proiecte ale Asociaţiei, am ocupat funcţia de cenzor și am participat la înfiinţarea și dezvoltarea unui nou grup de lucru: ,,Psychiatry across borders”. 

Mai mult, AMRPR (Asociaţia Medicilor Rezidenţi în Psihiatrie din România) este una dintre cele mai vechi și respectate asociaţii medicale din cadrul EFPT datorită eforturilor și profesionalismului foștilor delegaţi români, precum dr. Giurguca Ana, dr. Giurgi Cătălina, dr. Petricean Alina ș.a.

Care au fost principalele realizări în perioada mandatului dvs.?

EFPT este o federaţie respectată și recunoscută de toate marile asociaţii de psihiatrie. Avem multiple proiecte în derulare, precum „Test your own training” , proiect desfășurat în parteneriat cu UEMS (European Union of Medical Specialists). Am preluat funcţia de președinte în iulie 2019 și de atunci numărul de rezidenţi ce au participat în studiu s-a dublat, lucru apreciat de departamentul de psihiatrie al UEMS.

La sfârșitul anului 2019 EFPT a organizat două simpozioane în cadrul Congresului Mondial de Psihiatrie Socială ce a avut loc în București. Simpozionale s-au bucurat de prezenţa și sprijinul prof. Eliot Sorel și prof. Norman Sartorius.

Am participat la înfiinţarea unui nou task force în cadrul CINP (The International College of Neuropsychopharmacology) alături de prof. Joseph Zohar și dr. Theodoros Koutsomitros.

Am reprezentat EFPT pentru prima oară în grupul de lucru al EPA (European Psychiatric Association) – Mental Health Workforce în Bruxelles, Belgia. Voi prezenta rezultatele acestei întâlniri în deschiderea Forumului EPA, ce va avea loc anul acesta în martie, în Madrid.

În ce măsură poziţia în această funcţie a ajutat medicii psihiatrii rezidenţi din România? Ce colaborări/proiecte au fost derulate în comun?

AMRPR va organiza în parteneriat cu EFPT Forumul European în București, 1-5 iulie 2020. Cu această ocazie, medicii rezidenţi români vor avea ocazia să participe la sesiunile plenare cu invitaţi internaţionali de renume. AMRPR este membru cu drepturi depline în programul european exchange și oferă medicilor rezidenţi români șansa de a participa în programele de schimb de experienţă. Membrii AMRPR pot participa în grupurile de lucru EFPT și pot candida pentru poziţii de manager în cadrul EFPT.

În cazul în care participă la congrese internaţionale, membrii AMRPR pot participa și la activităţile conexe organizate de EFPT. Spre exemplu, anul acesta în martie, în Madrid, cu ocazia Congresului European de Psihiatrie, EFPT va organiza o cină festivă la care pot participa membri AMRPR, aceasta fiind o bună oportunitate pentru realizarea schimbului de bune practici.

Care sunt problemele cu care se confruntă rezidenţii psihiatri din România în comparaţie cu rezidenţii europeni?

Studiile efectuate de EFPT în decursul timpului au arătat că, deși oportunităţile de care beneficiază medicii rezidenţi variază mult în funcţie de poziţia geografică și contextul social și economic, problemele sunt asemănătoare, respectiv lipsa supervizării eficiente, lipsa unei formări serioase în psihoterapie și în special faptul că activităţile clinice zilnice sunt aliniate necesităţilor secţiei medicale respective și nu neapărat programului de rezidenţiat.

Anul acesta în perioada 2-5 iulie Congresul Naţional al Asociaţiei Medicilor Rezidenţi în Psihiatrie din România se va desfășura alături de cel al Federaţiei Europene al Rezidenţilor în Psihiatrie. Ce s-a dorit prin organizarea comună a acestor evenimente?

Forumul European este un eveniment cu caracter mai degrabă administrativ decât știinţific. Este momentul în care președinţii de asociaţii și delegaţii asociaţiilor europene se întâlnesc pentru a prezenta rezultatele proiectelor derulate în timpul anului. În cadrul Forumului sunt invitate personalităţi internaţionale de renume și adesea aceștia susţin prezentări din domeniul lor de activitate. Am dorit să folosesc această oportunitate și să ofer rezidenţilor români șansa de a participa la aceste prezentări prin organizarea unor sesiuni plenare comune în ziua de sâmbătă, 4 iulie.

Vă rugăm să ne spuneţi ce noutăţi vor aduce manifestările prin lucrările știinţifice și speake-rii prezenţi anul acesta?

Pe lista invitaţilor se află prof. Norman Sartorius, prof. Eliot Sorel, Secretarul General al EPA Julien Beezhold, prof. Celso Arango, prof. Joseph Zohar și mulţi alţii. Toţi acești invitaţi sunt personalităţi de renume în domeniile lor respective. Informaţiile prezentate vor fi așadar variate, de la neuropsihofarmacologie, la medicină digitală și psihiatrie socială atât din psihiatria adultului cât și a copilului și adolescentului.

Ţinând cont de faptul că pentru o carieră de succes este necesar un bun echilibru între viaţa personală și cea profesională o avem invitată pe doamna dr. Bernadka Dubicka care va susţine o prezentare despre cum poate fi realizat acest lucru.

Vedeţi în viitor și alte ediţii comune ale acestui eveniment?

Forumul European este organizat anual de președintele EFPT, de regulă în ţara în care își desfășoară activitatea. Așadar nu cred ca în viitor vor mai exista ediţii comune ale acestui eveniment decât în contextul în care un alt delegat al României va prelua funcţia de președinte și va dori să realizeze în acest fel evenimentul. Ultima oară când România a preluat președenţia EFPT a fost în urmă cu 18 ani, în 2002, când doamna conf. Adriana Mihai a organizat forumul la Sinaia.

În încheiere vă rugăm să transmiteţi un mesaj tinerilor rezidenţi care aleg să urmeze această specialitate.

Sfatul meu este să pună pasiune și să prezinte empatie în munca lor, încercând să nu se limiteze strict la intervenţia farmacologică. De asemenea, le recomand să se implice în asociaţii, fundaţii și proiecte de voluntariat, să încerce să îmbunătăţească societatea în ansamblu. Pentru a trata cu adevărat o afecţiunie psihică este necesară atât intervenţia medicală cât și rezolvarea contextului social în care aceasta a apărut sau s-a agravat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst