Povestea pacientului cu cancerul pulmonar – o poveste plina de speranta
Cancerul pulmonar este una dintre cele mai frecvente si mortale forme de cancer, dar povestea pacientului cu cancerul pulmonar poate fi plina de speranta cu o diagnosticare mai rapida si un acces la tratament din primele stadii. Cu toate acestea, in acest moment, 75% dintre pacienti sunt diagnosticati in stadii avansate de cancer pulmonar, cand optiunile de tratament sunt limitate.
In luna noiembrie, dedicata constientizarii luptei impotriva cancerului pulmonar, rolul campaniei de informare „Inspira Speranta“, lansata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Societatea Romana de Pneumologie este sa le ofere sprijin si incurajare celor care se confrunta cu aceasta boala si sa traga un semnal de alarma cu privire la importanta vitala a controalelor medicale de rutina, care permit diagnosticarea in stadii incipiente a acestei boli agresive. Nu doar fumatorii trebuie sa mearga la medic, ci si nefumatorii, pentru ca studii recente arata ca pana la 25% dintre pacientii cu cancer pulmonar nu au fumat niciodata. Actionand preventiv, pacientii castiga timp de petrecut impreuna cu cei dragi si sansa ca povestea lor cu cancerul pulmonar sa fie una plina de speranta.
Prea multe vieti se pierd
Cu toate ca s-au facut progrese mari in privinta diagnosticului si tratamentului, cancerul pulmonar curma in continuare mai multe vieti decat orice alta forma de cancer. La fiecare 18 secunde, un om moare, undeva in lume, din cauza cancerului pulmonar. Se estimeaza ca numai in cursul anului 2018, 1.8 milioane de vieti s-au pierdut din cauza acestei afectiuni. Este nevoie de programe de screening si de diagnostic rapid, simplu si precis, acordandu-se o mai mare importanta si detectiei precoce a recaderilor.
„In cancerul pulmonar, sansele de vindecare sunt cu atat mai mari cu cat este descoperit mai devreme, intr-un stadiu minim de dezvoltare. Dar si in formele inoperabile de cancer pulmonar, cu metastaze, s-au facut progrese terapeutice importante, care prelungesc viata pacientului oncologic. Deci exista speranta, iar pacientii trebuie sa stie ca supravietuirea in cancerul pulmonar este in crestere. Insa raman cruciale atat depistarea precoce, prin screening, cat si accesul cat mai rapid la terapii personalizate“, spune Cezar Irimia, presedintele FABC.
„In Romania, cancerul pulmonar este diagnosticat in pana la 80% dintre cazuri tardiv, in forme inoperabile, care scurteaza supravietuirea. Vorbim de un cancer greu de depistat precoce, din cauza simptomelor banale, care pot fi trecute cu vederea de multe ori, in stadiile incipiente. Oamenii trebuie sa inteleaga cat este de important sa vina la consultatii preventiv, anual, nu doar atunci cand se simt rau. Iar in caz de tuse, ragusala, gafaiala, firisoare de sange in saliva, pierderea poftei de mancare, scadere ponderala, trebuie sa se prezinta de urgenta la control, fara nicio amanare, pentru ca acestea pot fi semne de tumora pulmonara“, explica prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumologie, de la Institutul Marius Nasta.
Imunoterapia si terapiile tintite ajuta organismul sa atace cancerul
In functie de stadiul si tipul cancerului pulmonar, de dimensiunea si localizarea tumorii si de starea generala a sanatatii pacientului exista diverse posibilitati terapeutice: sunt interventia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia, terapia tintita si imunoterapia. Terapiile imuno-oncologice tintesc sistemul imunitar, nu tumora in sine. Practic, sistemul imunitar este stimulat, invata sa detecteze celulele canceroase si le ataca selectiv, distrugandu-le. Terapiile tintite blocheaza dezvoltarea si raspandirea cancerului, interactionand cu moleculele implicate in progresul celulelor canceroase. Astfel de medicamente actioneaza asupra markerilor celulari. Terapiile tintite identifica moleculele care dirijeaza cresterea si multiplicarea celulelor canceroase si astfel blocheaza semnalele lor si le impiedica dezvoltarea si raspandirea, afectand la un nivel minim celulele sanatoase. Atat terapiile imuno-oncologice, cat si cele tintite au un mare potential de a creste supravietuirea pe termen lung si de a imbunatati calitatea vietii pacientilor.
“Pacientii se afla in centrul tuturor actiunilor noastre. Ei ne inspira. Suntem determinati de cunoasterea faptului ca eforturile noastre pot face diferenta pentru un pacient ramas fara optiuni. Stim ca intotdeauna putem face mai mult. Fata de pacientii nostri ne angajam in ceea ce priveste excelenta stiintifica si investitiile in cercetare si dezvoltare pentru a oferi medicamente inovatoare, de inalta calitate, care sa se adreseze nevoilor medicale nesatisfacute ale pacientilor cu boli grave.” spune Catalin Radu, Director General Bristol Myers Squibb Romania
”In ultimii ani, specialistii in medicina au facut progrese majore in diagnosticul si tratamentul cancerului pulmonar, iar accesul rapid la noile solutii inovatoare precum terapiile tintite şi imunoterapia oncologica pot creste semnificativ sansele de supravietuire pentru pacientii cu cancer pulmonar. In aceste conditii, deşi pandemia de Covid-19 a complicat managementul pacientilor cu cancer pulmonar, vizita la medic şi continuarea tratamentelor sunt in continuare vitale şi nu trebuie amanate, deoarece intreruperea tratamentului poate avea consecinte grave pentru pacienti”, adauga Claudiu Cheleş, director General Roche Romania.
” Noile generatii de medicamente pentru cancerul pulmonar extind durata remisiunilor si prelungesc semnificativ supravietuirea pacientilor, dar exista inca bariere semnificative in accesarea la timp a acestor tratamente. Avand in vedere progresul major facut in tratamentul cancerului pulmonar, consideram ca toti actorii din sistem trebuie sa colaboreze si sa creeze algoritmi specifici de diagnosticare precoce, testare, tratare in echipe multidisciplinare, proceduri standardizate si o monitorizare bazata pe indicatori de performanta. Pacientii cu cancer pulmonar au nevoie de o abordare integrata si completa, de ghiduri nationale armonizate cu cele europene si bineinteles de un plan national care sa balanseze corect toate aceste aspecte.”[1] spune Radu Rasinar, CEEBA Area Vice-President, Country President AstraZeneca Romania.
Cancerul pulmonar pe timp de pandemie
In Romania, conform datelor Globocan[2], in 2018 au fost diagnosticate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, peste 8.000 de cazuri fiind inregistrate in randul barbatilor. De asemenea, au fost inregistrate 10.000 de decese. Totodata, mortalitatea in randul femeilor cu cancer pulmonar este in crestere – conform Globocan, acum este cea de-a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei, dupa cancerul de san. In contextul pandemic actual, diagnosticarea este ingreunata si tratamentul este inceput cu intarziere. Mortalitatea este ridicata din cauza diagnosticarii in faze avansate, dar si a timpului indelungat pana la initierea tratamentului.
Despre FABC
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre şi institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum şi organizatiile europene şi internationale similare. FABC prezinta interesele a peste 75.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori şi voluntari. FABC este o federatie formata din 23 de asociatii (https://fabc.ro/asociatii-membre/) care activeaza pe plan local la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati: www.fabc.ro.
Despre SRP
Societatea Romana de Pneumologie (SRP) este o organizatie profesionala si stiintifica nonprofit, cu personalitate juridica, formata in vederea organizarii si promovarii relatiilor profesionale si sociale ale membrilor sai in contextul luptei impotriva tuberculozei, cancerului pulmonar, BPOC, astm si a altor afectiuni respiratorii. S.R.P. (fosta „Societatea Romana de Pneumoftiziologie”) este continuatoarea primelor organizatii neguvernamentale din Romania care si-au dedicat activitatea luptei antituberculoase: „Societatea pentru profilaxia tuberculozei” (1901), „Societatea pentru studiul tuberculozei” (1929) si „Societatea de Ftiziologie” (1963).
[1] NCCN Guidelines® Insights Non–Small Cell Lung Cancer, Version 11.2020, Featured Updates to the NCCN Guidelines
Planchard D, Popat S, Kerr K, et al; on behalf of the ESMO Guidelines Committee, Metastatic non-small cell lung cancer: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment, and follow-up. Updated version published 15 September 2020 by the ESMO Guidelines Committee.
[2] Cancer.Net. Lung Cancer – Non-Small Cell – Statistics. www.cancer.net/cancer-types/lung-cancer-non-small-cell/statistics.