În perioada 18-19 noiembrie 2016, peste 220 medici de familie din județele AG, BV, BZ, CV, DB, PH, SB, TL şi VL au participat la simpozionul regional PRACTIC MF, organizat de către compania de comunicare medicală Houston NPA, la Ana Hotels din Poiana Brasov. Ediția 17 a fost coordonată științific de Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog, iar alături de el s-au aflat alți 17 lectori consacraţi, din multiple specialități medicale: medicină de urgență, gastroenterologie, podiatrie, neurologie, dermatologie, boli infecţioase, medicină sportivă, psihiatrie şi medicină legală.
În cadrul Practic MF fiecare medic are acces la informații care se vor demonstra utile în practica medicală curentă, fie că acestea abordează o problemă de legislație, de management al cabinetului, explică modele terapeutice sau prezintă informații despre afecțiuni.
“ Se încheie încă un an de evenimente Practic MF, un an în care am cunoscut lectori de excepţie, în care am colaborat cu companii farma care susţin cu adevărat informarea medicală, în care am întâlnit medici de familie minunaţi care au acordat încredere formatului nostru de conferinţă, în care ne-am reîntâlnit cu participanţi din toatăţara care ne-au fost alături încă de la prima ediţie şi pentru asta le multumesc tuturor! Din opiniile trimise către noi post-evenimente ne-am bucurat să descoperim că ne-am atins obiectivele pentru acest an : să nu plictisim, să creştem gradul de interactivitate, să ne adaptăm şi mai mult la ceea ce îşi doresc participanţii, să venim cu idei originale şi mai ales, să se simtă prin tot ceea ce facem respectul şi aprecierea faţă de munca medicului de familie!”, a declarat Dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA.
Printre temele abordate în plenul ediției 17, s-au numărat: măsurile de prim- ajutor, de la teorie la practică, consumul de anxiolitice, între beneficii şi riscuri, Hiperplazia Benignă de Prostată- abordare în echipă, oportunități actuale pentru îmbunătățirea complianței și aderenței la tratament, aspecte ale malpraxisului în activitatea medicului de familie, principii de tratament în tulburările digestive funcționale, tratamentul steatozei hepatice non-alcoolică, inovaţie şi eficienţă terapeutică în ameliorarea afecţiunilor aparatului locomotor şi circulator, medicaţie hepatoprotectoare de ultimă generaţie în tratamentul afecţiunilor hepatice cronice, quo vadis podiatria în România, conduita preventivă şi terapeutică a pacientului formator de calculi renali, actualităţi în managementul terapeutic al bolii Parkinson avansate, managementul non medicamentos al stresului , etc.
Programul evenimentului a inclus și 3 workshop-uri: unul pe tema urgențelor, susținut de dr. Cristina Vecerdi, medic şef Unitatea Primiri Urgenţe- SMURD Braşov, cel de-al doilea pe tema malpraxis-ului, susținut de Dr. Sorin Lesnic- medic primar legist, expert medico-legal, Spitalul Județean de Urgență Slatina, iar cel de-al treilea a fost sustinut de prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu şi psiholog clinician Adrian Costin Calomfirescu (certificare europeană pentru psihosexologie) – pe tema „medicina sexualităţii şi reproducerii”.
Seria de evenimente PRACTIC MF este organizată sub forma unor conferințe regionale, structurate pe dezbateri în plen, workshopuri și studii de caz subscrise celor trei direcții principale: diagnostic precoce și tratament corect în cele mai frecvente afecțiuni din practica medicului de familie, managementul cabinetului medicului de familie, legislație și politici de sănătate. Conceptul și formatul evenimentului sunt dezvoltate în vederea obținerii unui grad maxim de interactivitate și asigurarea caracterului practic al informațiilor comunicate.
In cadrul celei de-a 17-a ediţii a fost implementat în premieră un sistem de evaluare al lectorilor şi prezentărilor susţinute de către aceştia, prin intermediul sistemului de televoting.
Într-un interviu acordat Houston NPA, Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu a declarat că “introducerea sistemului de apreciere a calităţii conţinutului şi a lectorului imediat după prezentare nu face decât să ia în calcul opinia spontană a publicului faţă de părerea post-eveniment, care nu este de cele mai multe ori cea mai corectă. Ori, această trecere de la global, imperfect şi imprecis, la individualizat şi personal îi ajută extrem de mult pe organizatori în creşterea calităţii ştiinţifice a evenimentelor “.
Prof. Univ dr. Mirela Manea, medic psihiatru consideră extrem de utilă introducerea acestui sistem de evaluare, nu neapărat din prisma competiţiei care se naşte automat, ci din perspectiva adaptării prezentărilor unor medici specialişti la aşteptările medicilor de familie, a informaţiilor ce pot fi aplicate în cabinetele lor. Doar astfel, toate informaţiile furnizate cu această ocazie se vor dovedi utile”.
Rolul mediculului de familie în diagnosticarea precoce, dar şi în recomandarea investigaţiilor suplimentare şi comunicarea cu medici de alte specialităţi au fost încă o dată subliniate de către lectorii Practic MF.
Prof. Univ. Dr Sorin Aramă a declarat în cadrul unui interviu acordat Houston NPA că „simptomele digestive trebuie evaluate și investigate, nu neglijate. Medicii de familie ar trebui să recomande mai frecvent endoscopie sau colonoscopie pacienților cu simptome digestive sugestive”.
În acest context, Prof Univ. Dr. Victoria Aramă consideră că„sunt extrem de utile astfel de evenimente interdisciplinare în care să aibă loc discuții și schimburi de experiență între cadrele universitare și medicii de familie, axate pe patologiile cu mare impact pe starea de sănătate a populației, deoarece medicii de familie au o relație apropiată cu pacienții, influențând major comportamentul acestora”.
În cadrul Practic MF Poiana Brasov a fost acordat Premiul pentru Cel mai activ participant, acesta fiind câștigat de un medic de familie din Giurcani, Jud.Vaslui, Dr. Cumpana Ghenadie, iar la Braneşti- judDambovita s-a îndreptat Premiul special pentru cele mai multe răspunsuri corecte la întrebările de atenție- dr. Scharsher Gabriel.