Autori:
Clinica de Oftalmologie Ama Optimex
Rezolvarea presbiopiei este o chestiune foarte arzătoare a oftalmologiei zilelor noastre. Cercetători şi chirurgi renumiţi au imaginat o serie de metode chirurgicale pentru a scăpa omul modern de disconfortul purtării ochelarilor de citit sau a celor progresivi, după caz. Totuşi nicio metodă nu s-a dovedit a fi perfectă şi fiecare dintre ele trebuie văzută ca un compromis în obţinerea independenţei faţă de ochelari
In articolul de față dorim să prezentăm metoda PRESBYOND, concepută de renumitul chirurg englez Prof. Dr. Dan Reinstein împreuna cu inginerii specializați în domeniul laserului în oftalmologie a firmei germane Carl Zeiss Meditec.
PRESBYOND este o opțiune mai avansată de a trata pierderea acomodației legată de vârstă. Ea combină acuratețea chirurgiei refractive corneene cu beneficiile creșterii profunzimii focalizării. Este practic o tehnică monovision care în plus induce aberații de sfericitate ochiului până la un anumit nivel, optimizând în acest fel chirurgia laser.
Prin PRESBYOND ochiul dominant este corectat pentru a avea acuitatea maximă la distanță, iar ochiul non-dominant este adus la o dioptrie sferică de -1,5, fiind astfel utilizat pentru vederea de aproape.
Această tehnică micromonovision asociază creșterea profunzimii focalizării fiecărui ochi prin intermediul unui profil optimizat al ablației, ce realizează un gradient refractiv continuu, pentru toată zona optică, tratată a corneei. Astfel, ca rezultat cele două imagini obținute cu fiecare ochi fuzionează, permițând o vedere bună atât la distanță, cât și la citit fără ochelari. Așa numita ”blended zone” ușurează creierului suprapunerea celor două imagini, ce determină obținerea binocularității, față de monovision-ul convențional.
Preoperator se realizează câte o nomogramă pentru fiecare ochi pentru a obține o refracție target optimizată, iar componenta monovision poate fi ajustată nivelului toleranței fiecărui individ, zona optică se alege în funcție de diametrul pupilar.
PRESBYOND este recomandată pacienților aflați la vârsta pesbiopiei, fiind o tehnică familiară, LASIK, ce permite corecția miopiilor, hipermetropiilor, și a astigmatismului.
Evaluarea preoperatorie este una standard pentru orice pacient care urmează să efectueze chirurgie refractivă laser, indiferent de tehnică, dar la care se adaugă testarea dominanței oculare, cât și toleranța monovision. Discuția cu pacientul este extrem de importantă, trebuie subliniat faptul că după operație va avea o acuitate vizuală diferită între ochi, că nu se recomandă să facă o comparație în acest sens, că durata până creierul va reuși să suprapună complet cele două imagini diferă de la individ la individ, în medie fiind de 4-6 luni. În tot acest interval poate resimți diferențe în acuitatea vizuală, de la zi la zi, fie la aproape, fie la distanță, iar exercițiul vizual intens este foarte important pentru scurtarea acestui interval.
Din punctul de vedere al chirurgului, este o tehnică LASIK standard, cu urmărirea postoperatorie corespunzătoare. Pe lângă complicațiile uzuale procedurii LASIK, ne putem confrunta cu o incapacitate a pacientului de a se acomoda, în foarte rare situații, fiind astfel necesară corecția ochiului non-dominant pentru o acuitate maximă la distanță și portul ochelarilor la aproape, fiind astfel o soluție reversibilă. În situația apariției ulterioare a cataractei, după PRESBYOND se poate opta pentru implantarea oricărui tip de cristalin artificial.
Rezultatele obținute până în prezent recomandă PRESBYOND ca fiind încă o alternativă, pentru tratarea presbiopiei, pe lângă implantul de cristalin multifocal.