Autori:
Dr. Eugenia Dumitrescu
- Medic Primar Reabilitare medicală și blaneo-fizioterapie Baza de Tratament
Călimănești – Căciulata – Cozia
Dr. Carmen Enescu
- Medic Primar Reabilitare medicală și balneo-fizioterapie
- Medic șef ambulatoriu de specialitate Călimănești – Căciulata – Cozia
Introducere. · Bolile alergice cutanate, respiratorii sau digestive sunt bolile frecvente ale omului modern. Cauze multiple: poluare, stres, alimentație nesănătoasă, abuz de medicamente. · Uneori se neglijează regulile simple ale vieții sănătoase. · Experiența românească cu ape sulfuroase în afecțiunile alergice este mare dar nu s-a făcut reclamă și nici nu s-a publicat suficient de mult. · Programul de investiții al SC Călimănești-Căciulata SA a făcut ca și în prezent să existe o adevărată industrie balneară și un “turism medical” la Călimănești. Când ai mulți pacienți poți face studii clinice.
Material și metodă. · Testele clinice au fost făcute pe 670 pacienți veniți în stațiune special pentru fenomene alergice cutanate respiratorii sau digestive în perioada martie 2018 – decembrie 2018. Mai mult de 50% din deciziile programului de profilaxie și recuperare au fost luate în urma analizelor medicale și investigațiilor paraclinice. · Tratamentul a fost strict individualizat și ținând cont de faptul că în cazul alergiei șocul anafilactic este urgență majoră. Fiecărui pacient i-a fost dat să completeze unMedCard. · Din cei 670 pacienți luați în studiu clinic: sex masculin 320, sex feminin 350. Media de vârstă 40 ani. Limite de vârstă 8-59 ani. · Mediu de proveniență: oraș 375 pacienți, sat 250 pacienți, Spania, Italia, Anglia 45 pacienți.
Cauzele alergiei. · Alimentară: nuci, conserve, fructe și pește marin, arahide, alune, proteinele din lapte de vacă, ou grâu, soia mezeluri – 283 pacienți. La unii pacienți alergiile alimentare au dus și la cauze de anafilaxie. · Alergii animale, înțepături de insecte – 72 pacienți. · Alergie la polen – 268 pacienți. · Alergii la anumite medicamente – 47 pacienți.
Metodele folosite. · Injecții cu izvorul 8 intramuscular începând cu 2 ml crescând zilnic cu 2 ml până la 10 ml în total 10 zile.·ÊCrenoterapia în doze digestive.·ÊAerosol cu sulf.·ÊBăi cu sulf la cadă.·ÊAvând în vedere că soarele atacă grav pielea cu arsuri și alergii mai ales între orele 11 AM – 5 PM (când sunt mai mult radiații calorice decât ultraviolet) li s-a recomandat la toți pacienții să caute umbra.·ÊActivitățile în aer liber au fost incurajate pentru că de aceste activități se leagă un stil de viață sănătos.
Rezultate și discuții. · 500 pacienți au avut ameliorări semnificative ale fenomenelor alergice cutanate, respiratorii și digestive. Nu au mai folosit medicația.·Ê102 pacienți au folosit în continuare medicația recomandată de alergolog sau medicul de specialitate pneumologie, dermatologie alături de proceduri balneare.·Ê68 pacienți, fumători înrăiți care nu au respectat recomandările privind dieta – stilul de viață sănătos – nu au avut ameliorări semnificative.·ÊPacienții au venit stresați și cu speranțe nerealiste.
Discuții. · Un vestit dermatolog francez afirma: “Decât să îți intre în cabinet un pacient cu o alergie severă, rebel la tratament și căruia să nu îi poți găsi cauza, mai bine te-ai trezi în cabinet cu un tigru fioros”. Fiecare stațiune balneară are o legendă tulburătoare.·ÊNe amintim mereu cu drag de cei care ne-au părăsit prea devreme și au făcut cercetare cu aceste ape minerale din stațiuni; a fost și epoca de aur a cercetării. Balneologia a luat naștere cu peste 5 decenii în urmă ca un inspirat concept științific și o alianță a medicilor interniști, urologi, reumatologi, dermatologi, alergologi, preocupați de profilaxia, diagnosticul și tratamentul pacienților..·ÊIzvorul nr.8 Călimănești aflat în parcul Hotelului Central are o mineralizare de 6995 mg/litru.·ÊEste apă minerală sulfuroasă clorurată, sodică, magneziană hipotonă.·ÊTemperatura apei 13°C.·ÊÎn perioada de aur a cercetării a fost înfiolată și folosită cu succes pentru acțiuni anti-alergice. Sunt și medici care și-au făcut lucrarea de doctorat cu acest subiect printre care și Dr. Danciu Dorin șef clinică Balneologie și Recuperare Călimănești în perioada 1995-2000.
Concluzii. · Balneologia nu este o metodă de tratament moartă în era globalizării când a luat un mare avânt industria farmaceutică.·ÊEfectul anti-alergic al sulfului este cât se poate de real și a fost demonstrat științific.·ÊTratamentul nu este suficient trebuie și o schimbare a stilului de viață.·ÊCând nu ai altceva la îndemână poți încerca cu success și apele sulfuroase sub formă de injecții, aerosoli, băi, tratament strict individualizat și cu asistență medicală permanentă.