Proiectul intitulat „Program de stagii de practică în chirurgie generală și ginecologică și consiliere profesională pentru studenți la medicină”, aflat în plină desfășurare în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, oferă grupului țintă informații și sfaturi avizate, atât de necesare în cristalizarea aspirațiilor profesionale.
Cei șaisprezece câștigători ai concursului organizat în cadrul acestui program, au efectuat deja stagiile de pregătire practică în cadrul Spitalului Mollet, din Barcelona.
Managerul proiectului, Prof. Dr. Vlad Constantin, afirmă că „necesitatea genezei proiectelor a apărut din considerente legate de student, de actul de învățare, și de posibilitatea de a împleti aceste lucruri printr-o interfață solidă, care să ofere condiții net superioare de realizare a dezideratelor comune cadru didactic-student. Studenții sunt determinanți în perpetuarea acestor proiecte, aceștia s-au înscris în număr mare, provenind din toți anii de studiu ( UMF Carol Davila, București), dovedind sete de cunoaștere și dorință de aprofundare notabile. Echipa a avut ca nucleu un grup de colegi-cadre didactice care, deși tinere, deja au confirmat în domeniul academic; încorporarea lor a venit firesc, și a fost încă o confirmare a vocației lor în materie de medicină și pedagogie”.
Dr. Simona Bobic, medic rezident, unul dintre acei medici tineri amintiți de managerul proiectului declară că “interesul studenţilor a crescut pe mӑsurӑ ce au aprofundat deprinderi practice; au devenit mai încrezӑtori, au reuşit sӑ lucreze în echipӑ şi sӑ se orienteze profesional iar experiența Barcelona a fost o experienţӑ interesantӑ, atât pentru mine, cât şi pentru studenţi, cu o bunӑ cooperare cu echipa de medici din Barcelona, în urma cӑreia am realizat cӑ ne-am integrat destul de uşor şi am îndeplinit obiectivele propuse”.
Astfel, proiectul își extinde aria grupului țintă, deoarece pe lângă beneficiarii direcți, viitori pacienți ai acestor tineri studenți la medicină vor avea posibilitatea de a fi diagnosticați și tratați de tineri medici care au avut oportunitatea de interacționa și cu alte sisteme sanitare europene. Studenții participanți la stagii, practic, au avut posibilitatea de a înțelege că medicina este o specialitate în continuă schimbare și deschidere.
Acest proiect este cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, şi are ca obiectiv principal creşterea gradului de ocupare şi creşterea adaptabilităţii la primul loc de muncă relevant pentru 150 de studenți la medicină.