spot_img

Retinopatia de prematuritate

ileana vatavu Retinopatia de prematuritate este o boală gravă, care afectează dezvoltarea vascularizaţiei retiniene imature a nou născutului prematur. În ţările dezvoltate şi în cele cu dezvoltare medie se situează pe primele locuri ca şi cauză de cecitate (orbire) la copil (în SUA ocupă locul 2).

Factorii de risc incriminaţi în apariţia bolii sunt: vârsta gestaţională şi greutatea la naştere mici, administrarea de oxigen cu FiO2≥ 40%, ventilaţia mecanică (prematurul este conectat la aparate care îl ajută să respire), septicemia, anemia .

În ţara noastră sunt examinaţi pentru depistarea retinopatiei de prematuritate, toţi prematurii cu greutate la naştere ≤ 2000 g şi /sau vârstă gestaţională ≤ 34 săptămâni, dar şi cei care depăşesc aceste criterii având o patologie peri şi postnatală încărcată ( nou născuţi cu adaptare dificilă după naştere).

Examinarea oftalmologică a prematurului se face la împlinirea vârstei de 4-5 săptămâni, folosindu-se anestezia locală şi oftalmoscopul indirect ( experienţa medicului în examinarea acestor copii face ca procedeul de evaluare a dezvoltării vascularizaţiei retinei să fie cât mai scurt şi mai puţin stresant pentru micul pacient).

Retinopatia de prematuritate se clasifică în 5 stadii evolutive, primele 2 stadii fiind reversibile ( boala poate dispărea fără nici o intervenţie terapeutică ), stadiul 3 + necesită tratament pentru prevenirea dezlipirii de retină (orbire), stadiile 4 şi 5 sunt stadii cu dezlipire de retină parţială sau totală .

Tratamentul bolii se realizează prin fotocoagulare laser a retinei avasculare sau, în unele forme, prin injecţie intravitreană cu agenţi anti-VEGF .

Dr. Ileana Vătavu, medic primar oftalmolog, coordonator al programului naţional de screening şi tratament al retinopatiei de prematuritate – clinica Optimed Medical Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst